Clanurile spagilor de la Cardiologie. Detalii in exclusivitate din ancheta DNA

12713
Institutul de Boli Cardiovasculare
Institutul de Boli Cardiovasculare

@ Dezvaluirea.ro continua sa prezinte in exclusivitate detalii despre faptele investigate de DNA la Institutul de Boli Cardiovasculare @ In editia de astazi vom arata cum a fost “sponsorizat” cunoscutul medic cardiolog Igor Nedelciuc de societati furnizoare de aparatura medicala, companii pe care aceasta le-a ajutat sa incheie contracte cu Institutul de Boli Cardiovasculare @ In acelasi dosar este urmarita penal si Victoria Nedelciuc, sotia acestuia @ Reamintim de asemenea ca in acest dosar 113/P/2011 este vorba si despre faptul ca pacientii ar fi fost conditionati sa incheie contracte de sponsorizare pentru a beneficia de tratament @ Valoarea celor peste 2.000 de contracte de sponsorizare este de circa 2 milioane euro

Poate ca Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi nu ar fi ajuns sa fie mistuit de un incendiu daca cei care fac parte din echipa medicala ce conduce aceasta unitate de prestigiu s-ar fi preocupat mai putin de imbogatire rapida intr-un timp scurt prin “sponsorizari” primite de la furnizorii spitalului si s-ar fi aplicat mai mult asupra respectarii legislatiei , inclusiv a celei privind protectia impotriva dezastrelor. Dupa ce intr-una din editiile anterioare in articolul cu titlul: “Dna a pus sechestre la cardiologie. Iata legatura cu incendiul devastator”, am prezentat detalii despre acuzatiile de luare de mita carei se aduc directorului Grigore Tinica si complicilor sai, Eduard Dabija si Victor Farcasel, in editia de astazi vom arata ca procurorii DNA Iasi au constatat ca si cunoscutul medic cardiolog Igor Nedelciuc a pus in practica aceiasi metoda de a face rost de bani.

Tot cu spaga de la furnizorii de material sanitare

Igor Nedelciuc este urmarit penal pentru luare de mita, in acelasi dosar in care I se aduc acuzatii similar si mentorului Tinica, dosar inregistrat la DNA Iasi cu nr.113/P/2011. Nedelciuc este acuzat ca a facut parte din mai multe comisii de achizitii, comisii care au decis achizitionarea unor material sanitare de la anumite firme de medicamente si ca din aceasta pozitie a selectat societatile care l-au recompensat material, mai pe romaneste i-au dat spaga. Astfel, Tinica l-a numit pe Nedelciuc, in perioada 15.03.2010-28.02.2011 in trei comisii de atribuire privind “achizitionarea de material cardiologie interventionala pentru proceduri de diagnostic si tratament interventional”. Din aceasta pozitie Nedelciuc a decis ca materialele sanitare sa fie furnizate de firma SC Medical Devices& Diagnostics SRL din Bucuresti. Prin urmare in perioada, 7.06.2010-22.06.2011, SC Medical Devices& Diagnostics SRL a incheiat cu Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof.dr. G.I.M Georgescu”, din Iasi, trei acorduri cadru pentru furnizarea de material sanitare, unul in valoare de 92.250,96 lei in 2010, unul in valoare de 84.630 lei in martie 2011 si unul mai mare in valoare de 762.855,56 lei in iunie 2011. In perioada in care firma respectiva furniza materialele sanitare catre Institut dar si dupa aceea Nedelciuc a obtinut, sub diferite forme, de la firma , SC Medical Devices& Diagnostics SRL beneficii financiare in valoare totala de 1.344 euro, 314 dolari americani si 21.027 lei. Astfel, SC Medical Devices& Diagnostics SRL reprezentata de un anume Liviu Gheorghe Udrescu i-a platit lui Nedelciuc biletul de avion pana la Munchen, calatoria cu avionul pe ruta Bucuresti-Viena-Bejing si retur, cazarea la Hotelul Star Hui Yuan. De asemenea firma i-a platit si 3.200 renmimbi (yuan-renmimb, moneda Chinei) taxa de participare la un congres. In plus, firma a incheiat cu Nedelciuc si trei contracte de sponsorizare unul in valoare de 1.433 lei, al doilea in valoare de 17.131 si ultimul in valoare de 1.303 lei, bani pe care medical i-ar fi utilizat pentru a participa la doua congrese unul la Davos in Elvetia, unul in Colorado SUA si ultimul la Viena.

Contracte de milioane de euro cu dedicatie

In plus, Nedelciuc a facut parte din comisiile care au decis si incheierea unor contracte cadru de furnizare a unor materiale sanitare cu firma Medical Conmed Equipment SRL din Bucuresti. Mai mult, decat atat, Nedelciuc a fost cel care a intocmit caietele de sarcini pentu licitatiile care au dus la incheierea unor contracte de furnizare cu valori uriase de catre Institut cu Medical Conmed Equipment SRL din Bucuresti. S-a dovedit ca firma a fost favorizata la licitatie si asta deoarece specificatiile tehnice ale produselor achizitionate, date care au fost incluse in caietul de sarcini i-au fost trimise lui Nedelciuc de reprezentantul acestei firme un anume Bogdanel Scripca. Astfel, aceasta firma a incheiat cu Institutul un numar de 4 acorduri cadru de furnizare a unor material sanitare, in valoare totala de circa 1 milion de euro, cel mai mare fiind de 2.337.460 lei. Sa mai precizam ca nu au fost cheltuiti toti acesti bani, livrarile fiind sistate probabil dupa interventia DNA. In schimb, firma i-a platit lui Nedelciuc biletele de avion pana la Zurich si Nice si pana la Bucuresti.

Din nou firma Silva Trading SRL

In editia din data de 20 mai aratam ca firma Silva Trading cea care a incheiat cu spitalul contracte de furnizare a unor material medicale de circa 30 miliarde lei vechi, l-a “sponsorizat “ in mai multe randuri pe managerul Grigore Tinica. Intre timp, am aflt ca aceasta firma l-a sponsorizat si pe Nedelciuc si asta deoarece ca si in situatiiile de mai sus Nedelciuc a facut parte din comisiile de achizitie si de asemenea a fost cel care a intocmit caietele de sarcini cuprinzand specificatiile tehnice pentru produse trimise anterior de firma castigatoare, in cazul acesta Silva Trading. Si aceasta firma i-a platit lui Nedelciuc cazari la hoteluri si bilete de avion pentru deplasari in strainatate in locatii precum Chicago, Dusseldorf etc. De subliniat faptul ca aceasta firma i-a platit si fiiicei lui Nedelciuc (Emilia Dobresanciuc) biletul de avion pana la San Francisco.

Si Victoria Nedelciuc a fost luata in vizor

Ancheta o vizeaza si pe sotia lui Nedelciuc, Victoria. Aceasta este banuita de abuz in serviciu si luare de mita. Asta deoarece in calitate de director financiar al Institutului ar fi achitat ilegal suma de 1.700 lei catre dirigintele de santier Anatoly Gorducala in conditiile in care acesta nu a supervizat nici un fel de lucrari. De asemenea, Victoria Nedelciuc i-ar fi platit 1.700 lei in conditiiile in care prevederea bugetara era de numai 500 lei. In plus, ca si sotul sau aceasta ar fi fost sponsorizata de firmele care au furnizat material spitalului in conditiile in care Victoria Nedelciuc era cea care efectua plati catre societatile respective. Rezervam aceste detalii pentru editiile urmatoare. Reamintim ca si in cazul lui Tinica, unele beneficii financiare primite de la furnizorii spitalului au fost primite prin intermediul sotiei. Reamintim de asemenea ca in acest dosar este vorba si despre faptul ca pacientii ar fi fost conditionati sa incheie contracte de sponsorizare pentru a beneficia de tratament. Valoarea celor peste 2.000 de contracte de sponsorizare este de circa 2 milioane euro.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.