Gigantul Veolia condamnată penal la Iași pentru uciderea unui angajat. Soția primește despăgubiri

1473
muncitori Veolia
muncitori Veolia

@ Magistrații Judecătoriei Iași au condamnat furnizorul de căldură al municipiului Iași pentru că nu a luat masurile necesare de securitate in munca astfel incat sa se evite moartea unui angajat @ Victima, Dumitru Costîn s-a ștrangulat cu o bandă transportoare @ Veolia a fost condamnată penal iar familia victimei va primi despăgubiri

Veolia, unul dintre giganții europeni din energie a fost condamnată penal la sfarsitul anului trecut de magistratii Judecatoriei Iasi pentru uciderea unui muncitor. Victima se numea Dumitru Costîn si a murit pe data de 8 aprilie 2013 fiind ștrangulat de o bandă transportoare (utilaj pentru transportul cărbunelui spre cuptoare). Astfel, Veolia a fost condamnata la o amendă penală de 150.000 lei si sa achite familiei victimei (soția Angelica si fiica Irina) despagubiri morale in valoare de 70.000 euro. In acest dosar au mai fost trimisi in judecata si niste sefi de la Veolia precum fostul director Neculai Costica dar si Constantin Popescu, Petru Hanganu, Catalin Stelian Irimia, Iulian Gădrăuțanu dar acestia au fost achitati. In anul 2013 cand s-a produs accidentul Veolia a fost amendata de Inspectoratul Teritorial de Munca cu suma de 34.000 pentru neluarea masurilor de securitate in munca.

Compania a facut restructurari, muncitorii nu aveau echipamente

Decizia de condamnare a companiei Veolia si de achitare a angajatilor s-a facut in baza marturiilor depuse in instanta de colegii victimei. Acestia au aratat ca dupa preluarea CET Iasi de catre Veolia (fosta Dalkia) compania a facut restructurari de poturi cheie iar cei ramasi nu facea fata sarcinilor deoarece nu aveau nici dotarile materiale necesare.  „În mod normal trebuie să fie doi muncitori la bandă dar Dumitru Costîn era singur deoarece s-au făcut unele restructurări. Și acum este un singur muncitor. Ne trebuiau stații de emisie-recepție dar nu aveam și foloseam telefoanele personale.  Dacă telefonul personal de descărca…”, a declarat un muncitor in fata judecatorilor.

Sotia umilita de companie

Veolia s-au purtat inuman cu văduva Angelica Costîn dar si Justitia din Romania s-a miscat foarte greu cu acest dosar. Femeia a fost nevoita sa faca tot felul de plangeri la instanta deoarece dosarul se plimba de la Judecătorie la Parchet pentru refacerea cercetărilor. De aceea judecata a demarat abia după 5 ani. „La cinci ani de la decesul soțului meu, judecata nu numai că nu s-a terminat dar abia a început, am fost umilită și desconsiderată de inculpata Veolia Energie Iași SA, care imediat după accident , m-a avertizat că dacă voi porni proceduri judiciare  împotriva sa ”voi pierde timp și bani” lăsându-mă să înțeleg că-mi vor fi imputate nu numai onorariile firmelor de avocatură angajate dar și ”paguba produsă societății prin  blocarea funcționării benzii de alimentare cărbune” referindu-se evident și la perioada cât timp soțul meu a stat ștrangulat de banda transportoare de la orele prânzului până seara, când a fost găsit cu lanterna urmare a faptului ca eu am alertat firma că soțul meu nu se întorsese de la serviciu”, a arătat Angelica Costîn.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.