Lovitura crunta pentru Porumboiu. Gaura de la Comcereal a ajuns la 100 milioane euro. Documente

6835

@ Ministerul Justitiei a publicat proiectul de concordat preventiv propus de Comcereal SA, societate cu care Adrian Porumboiu s-a mandrit ani de zile @ Chiar daca, asa cum si-a propus, va reusi sa preia controlul grupului Racova, Porumboiu se va confrunta cu datorii de aproape 100 milioane euro inregistrate de Comcereal cifra fiind consemnata chiar in proiectul de concordat preventiv propus de companie @ Porumboiu a pierdut controlul Comcereal in anul 2015 cand a vandut actiunile grupului Racova catre catre Delta Commodity & Financial Services (DCSF) Geneva-Elvetia

Viitor sumbru pentru compania se suflet a lui Porumboiu si poate cea mai mare societate agricola din Moldova, SC Comcereal SA. Spunem asta deoarece este greu de crezut ca firma va reusi sa evite insolventa avand in vedere ca potrivit proiectului de concordat preventiv propus de societate valoarea totala a datoriilor se ridica la aproape 100 milioane euro, cifra exacta in moneda romaneasca fiind de 432.701.748 lei. Din suma totala circa 6.425.622 lei (1,5 milioane euro) reprezinta datorii catre bugetul de stat. Mai mult decat atat societatea isi propune sa achite aceste datorii in urmatorii doi ani, luand in calcul insa ca va solicita judecatorilor o prelungire de un an. In conditiile in care conform aceluiasi document societatea a inregistrat o scadere a productiei agricole (de la 36.800 tone de grau in 2016 la numai 12.396 tone de grau in 2017 si 14.187 tone de grau in 2018), reprezentantii societatii sunt optimisti si sustin ca in urmatorii doi ani vor realiza venituri de cel putin 50 de milioane euro. ‘Din profitul estimat conform bugetului de venituri si cheltuieli 2018-2020 se previzioneaza realizarea de venituri totale de 231.792.335 lei din care vor trebui acoperite cheltuieli cu activitatea curenta in suma de 194.086.048 lei ramanand un fond disponibil de aproximativ 38.000.000 lei pentru acoperirea creditorilor restanti”, se arata in proiectul de concordat propus de
SC Comcereal SA si publicat de Ministerul Justitiei.
Concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitor, pe de o parte, si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, pe de alta parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori impotriva sa, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de depasire a dificultatii in care se afla societatea debitorului. In cazul SC Comcereal SA, Curtea de Apel Iasi a aprobat la data de 19.04.2018, cererea de deschidere a procedurii concordatului preventiv, societatea vasluiana evitand in acest mod intrarea in insolventa sau direct in faliment.

Ramane personalul TESA se vand ferme

Pe langa preconizarea unor venituri de 50 milioane euro in urmatorii doi ani, societatea isi propune sa recupereze si subventiile neacordate in perioada guvernarii Ponta (2014-2015), in valoare de 38.000.000 lei ca urmare a unor decizii de penalizare emise de APIA. Potrivit proiectului de concordat se va mentine conducerea societatii ca structura organizationala si decizionala ”intruct pe de o parte, schema de personal la nivelul conducerii si a personalului TESA este redusa”. In plus se propune vanzarea unor active precum Fabrica de paine din Vaslui dar si bazele de receptie de la Banca, Codaesti, Docaneasa, Ferma Grumezoaia, Ferma Hoceni, cele trei baze de receptie de la Husi, depozitul de la Mantu, baza de receptie de la Ivanesti si cea de la Negresti. Comcereal exploateaza peste 30.000 hectare de teren in judetele Vaslui, Iasi, Neamt si Galati. Societatea detine baze de receptie in localitatile Banca, Bacesti, Buhaesti, Codaesti, Cretesti, Docaneasa, Dranceni, Epureni, Husi, Ivanesti, Mantu, Murgeni, Negresti, Puiesti, Tutova, Vaslui si Barlad.

Revine Porumboiu?

Actionarii Comcereal SA sunt Racova SA Vaslui-84,3 la suta, Mopan SA Suceava – 5,7 la suta, alti actionari- 9,9 la suta. In data de 8.08.2015 Porumboiu a vandut pachetele majoritare ale actiunilor Racova SA si Mopan SA catre Delta Commodity & Financial Services (DCSF) Geneva-Elvetia si astfel societatea elvetiana a preluat implicit si controlul Comcereal SA. La data de 15.06.2016 Delta Commodity & Financial Services a instrainat pachetul de actiuni detinute la Racova SA si la Mopan SA catre Babylon Overseas (FZE) Emiratele Arabe Unite. Adrian Porumboiu a declansat insa prin intermediul avocatilor o serie de demersuri in justitie pentru a-si recupera actiunile. Porumboiu considera ca cei care i-au cumparat actiunile in 2015 nu au respectat contractul. Ceea ce m-a deranjat si m deranjeaza enorm este faptul ca noii proprietari ai Comcereal, desi nu si-au respectat obligatiile contractuale fata de mine, fata de ceilalti creditori si fata de proprietarii de terenuri date in arenda, au aruncat minciuna sfruntata ca Porumboiu nu a platit arenda”, a declarat Porumboiu, anul acesta intr-o conferinta de presa organizata la Vaslui.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.