Primarul și viceprimarul comunei Golaesti demiși ieri de justiție. Sentința este definitivă

5355
Mihai Bizdiga fost primar Golaesti
Mihai Bizdiga fost primar Golaesti

@ Mihai Bizdiga primarul comunei Golaesti dar si viceprimarul Mihai Bojoga au fost condamnati definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul de coruptie privind fraudarea fondurilor europene pentru pasune si animale @ Atat Bizdiga cat si Bojoga nu mai au voie sa ocupe functiile publice cea de primar respectiv viceprimar @ Prejudiciul in dosar este de 1,2 milioane lei si trebuie achitat de primar si sotia sa impreuna cu viceprimarul @ Prefectul Marian Grigoras ne-a declarat ca va lua masuri imediat ce i se va comunica sentinta

Primaria comunei Golaesti a fost decapitata ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce a pronuntat sentinta definitiva in dosarul de coruptie in care primarul Mihai Bizdiga, sotia sa Maricica dar si viceprimarul Mihai Bojoga au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie (vezi aici sentinta). Astfel, in ceea cel priveste pe primarul Mihai Bizdiga instanta a dispus ca „inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă finală de 3(trei) ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”. La fel in ceea ce-l priveste pe viceprimarul Mihai Bojoga instanta a dispus ca acesta sa fie condamnat cu suspendare la o pedeapsa de „3(trei) ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice  şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”. Prin urmare atat primarul cat si viceprimarul trebuie sa paraseasca functiile iar Consiliul Local trebuie sa se intruneasca sa aleaga pana la alageri un primar interimar din randul consilierilor.

Sotia primarului Bizdiga Maricica a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Prejudiciul este urias

Chiar daca au scapat de pedepse cu executare problemele celor trei nu s-au terminat. Asta deoarece acestia trebuie se achite prejudiciul din dosar care se ridica la circa 1,2 milioane lei. Cei trei au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi pentru frauda cu fonduri europene, in anul 2013. Bizdaga si sotia au fost acuzati ca ar fi folosit unele documente continand date false in vederea obtinerii subventiilor europene pentru pasune si animale. Faptele s-au petrecut in perioada 2008-2011. Bizdiga a fost acuzat ca in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) un numar de 4 cereri de acordare a subventiilor europene iar documentele contineau date false despre suprafata de pasune si numarul de animale pentru care se cereau sprijin din partea UE. „Aceste inscrisuri au fost semnate de Bizdigă Mihai atat in calitate de primar (cu privire la adeverinte) cat si in calitate de presedinte al Asociatiei (cu privire la numarul de animale)”, se arata in rechizitoriul DNA.

Mai multe detalii am prezentat in a articolele „ Primar condamnat pentru frauda cu fonduri europene. Gaura de 300.000 euro o plateste impreuna cu sotia” din 10 august 2018 si „Primar condamnat pentru afaceri cu morti. Acte false pentru fonduri europene” din septembrie 2019.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.