Dosarul de ‘’botez’’ al primarului Chirica a plecat de la DIICOT la DNA. Horodniceanu a ratat victoria

1530
Mihai Chirica si Daniel Horodniceanu
Mihai Chirica si Daniel Horodniceanu

@ Dosarul în care șefii din primărie sunt acuzați că au prejudiciat bugetul local cu cel puțin 2 milioane lei printr-o combinație cu patronul unui ziar local a fost declinat de DIICOT către DNA în urmă cu circa 2 săptămâni @ În acest dosar, în aprilie 2021 procurorii DIICOT au cerut arestarea patronului ziarului, a lui Victor Gavriluță inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, a fostului arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi a notarului Răzvan Ionuţ Costin

Primul dosar pe care procurorul Daniel Horodniceanu i l-a deschis lui Mihai Chirica a fost declinat recent de procurorii DIICOT Iași către serviciul teritorial al DNA. Asta deoarece acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat a fost clasată rămânând în picioare numai acuzațiile de abuz în serviciu sau cea de omisiunea sesizării care îi este imputată lui Mihai Chirica. În acest dosar în aprilie 2021 au fost reținuți patronului ziarului, Victor Gavriluță inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei, a fostul arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă şi notarul Răzvan Ionuţ Costin. DIICOT a cerut arestarea acestora dar cererea a fost respinsă. Asta după ce cu numai o zi înainte procurorii DIICOT efectuaseră și unele percheziții la primărie și domiciliare la unii dintre cei implicați. „La data de 26 aprilie 2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării. În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituţii publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ două milioane de lei. De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituţii publice. La sediile DIICOT şi BCCO Iaşi, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT după perchiziții.

În dosar au mai fost audiați, notarul Iulia Paduraru din Miroslava, Letiția Palaga, fosta sefa a Directiei de Patrimoniu din Primaria Iasi, Denisa Bărbescu-secretara Consiliului Local, Alexandru Mustiață, fostul arhitect sef al municipiului Iasi, Doina Florescu, sefa serviciului juridic din primarie dar si Florin Grierașu, functionar la urbanism. În acest dosar primarul Mihai Chirica este cercetat pentru infracțiunea de omisiunea sesizării pentru că știa ce nereguli se petrec dar nu a anunțat autoritățile iar fostul viceprimar Gabriel Harabagiu este cercetat pentru fals intelectual și abuz în serviciu. În videoclipul de mai jos puteți vedea, momentul în care Alexandru Mustiață se prezintă la DIICOT pentru a fi audiat.

Afacerea Zoiosu

Presa a numit această investigație Afacerea Zoiosu. Asta deoarece se referă la terenul pe care a funcționat berăria Zoiosu din Sărărie. Astfel, în baza unui contract de asociere în participațiune pe care municipalitatea l-a încheiat cu patronul ziarului, Consiliul Local Iași ceda firmei în folosinţă 1.350 mp de teren pe Sărărie, unde urmau să se construiască un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. Din profitul rezultat, municipalităţii urmau să-i revină 10%, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual. În loc de pensiune a fost construit un bloc de 5 etaje şi 29 de apartamente, care au şi fost puse în vânzare. În schimb, firma a construit un bloc iar proprietarii au încasat aproape 1 milion de euro din vanzarea apartamentelor. Cei de la Urbanism din Primaria Iasi au fost întrebați cum au autorizat un bloc deși asocierea avea alt obiect. Prejudiciul de 2 milioane lei ar rezulta din cota parte pe care ar fi trebuit sa o primească primăria după vânzarea apartamentelor.

Update! Fostul arhitect șef al Iașului reținut de DIICOT Iasi in aceasta seară

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.