Spitalul de la Letcani ar asfixia bolnavii in somn. Popa pe cei ai topit 13 milioane euro?

4148
Maricel Popa si liderii PSD la Spitalul de la Letcani
Maricel Popa si liderii PSD la Spitalul de la Letcani

@ Dupa mai bine de o luna de la ”inaugurarea” Spitalului Covid de la Letcani sectia de Terapie Intensiva nu poate fi deschisa deoarece asa zisa Statie de Oxigen produce un gaz care are o concentratie de 20 la suta de oxigen in conditiile in care conform standardelor concentratia trebuie sa fie de minim 92,2 la suta @ Practic gazul produs de aceasta ”statie de oxigen” este mai sarac in oxigen decat aerul pe care il respiram iar bolnavii intubati s-ar asfixia @ Asta in conditiile in care Consiliul Judetean Iasi, condus de Maricel Popa si CJ Neamt condus de Ionel Arsene au platit 13,2 milioane euro pentru achizitionarea acestui spital

Intr-un judet in care DNA s-a specializat in gainarii, bolnavii de Covid mor desi statul a alocat suficienti bani pentru a le fi salvata viata. Dupa mai bine de o luna de la ”inaugurarea” electoratala a spitalului modular Covid de la Letcani, noul administrator, Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva nu poate deschide sectia de Terapie Intensiva deoarece statia de oxigen nu functioneaza. „Din pacate nu am putut deschide nici astazi sectia de Terapie Intensiva. Este nevoie de o rezerva de oxigen. Cand vom avea aceasta rezerva vom deschide sectia”, a spus Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Asa zisa statie de oxigen de a asa zisului spital de la Letcani este compusa de fapt din 4 generatoare de oxigen care ar trebui sa produca fiecare cate 15 metri cubi de oxigen  pe ora. Sunt niste generatoare de productie turceasca care nu costa mai mult de 150.000 euro in conditiile in care Maricel Popa, fostul presedinte al CJ Iasi a platit pentru acest spital 13,2 milioane euro. Insa aceste generatoare de oxigen turcesti produc acum un gaz care are o concentratie de numai 20 la suta oxigen in conditiile in care ar trebui sa aiba o concentratie de minim 92,25 la suta. Practic gazul produs de cele 4 generatoare turcesti este mai sarac in oxigen decat aerul pe care il respiram.  Specialistii chemati de Spitalul de Boli Infectioase sa evalueze situatia si sa gaseasca o solutie ne-au declarat sub rezerva anonimatului ca cele 4 generatoare reusesc sa produca perioade scurte de timp un gaz cu o concentratie de 90 la suta oxigen dar ritmul de functionare nu este constant.

O instalatie inutila

Brusc, gazul scade de fiecare data la o concentratie de 20 la suta oxigen ceea ar duce pur si simplu la asfixierea bolnavilor aflati in Terapie Intensiva. Dupa cum am mai spus cele 4 generatoare sunt proiectate sa produca 15 mc de oxigen (minim 92 la suta) pe ora, o cantitate infima pentru functionarea la capacitate maxima a sectiei de Terapie Intensiva proiectate pentru 100 de paturi. Un bolnav aflat in terapie intensiva consuma si 70 litri de oxigen pe minut. S-a constatat ca pentru functionarea optima a acestei sectii de terapie intensiva este necesara suplimentarea cantitatii de oxigen in fiecare luna cu 1.000 de butelii de oxigen, fiecare avand 10 mc cubi de oxigen. Fostul presedinte al CJ Iasi, Maricel Popa, cel care a platit firmei turcesti SDI Global LLC suma de 13,2 milioane euro nu a putut fi contactat pentru a oferi unele explicatii. Mai multe aspecte legate de neregulile descoperite la licitatia pentru cumpararea acestui spital si modul in care a fost selectata firma turceasca am prezentat in articolul „Comision de 3 milioane euro la Spitalul Covid. Popa si Arsene au batut palma. Documente explozive”, publicat in data de  23 septembrie a.c.

 

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.