Update! Fostul arhitect șef al Iașului reținut de DIICOT Iasi in aceasta seară

6804
Alexandru Mustiata
Alexandru Mustiata

Procurorul DIICOT Iasi, Daniel Horodniceanu a decis in aceasta seara sa-l retina pentru 24 de ore pe Alexandru Mustiata, fostul arhitect al orasului. Acesta este acuzat ca a autorizat construirea unui bloc pe Sararie pentru patronii unui ziar local in conditiile in care acestia obtinusera teren de la Consiliul Local pentru spatii de cazare si sediu de firma. Patronii ziarului se afla inca la audieri.

Stirea inițiala:

Șefii primăriei, avocați si notari celebri, functionari audiați intr-un dosar bombă la DIICOT

@ Notarul Iulia Păduraru, avocata Irina Iacob, city-managerul si fostul viceprimar Gabriel Harabagiu si alți sefi din Primaria Iasi au fost audiați intr-un dosar de abuz si constituire de grup infractional organizat in care prejudiciul adus bugetului local de ridica la cel putin 2 milioane de lei @ Acuzatiile se refera la faptul ca primaria a intrat in asociere cu o firma privata cu un teren de 1.351 mp pe Sararie dar primaria nu a mai primit apoi ce i se cuvenea din aceasta afacere

Avocați si notari celebri precum si sefi din primarie au fost audiati azi la DIICOT intr-un dosar despre care putem spune ca vizeaza din nou Mafia Imobilara care functioneaza in Iasi sub ‘’patronajul’’ primariei. Dosarul este instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu cel care se ocupa si de dosarul dezvalotatorului Cristin Zamosteanu. Au fost chemati la audieri, avocata Irina Iacob care a si fost pusa sub control judiciar iar in aceasta seara este audiat notarul Iulia Paduraru din Miroslava. De asemenea au mai fost audiati in calitate de martori, Letiția Palaga, fosta sefa a Directiei de Patrimoniu din Primaria Iasi, Denisa Bărbescu-secretara Consiliului Local, Alexandru Mustiață, fostul arhitect sef al municipiului Iasi, Doina Florescu, sefa serviciului juridic din primarie dar si Florin Grierașu, functionar la urbanism. Potrivit unor surse au fost citati sa dea explicatii procurorilor atat fostul viceprimar Gabriel Harabagiu dar si primarul Mihai Chirica.

Afacerea blocului din Sărărie

Primaria a intrat in aceasta afacere cu terenul din Sararie, cu patronii unui cunoscut cotidian local. Administratorul firmei si fiul acesteia sunt audiati in aceasta seara la DIICOT. Procurorii au transmis prin intermediul unui comunicat de presa ca in acest dosar se fac cercetari pentru savarsirea infractiunilor de „înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării” (vezi aici mai multe detalii). Este vorba despre faptul ca in anul 2005 Primari Iasi s-a asociat cu o firma respectiva cu o suprafata de 1.351 mp pe strada Sararie in vederea ‘’realizării unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”. Municipalitatea urma sa primeasca pentru acest teren doar 10 la suta din profitul afacerii dar nu mai putin de 4.000 euro pe an. In schimb, firma a construit un bloc iar proprietarii au incasat aproape 1 milion de euro din vanzarea apartamentelor. Cei de la Urbanism din Primaria Iasi sunt intrebati cum au autorizat un bloc desi asocierea avea alt obiect. Prejudiciul de 2 milioane lei ar rezulta din cota parte pe care ar fi trebuit sa o primeasca primaria dupa vanzarea apartamentelor.

Plangeri si de la cumparatori

Dar dupa cum am aratat mai sus in acest dosar se fac cercetari si pentru inselaciune in urma unor plangeri depuse de cei care au cumparat apartamentele. Au dat banii dar nu pot finaliza actele pentru ca terenul este al primariei. Notarul Iulia Paduraru este intrebata cum de autentificat un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament cu teren aflat in proprietatea primariei. Vom reveni cu amanunte.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.