DNA cauta spagi din proiecte de milioane de euro la ISJ. Zeci de inspectori audiati

4366
Genoveva Farcas -sefa ISJ Iasi
Genoveva Farcas -sefa ISJ Iasi

@ O buna parte din cei peste 30 de inspectori scolari din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi au fost citati sa se prezinte la DNA Iasi in calitate de martori intr-un dosar in care sunt suspiciuni inclusiv privind savarsirea unor infractiuni de luare de mita @ Ancheta tinteste la varful Inspectoratului Scolar Judetean Iasi condus de Genoveva Farcas @ O masina cumparata de ISJ din fonduri europene ar fi fost folosita de Farcas in interes personal @ In proiectele europene unii inspectori inclusiv Farcas erau pontati si cu 80 de ore pe luna in conditiile in care teoretic acestia muncesc 8 ore pe zi la ISJ si isi mai predau si cursurile la scolile si liceele unde au catedrele si isi tin cursurile @ Farcas a fost filmata iesind astazi din cabinetul parlamentar al Cameliei Gavrila

Ancheta ampla demarata de DNA Iasi la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi unde se fac cercetari inclusiv pentru savarsirea unor infractiuni de luare de mita in cadrul unor proiecte cu finantare europeana . Asta deoarece procurorii ar fi fost informati ca inspectorii care erau foarte bine platiti ca si formatori in cadrul acestor proiecte (primeau pe langa leafa 5.000-6.000 lei pe luna net) ar fi fost obligati sa-si „cumpere” posturile obtinute in cadrul acestor proiecte adica sa dea o parte din bani celor care i-au selectat. Ancheta tinteste catre Genoveva Farcas avand in vedere ca la unul din proiectele care au intrat in atentia DNA Iasi, aceasta a avut calitatea de ”manager de proiect”. Astfel, doua sunt proiectele pe care le investigheaza DNA Iasi. Primul se numeste „Școli prietenoase în comunități implicate”  si se deruleaza in perioada 2018-2020 si are ca obiectiv prevenirea abandonului scolar in comunitatile din mediul rural (Deleni, Harlau, Raducaneni etc) si are o valoare de 8.000.787,97 lei (circa 1,7 milioane euro). Acesta a fost proiectul in care Genoveva Farcas a avut calitatea de manager de proiect. Al doilea proiect, are titlul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” pe scurt CRED, si se deruleaza de catre Ministerul Educatiei si trei inspectorate scolare Bihor, Iasi si Bucuresti si case ale corpului didactic din alte judete. Acest proiect are o valoare de 42 de milioane euro, se deruleaza din 2019 pana in 2021 si are ca obiectiv perfectionarea a cel putin 55.000 de cadre didactice din intreaga tara. Legat de aceste proiecte procurorii DNA au suspiciunea ca inspectorii nu si-au facut treaba pentru care ar fi fost platiti.

Farcas, tinta intrebarilor adresate inspectorilor

Astfel, inspectorii scolari sunt pontati 8 ore pe zi la ISJ, mai predau si ore la catedrele de la scolile sau liceele in care activeaza iar in proiecte erau pontati cu 80 de ore pe luna, in conditiile in care un profesor de liceu are o norma de 72 de ore pe luna.  Intrebarea fireasca: cand aveau timp sa le faca pe toate, pe timp de noapte? De aici suspiciunea ca unii primeau degeaba bani in proiecte europene. Inclusiv Genoveva Farcas si ponta cu 80 de ore pe luna in aceste proiecte in conditiile in care mai preda si la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu. Azi au fost citati 4 inspectori iar maine, din informatiile pe care le detinem vor fi audiati cel putin trei.

Suzuki din bani europeni pentru Farcas

De asemenea dosarul priveste si unele fapte de abuz in serviciu. Astfel, in cadrul proiectului CRED pentru Inspectoratul Scolar Judetean a fost achizitionat un autoturism Suzuki. Masina este dotata cu GPS si card de memorie pentru traseu. Ori, anchetatorii au constatat ca aceasta masina a fost si la pietele agroalimentare in zilele de sambata si duminica si pe la unele rude de la tara. Cu alte cuvinte cineva isi facea piata si isi vizita rudele. Ori, martorii au declarat ca aceasta masina a fost folosita de Genoveva Farcas, sefa ISJ Iasi care a refuzat din nou sa ne raspunda la telefon pentru a ne oferi un punct de vedere. Vom reveni cu amanunte in editiile viitoare.

Ce ascund Camelia Gavrila si Farcas? Video

Am intrebat-o azi pe Camelia Gavrila, fosta sefa a ISJ Iasi daca are vreo legatura cu ancheta DNA si daca a discutat cu Farcas pe aceasta tema. I-am adresat aceasta intrebare deoarece Gavrila a sustinut-o pe Farcas pentru functia de sef al ISJ. Am intrebat-o daca a vorbit azi cu Farcas si a negat cu vehementa. Ori, azi la 11.30 in timp ce inspectorii erau audiati de DNA Iasi, Farcas iesea din biroul cabinetului parlamentar al Cameliei Gavrila de pe bulevardul Nicolae Iorga. Cand i-am spus ca detinem o filmare in care se vede ca Farcas iese din cabinetul ei, Gavrila nu a comentat. Prin urmare ce ascund cele doua?

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.