Un jaf de 2 milioane euro de la stat: femeia intra dupa gratii, barbatul ia cu suspendare

1091
Directia Regionala de Finante Iasi
Directia Regionala de Finante Iasi

@ In cursul zilei de ieri Curtea de Apel Iasi a pronuntat sentinta finala intr-un dosar de evaziune in care statul a fost prejudiciat cu 9.550.703 lei @ Au fost trimisi in judecata un barbat si o femeie @ Femeia intra la inchisoare pentru 5 ani iar barbatul s-a ales cu 4 ani cu suspendare

Sentinta definitiva a Curtii de Apel Iasi intr-un dosar de evaziune in care bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 2 milioane euro mai exect cu 9.550.703 lei. In acest dosar au fost trimisi in judecata Frant Stanescu din Grajduri  si o femeie ruda cu acesta Maria Stanescu. Afacerile evazioniste au fost facute prin intermediul firmei Miras Grup SRL din Graduri. „La data de 16.05.2019 a fost înregistrată o sesizare penală formulată de Garda Financiară Iași cu privire la activitatea societății S.C. Miras Grup S.R.L. Grajduri în perioada septembrie 2009-iulie 2010, în care se arată că societatea a pus în circulație facturi false, care nu au la bază operațiuni reale, a înregistrat în contabilitate aceste facturi false, fiind prejudiciat bugetul de stat cu suma de 588.144 lei. În cursul urmăririi penale au fost identificate următoarele documente contabile ale S.C. Miras Grup SRL Grajduri : treisprezece facturi fiscale de achiziție de mărfuri de la trei furnizori, respectiv SC Piatra Craiului CFR Campulung Muscell, Prod Import CDC SRL, SC Bostiog Servicii SRL Bistrita Nasaud facturi emise în perioada septembrie 2009- iulie 2010”, se arata in rechizitoriu.

Frant Stanescu s-a ales cu 4 ani cu suspendare deoarece in sarcina sa a fost retinut numai un prejudiciu de 588.144 lei. In schimb Maria Stanescu a folosit o alta firma pentru a realiza operatiuni fictive cu Miras Grup cauzand un prejudiciu mai mare si de aceea va sta 5 ani la inchisoar. „Maria Stanescu a inregistrat in contabilitate operatiuni fictive în valoare totală de 22.138.967,89 lei fără tva, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 8.537.423 lei, din care tva- 4.995.188 lei și impozit pe profit – 3.542.235 lei”, au mai aratat procurorii.

Cel mai probabil banii statului nu vor fi recuperati niciodata. Asta deoarece s-a pus sechestru pe o casa detinuta de Frant Stanescu la Grajduri in comunitatea de rromi, casa pe care nu o va cumpara nimeni daca statul o va scoate la licitatie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.