Secretele Mafiei din Urbanism. Dezvoltatorul Himson obținuse autorizația înainte să fie eliberată

4788
cartierul Himson si Fabian Pălăduță
cartierul Himson si Fabian Pălăduță

@ Cum funcționează Mafia Imobiliară @ Unii dezvoltatori sunt privilegiați de direcția de urbanism a primăriei @ Societatea Chiro Limited SRL a obținut autorizația de construire pentru complexul Himson, înainte ca aceasta să fie semnată de primarul Mihai Chirica @ Fabian Pălăduță, patronul Chiro Limited SRL era la curent în permanență cu stadiul în care se afla autorizația sa, când a ajuns la semnat la șefii de la urbanism, când a ajuns la primar @ Pălăduță obținuse și o copie a autorizației care se afla în stadiul în care avea toate semnăturile înafară de cea a primarului @ Toate aceste lucruri au ieșit la lumină recent, când în cadrul unui litigiu al firmei Chiro Limited au fost depuse la dosar discuții pe whatsup pe care Pălăduță le-a purtat cu cei care se ocupau de autorizația sa @ Mai mult decât atât, recent Chiro Limited a obținut de la primărie, în numai 7 zile un aviz de oportunitate pentru un nou cu 11 etaje, în complexul Himson

Dezvoltatorii imobiliari privilegiați de primărie au toți butoane pe care pot să apese pentru a obține în cel mai scurt timp avize și autorizații. Astfel, în timp ce simpli ieșeni stau ani de zile să li de aprobe să facă un gard sau cel mult o casă, sau pentru un banal certificat de urbanism, dezvoltatorii care fac parte din cercul de privilegiați obțin autorizațiile înainte ca aceastea să fie semnate. Un litigiu al dezvoltatorului Himson, aflat pe rolul Judecătoriei Iași a scos la lumină modul în care funcționează această mafie din urbansm. La dosarul respectiv au fost depus capturi de whatsup privind discuțiile pe care Fabian Pălăduță le-a purtat cu cei care s-au ocupat de autorizația de la complexul Himson. Prezentăm în fotocopie mai jos, capturile de ecran ale discuțiilor respective. Reiese din discuțiile respective că Pălăduță ere informat pas cu pas de către cei de la direcția de urbanism legat de stadiul în care se află autorizația sa. La un monent dat se interesează asupra stadiului autorizației și i se răspunde că aceasta este la ‘’șefu sută la sută’’ adică mai urmează să fie semnată de primarul Mihai Chirica. Mai mult decât atât, Pălăduță se laudă că deține deja un exemplar al autorizației înainte ca aceasta să fie semnată de secretara Consiliului Local sau de primarul Mihai Chirica. Asta înseamnă că nu putea decât să o obțină de la cineva de la urbanism din primărie. Asta în condițiile în care ieșenilor de rând nu li se răspunde cu lunile la solicitările privind stadiul în care se află cererile lor de autorizare. Contactat telefonic, Sebastian Pălăduță a spus că nu știe nimic de respectivele discuții de pe whatsup. Să reamintim că DIICOT Iași urmează să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți funcționari de la urbanism pentru ilegalități legate tot de favorizarea unor dezvoltatori imobiliari. Vezi mai multe detalii în articolul repostat mai jos.

Himson, aviz pentru noul bloc 7 zile

Chiro Limited a început demersurile să ridice un nou bloc cu 11 etaje în complexul Himson. În acest sens, până la solicitarea autorizației, primul aviz care se eliberează este cel al comisiei Comisie de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Ori, Comisia respectivă s-a întrunit pe data de 31 ianuarie iar pe 7 februarie a fost scris și eliberat avizul pentru Chiro Limited. Adică, în 7 zile au primit primul aviz (vezi aici). Alți solicitanți nu reușească să treacă nici după doi ani de această comisie. Pălăduță a depus cererea pe data de 0/12/2023.

Clienți care au luat țeapă

Ziarul Reporteris a arătat că o parte dintre clienții lui Pălăduță au cam luat țeapă de la acest dezvoltator. Acesta le-a vândut apartamentele la un preț de 1.000 euro/mp, în baza unor contracte, când proiectul Himson era la început iar la final le-a cerut 1.500 euro/mp iar cei care n-au plătit au fost dați afară. Practic, Pălăduță și-a ridicat blocurile și cu banii clienților iar când s-a văzut cu sacii în căruță le-a dat un șut in fund. Vezi aici mai multe detalii.

Cel mai mare dosar de corupție din Iași: Chirica, peste 40 de funcționari, oameni de afaceri și arhitecți trimiși în judecată

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.