DNA Iasi a intors pe dos o comuna. N-a scapat nimeni: primar, viceprimar, functionar

9917
Dumitru Harabagiu
Fostul primar Harabagiu este acuzat de coruptie

@ DNA Iasi a chemat la audieri zeci de cetateni in comuna @ Este vorba despre un dosar in care acuzatiile se refera la modul in care au fost cheltuite fonduri europene  @ In final  procurorii DNA Iasi au trimis in judecata doi dintre fostii primari ai comunei Costuleni, Dumitru Harabagiu si Dimitrie Nichita dar si pe Angelica Ceausu fost viceprimar al comunei cat si pe Laurentiu Miron, functionar al primariei

DNA Iasi a finalizat zilele trecute un  dosar (vezi aici) unic. Asta deoarece este vorba despre un dosar in care au fost trimisi in judecata doi dintre fostii primari ai unei comune si anume Costuleni dar si fostul viceprimar si un functionar.  Astfel, procurorii DNA i-au trimis in judecata pentru savarsirea unor fapte de coruptie pe Dimitrie Nechita (primar al comunei pana in anul 2008) dar si pe Dumitru Harabagiu (primar in perioada 2008-2016), Angelica Ceausu, viceprimar in timpul mandatului lui Harabagiu dar si pe Laurentiu Miron , functionar al primariei, cu atributii legate de  registrul agricol.

Fonduri europene cu acte false

Acuzatiile de refera la modul in care au fost gestionate fondurile europene alocate de Uniunea Europeana pentru intretinerea pasunii comunale. Faptele incriminate s-au petrecut in perioada 2008-2014. Astfel, potrivit Legii aceste fonduri europene sunt destinate crescatorilor de animale care detin in proprietate  pasune sau au inchiriat astfel de suprafete  pentru folosinta de la consiliile locale. Ori, la Costuleni lucrurile au stat putin altfel. Astfel, cei doi fosti primari ai comunei, functionarul Miron dar si Angelica Ceausu i-ar fi determinat pe unii cetateni sa incheie contracte de arenda chiar daca nu prea aveau animale. Dupa aceea sateniii ar fi fost determinati sa incaseze subventiile europene dar sa predea banii la primarie. Cei trei demnitari si functionarul le-au spus ca banii trebuie cheltuiti de primarie ceea ce este complet ilegal. Mai mult, unii sateni nu si-au recunoscut semnatura pe contractele de arenda si asta inseamna ca au fost semnati in fals de cei implicati. De altfel, potrivit unor surse Miron este acuzat de fals si uz de fals iar cei trei demnitari sunt acuzati si de abuz in serviciu. Potrivit unor surse cei 4 au manipulat ilegal cel putin 265.000 lei. In plus, s-au constatat unele diferente intre banii incasati de la cetateni si cei care au intrat in conturile primariei. „Din cate stiu eu din  subventiile de la pasune s-au cumparat niste utilaje, s-au facut lucrari pe pasune adapatori si asa mai departe. Insa, primaria nu trebuia sa manipuleze banii europeni. Stiu ca se faceau cercetari dar primaria nu este implicata acum in acest dosar penal”, a spus Mirica Dodan, actualul primar al comunei Costuleni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.