Audieri DNA la Inspectoratul Scolar. Ancheta ar viza proiecte cu fonduri europene

2502
Genoveva Farcas si inspectori ISJ
Genoveva Farcas si inspectori ISJ

@ Mai multi inspectori scolari de la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi au primit citatii sa se prezinte pentru audieri la DNA Iasi @ Potrivit unor surse dosarul ar viza modul in care au fost implementate unele proiecte cu finantare europeana @ ISJ Iasi a derulat mai multe proiecte iar la unele dintre acestea organismele de control au identificat mai multe nereguli @ De exemplu, in urma unui control efectuat de Directia de Implementare a proiectelor europene din cadrul Ministerului Educatiei s-a stabilit ca ISJ Iasi are de returnat fonduri europene in valoare de 3.466.193,52 lei pentru nereguli gasite la implementarea unui proiect care priveste perfectionarea profesorilor de matematica

Mai multi inspectori scolari de la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi au fost citati la DNA Iasi pentru a fi audiati in calitate de martori. Acestia ar trebui sa se prezinte la DNA Iasi azi si maine. Potrivit unor surse, audierile ar avea legatura cu modul in care Inspectoratul Scolar Judetean a implementat unele proiecte cu finantare europeana. „Nu cunoastem despre ce este vorba. Acesta este punctul nostru de vedere”, a spus Antonina Bliort, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi.

Farcas, campioana la bani incasati pe proiecte UE

Potrivit declaratiilor de avere postate pe site-ul ISJ Iasi, mai bine de jumatate din inspectorii scolari au incasat in ultimii ani pe langa salarii si sume considerabile din fonduri europene. Asta deoarece cele mai multe s-au derulat prin Programul Operational Capital Uman si au avut in special ca obiective formarea si perfectionarea cadrelor didactice. Genoveva Farcas, sefa ISJ Iasi se afla pe primele locuri in topul inspectorilor ISJ Iasi care au incasat pe langa salariu, si sume consistente din proiecte europene. Astfel, in declaratia de avere aferenta veniturilor incasate in anul 2019, Genoveva Farcas, sefa ISJ Iasi nu precizeaza defalcat care este cuantumul salariilor lunare incasate si cati bani a incasat din proiecte europene. Aceasta precizeaza ca a incasat venituri „in calitate de inspector scolar si proiecte” in valoare de 133.237 lei. De asemenea, potrivit aceleiasi declaratii Genoveva Farcas a avut timp sa fie si profesor la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu de unde a incasat 14.584 lei si la Universitatea Alelxandru Ioan Cuza de unde a incasat suma de 711 lei. In anul 2018, Farcas a declarat ca a incasat 130.942 lei din lefuri si proiecte europene.

Nereguli de aproape 800.000 euro

Dupa cum spuneam mai sus, Inspectoratul Scolar Judetean a derulat mai multe proiecte prin Programul Operational Capital Uman. La cel putin unul dintre proiectele derulate Directia Generala Organism Intermediar Programul Operational Capital Uman din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii a gasit grave nereguli. Este vorba despre proiectul POSDRU/87/1.3/S/63671 – Cod SMIS 22491 care a avut ca si obiectiv perfectionarea profesorilor de matematica. Neregulile au fost atat de grave incat inspectorii Directiei Generale Organism Intermediar din cadrul Ministerul Educatiei au stabilit ca ISJ Iasi trebuie sa dea inapoi o buna parte din banii europeni cheltuiti adica nici mai mult nici mai putin decat 3.466.193,52 Lei. “În urma verificării aspectelor menționate în suspiciunea de neregulă nr.01/2401/SJCSN/24.03.2017, s-a constatat că beneficiarul a selectat partenerul SIVECO Romania SA (Partenerul 2) fără aplicarea unei proceduri transparente si nediscriminatorii privind alegerea partenerilor din sectorul privat. Pentru proiectul de față s-a constatat că nu s-a aplicat o astfel de procedură de selecție a partenerului conform legii. Astfel, au fost identificate cheltuieli neeligibile reprezentând cheltuieli aferente Partenerului 2 – SIVECO Romania SA in suma de 4.387.586,73 lei”, se arata in actul de control.

Genoveva Farcas nu a raspuns apelurilor noastre telefonice efectuate cu intentia de a-i cere un punct de vedere.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.