Pleasca de la stat pentru afacerea unor colonei SRI. Firma pensionarilor Obreja si Voroneanu ”incubata” la Tehnopolis

5273

@ Dupa ce au iesit la pensie fostii sefi ai SRI Iasi si-au propus sa activeze intr-o firma de ”consultanta” numita Stabris SRL @ Chiar din momentul in care a fost infiintata compania la care activeaza cololenii SRI, Cristian Obreja, Radu Voroneanu, a obtinut un spatiu cu o chirie subventionata la Tehnopolis achitand o chirie de numai 2 euro pe metrul patrat pe luna

Pentru ei un nou inceput la fel de luminos ca si trecutul iar pentru cei mai multi acelasi stres cotidian al luptei pentru subzistenta zbatere care se finalizeaza de cele mai multe ori cu o capitulare si depunerea unui dosar de emigrare. Faptul ca fostii sefi ai SRI Iasi, Cristian Obreja si Radu Voroneanu s-au privatizat infiintand o firma de ”consultanta” si ”inteligence” este demn de apreciat. Numai ca desi sunt doi pensionari cu o pensie de circa 3.000 euro fiecare Obreja si Voroneanu vor sa fie niste capitalisti prosperi tot pe baza unei subventii de la stat. Astfel, in loc ”sa iasa in larg” si sa vada daca se poate face profit cand platesti pentru biroul tau o chirie la pretul pietei 10-20-30 euro pe metrul patrat pe luna cei doi fosti colonei SRI au ales sa fie ”incubati” chiar daca amandoi au depasit de mult varsta de 50 de ani. Astfel, firma Stabris SRL la care activeaza cei doi, functioneaza inca de la infiintare in Parcul Tehnologic Tehnopolis, parc aflat la intrarea in municipiul Iasi dinspre CUG, edificat cu fonduri europene dedicat sprijinirii companiilor de tip start-up care activeaza in domeniul IT. In acest scop, Tehnopolis ofera firmelor ”incubate” spatii cu toate utilitatile la un pret de numai 2 euro pentru un metru patrat. Asta in conditiile in care amandoi coloneii beneficiaza de o pensie de circa 3.000 euro pe luna fiecare si astfel si-ar permite sa plateasca si o chirie la pretul pietei. La Tehnopolis, proiect realizat cu fonduri europene in valoare de 6,3 milioane euro sunt ”actionari”, Primaria Iasi, Consiliul Judetean Iasi precum si cele patru universitati din Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea de Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. Ulterior, in anul 2005, s-a alatura si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi. Aceste institutii conduc Tehnopolis prin intermediul unui consortiu, filosofia proiectului constand tocmai in a cointeresa studentii, profesorii si cercetatorii in dezvoltarea unor proiecte inovatoare in toate domeniile pe care le reprezinta cele 4 universitati. Tocmai de aceea , in anul 2004 cand a fost inaugurat acest proiect s-a spus ca se va pune accentul pe firme infiintate de tineri absolventi care vor infiinta noi companii ”start-up”.

”Vindem informatii”

Firma coloneilor a obtinut spatiu de la Tehnopolis inca de la infiintare in mai 2017. Firma a fost infiintata de colonelul Crisian Obreja fostul adjunct al sefului SRI Iasi si de un prieten de-al sau. Dupa aceea, potrivit site-ului companiei s-a alaturat echipei si Radu Voroneanu, fost sef al SRI. Acelasi site al companiei mai precizeaza ca cei doi ofiteri de informatii pun la dispozitia clientilor intreaga ”expertiza” acumulata in obtinerea informatiilor concurentiale. ”In cei peste 20 de ani de activitate in domeniul intelligence-ului, specialistii STABRIS au acumulat cunostinte aprofundate in domeniul obtinerii informatiilor concurentiale din surse cu acces nerestrictionat (site-uri, publicatii, baze de date, social media etc.), si al analizei, respectiv valorificarii acestora”, se arata in oferta de prezentare a firmei Stabris.

Acelasi site mai precizeaza ca firma ofera cosultanta in prelucrarea datelor cu caracter personal, analiza a unor profiluri de companii in concurenta cu beneficiarii etc.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.