Moment istoric pentru cultura ieseana. Astazi s-a semnat documentul pentru salvarea Filarmonicii

980

@ Excelenta Sa, Epicopul Petru Gherghel, reprezentantul Episcopiei Romano Catolice si Maricel Popa presedintele Consiliului Judetean Iasi au semnat azi contractul de preluare a Filarmonicii Moldova, obiectiv care va beneficia de un amplu proiect de reabilitare

Reprezentantii Consiliului Judetean si ai Episcopiei Romano- Catolice au semnat astazi contractul de preluare in vederea reabilitarii, a doua corpuri de cladire in care functioneaza Filarmonica Moldova Iasi. Centrul Diecezan a transmis in administrarea C.J. , pentru urmatorii 22 de ani, cele doua imobile, extensii ale vechii Case Bals, construite intre anii 1900 si 1910, in care functioneaza in prezent institutia de cultura.
”Noi avem doar un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevarata opera de arta, sa fie in beneficiul iesenilor, in slujba muzicii. Ma bucur ca, iata, astazi, facem acest pas impreuna. Asteptam sa revedem Filarmonica Moldova sustinând concertele sale deosebite acasa, unde ii este locul ”, a spus Excelenta Sa Petru Gherghel, episcop de Iasi, imediat dupa semnarea contractului.
Cu acest prilej, Maricel Popa, seful CJ Iasi a transmis ca in perioada urmatoare vor demara lucrarile de consolidare a Filarmonicii. ”Este un moment de mare incarcatura emotionala. O bucurie pentru noi, cei din administratie, ca ne oferiti ocazia sa putem reda orasului si iesenilor acest edificiu, dar mai ales o bucurie pentru artistii Filarmonicii care vor avea un loc propice pentru concerte de inalta tinuta. Vom incepe lucrarile de consolidare cu sala Filarmonicii, acolo unde, cu ani in urma a dirijat chiar binecunoscutul Iosif Conta”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa.
La momentul semnarii documentelor de predare a celor doua spatii a luat parte si Serban Mereuta, director adjunct al Filarmonicii Moldova, care a subliniat importanta unei sali cu o acustica speciala. ”Când totul va fi finalizat si vor fi toate conditiile necesare pentru a sustine un concert asa cum stiu si pot colegii mei din orchestra, din cor si solistii, sunt convins ca publicul pe care l-am pierdut sau s-a retras tocmai in lipsa unei locatii adecvate, va reveni cu drag la spectacolele noastre” , a spus Serban Mereuta.
Cele doua imobile transmise in administrare Consiliului Judetean au o suprafata de 1.327 de metri patrati, respectiv 375 de metri patrati, iar acum se afla intr-o avansata stare de degradare. Conform contractului incheiat astazi, C.J. are obligatia ca in urmatorii trei ani sa le consolideze si restaureze. Din cauza stadiului de degradare a salii filarmonicii, artistii se vad nevoiti sa isi reintâlneasca publicul iubitor de muzica simfonica in diferite locatii din oras.
Trecerea imobilelor in administrarea C.J. a fost apobata de plenul Consiliului Judetean in sedinta din data de 29 octombrie. Filarmonica a ajuns in proprietate Episcopiei in urma unui proces de retrocedare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.