Privilegii fără limite pentru pilele din Justiție. Rudele magistraților și grefieri pe cele mai bune posturi în birourile electorale

2511
Tribunalul Iasi
Tribunalul Iasi

@ Scandal după așa-zisa tragere la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție (comune, orașe și municipii) @ Miza este reprezentată de o remunerație de circa 18.000 lei care se va acorda pe toată durata procesului electoral, organizat pentru alegerile locale de anul acesta @ Cei mai mulți dintre secretarii de comună, care în anii anteriori duceau greul alegerilor au rămas pe tușă @ Asta deoarece locul lor au fost luat prin ‘’mișmașuri’’ de grefieri, rude de magistrați sau funcționari din prefectură @ În plus, secretarii care au reușit să-și salveze posturile au fost repartizați foarte departe de casă, prin nerespectarea criteriului proximității domiciliului

Judecători, procurori, grefieri, juriști și avocați s-au bătut să ocupe niște posture care le asigură în plus o remunerație de 18.000 lei pe lângă leafa lunară și au câștigat bine bineînțeles cei mai  ‘’puternici’’ sau mai pe românește, cei care au și ceva relații în sistem. Este vorba despre desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție (comune, orașe și municipii), pentru alegerile locale de pe 9 iunie a.c,  care s-ar fi făcut după o tragere la sorți care a avut loc pe data de 12 aprilie, la Tribunalul Iași. În urma acestui proces, pe funcția de președinte al Biroului Electoral Județean a fost desemnată Oana Dămian, președinte la Tribunalul Iași, locțiitor fiind desemnată judecător Carla Mihaela Buta.  La Biroul Electoral Municipal au fost desemnați judecătorii Camelia Toderică și Nicoleta Grancea. Scandalul a izbucnit însă după ce s-au afișat repartițiile la birourile electorale de circumscripție din comune, orașe și municipiul Pașcani. Asta deoarece, cei mai mulți dintre secretarii comunelor și orașelor, cei care în trecut duceau greul alegerilor și au participau la toate scrutinurile au rămas acum pe margine. Locul lor a fost luat funcționari din prefectură și grefieri. O explicație ar fi și faptul că anul acesta un număr mai ridicat de magistrați și-au exprimat dorința de a participa la desfășurarea scrutinului, aceștia fiind atrași probabil de remunerația consistent care se adaugă salariului, circa 18.000 lei. Practic, cele mai multe birouri comunele de circumscripție sunt coordonate acum de procurori și judecători, ceea ce aduce un plus de siguranță procesului electoral. Să mai precizăm ca magistrații optează direct pentru locul pe care vor s-să-l ocupe aceștia nefiind supuși practic unei trageri la sorți. Discuțiile au apărut însă după ce s-a făcut repartiția pe locurile rămase după ce au fost distribuiți magistrații. Locurile rămase pot fi ocupate de juriști, avocați, secretari de comune, specialiști în administrație. S-a observat că dintre locurile rămase disponibile, cele mai bune, adică aflate în apropierea municipiului sau la care se poate ajunge ușor pe un drum rapid, sunt ocupate de grefieri, funcționari din prefectură sau rudele acestora, sau de rudele unor magistrați (vezi aici lista completă).

judecător Oana Dămian
judecător Oana Dămian

Cum au fost repartizate ‘’pilele’’ din Justiție

Desi legea electorală stabileste că președintii și locțiitorii vor fi ”trași la sorți” având in vederea apropierea domiciliului sau reședinței de localitatea în care va funcționa biroul electoral de circumscripție, la Iași, astrele au fost ”puse cu mâna” de către magistrați și juriști. Potrivit unor surse grefieri din toate instantele din Iași au forțat intrarea în rândul președinților și loctiitorilor, uzând de expresia „statut asimilabil magistraților”. Or, cunoscut lucru, magistrați sunt doar procurorii și judecătorii. Și, astfel grefierii și-au ales locurile convenabile. De excemplu, la comuna Bivolari au ajuns niște grefieri ”norocoși” de la Judecătorie și Tribunalul Iași: Simona Tănăsuc și Amona Marcela Iacob. Mihaela Bosânceanu, grefier la tribunalul Iasi este președinte la comuna Fântânele iar soțul său a fost desemnat Ioan Lucian Bosânceanu pe pozitia de locțiitor la Coarnele Caprei. Pe funcția de președinte la  Coarnele Caprei a fost desemnat un grefier de la judecătoria Iași: Lavinia Filiuță. Loctiitorul de la Fântânele este Diana Zacornea, funcționar la Primăria Iași. Oana Maria Acostăchioaie, grefier la Tribunalul Iași a prins un ‘’post’’ la Șipote. Ancuța Sbiera este deasemeni grefier la Tribunalul Iași și este locțiitor la Țutora. Lenuța Angheluță, grefier la Tribunalul Militar și Anda Elena Hatmanu, grefier la Curtea de Apel vor face echipă în alegeri la Vlădeni. Alexandru Valentin Varvara, juristul comunei Valea Lupului, soțul președintei Judecătoriei Iași, Corina Veronica Varvara a fost repartizat la comuna Ion Neculce. În schimb, Corina Veronica Varvara a avut norocul să nimerească în localitatea de domiciliu, la Valea Lupului. O dovadă că principiul proximității domiciliului pare să funcționeze când vine vorba despre șefi din Justiție. Dragoș Vărgănici, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a fost repartizat pe postul de locțiitor în comuna Prisăcani, județul Iași. Oare de ce nu s-o fid us Vărgănici într-o comună de pe lângă Roman? Grefierul Doina Nicolina Constantinescu, împarte sarcinile cu avocatul Lăcrămioara Guzu la Mădârjac.

Și avocații au nevoie de bani

Și unii dintre avocati au avut norocul să prindă câte un post. Iosif Bițiușcă avocat în Baroul Iași este președinte la Butea. Echipa de la Butea este completata de Ciprian Ancuța, grefier la Curtea de Apel. Cezara Ștefana Bătrânu-Ciucă (fiica celebrului profesor de drept roman de la Universitatea Al. I. Cuza, Iași) a ajuns la Ruginoasa. Florentina Țugui Pralea, avocat, pe același sistem, este loctiitor la Tansa alături de președintele Alina Maria Protea, grefier la judecatoria Iași.

Cum au fost repartizate ‘’pilele’’ din prefectură

Maricica Rusu
Maricica Rusu

Fostul prefect Bogdan Cojocaru este candidat din partea PSD pentru șefia Consiliului Județean Iași. Coincidență, anul acesta funcționari din prefectură s-au îngrămădit să prindă locuri în birourile de circumscripție. Maricica Rusu – șef serviciu legalitate din prefectură va fi locțiitor la Scobinti. Alți 6 funcționari din subordine au fost norocoși. Să mai precizăm ca Prefectura Iași a avut și doi reprezentanți la așa-zisa tragere la sorți pe juristele Daniela Costandache și Anca Crăciun. Cu această ocazie,  Daniela Constandache și-a asigurat un post, va fi președinte aproape de Vaslui, în comuna Drăgușeni. La fel și Anca Crăciun care a obținut postul locțiitor la Ipatele și impreună cu fiica Danielei Constandache, Ingrid Luca (consilier juridic la Movileni) garantează pentru legalitatea desfașurării alegerilor în comuna menționată. Corina Arnăutu de asemenea, funcționar din prefectură este președinte la Trifesti. Cristian Miron – consilier juridic foarte apreciat pentru activitatea pe fond funciar este președinte la Hălăucești. Alina Adriana Țârlea – consilier juridic la fond funciar și-a căutat un loc mai aproape de domiciliul de la Vaslui, ca să-i fie mai ușoară naveta, va fi președinte la Ciortești. Mihaela Brăila, coordonatoare activitatii pe fond funciar, va coordona de această dată alegerile de la Cucuteni, din pozitia de locțiitor. Maricica Rusu, si-a aranjat și fiica, Evelina Rusu Bobu – locțiitor la Balș, alături de o secretară cu experiență, Dumitrela Mandache – de la comuna Cotnari.

Cine-mparte, parte-și face. Secretari trimiși la Cuca Măcăii

Nadia si Adrian Ispir Boltea
Nadia si Adrian Ispir Boltea

Nadia Ispir, expert parlamentar la Autoritatea Electorala Permanentă Iași, neauzind de expresia ”conflict de interese”, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, i-a gasit un locușor cald soțului, Adrian Ispir Boltea – loctiitor la Grajduri, alături de secretara de la Grajduri. În timp ce grefierii și funcționarii piloși au prin posture bune, secretarii care au avut norocul să fie selectați și anul acesta sunt nevoiți să parcurgă chiar si 100 km pana la un birou electoral, în condițiile în care după cum am spus mai sus, Legea prevede repartiția dupa criteriul proximității domiciliului. Astfel, Loredana Anchidin, secretara la Costuleni, va merge zilnic până la Lespezi, în cealaltă parte a județului, Vali – Claudia Irimiță, de la Lețcani, va face naveta la Plugari, Ștefan Sbiera va merge de la Țigănași până la Moțca. Ceva mai norocoși au fost secretarii de la Balș și Cotnari care vor merge mai aproape de casă. Aceștia vor trebui să-și ”încrucișeze” activitatea, în sensul că, Balșul merge la Cotnari, iar Cotnariul migrează la Bals. E ca si cum ne-am scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă.

O nouă generație de magistrați la Iași: toți grefierii care au dat examenul la INM au promovat cu succes

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.