Exclusiv. Un mare artist european bagat de romani in stare grava intr-un spital iesean

2365

@ Pictorul Valentin Scarlatescu care traieste de 30 de ani la Paris a ajuns sa fie internat la Spitalul de Boli Infectioase la scurt timp dupa ce a ajuns la Iasi pentru a pregati expozitia de la Palatul Culturii @ Potrivit unor surse Valentin Scarlatescu a contactat bacteria stafilococului auriu chiar in timp ce pregatea expozitia

Sosit la Iasi dupa o absenta de 30 de ani din Romania, marele pictor Valentin Scarlatescu a fost internat in spital chiar in ziua in care expozitia pe care o pregatea la Palatul Culturii urma sa fie deschisa publicului. Astfel, Valentin Scarlatescu este internat la Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi din data de 7 noiembrie, suferind de o infectie generalizata cu stafilococul auriu. Potrivit unor surse, artistul a contactat bacteria dupa ce s-a taiat in timp ce manipula unul din tablourile expuse in Palatul Culturii. Sa mai precizam ca potrivit intelegerii incheiate cu institutiile implicate in organizarea acestei expozitii, Valentin Scarlatescu ar fi trebuit sa beneficieze si de ajutorul unor manipulatori dar pentru ca acest sprijin a intarzit artistul a inceput sa care singur lucrarile si astfel s-a taiat si s-a infectat. Astfel, expozitia cu titlul „Istorii franceze si romanesti”, care ar fi trebuit sa se desfasoare in prezenta artistului in perioada 7-2 decembrie a fost un esec. Asta deoarece, dupa cum s-a mai precizat, chiar in ziua in care expozitia urma sa fie deschisa publicului, artistul a ajuns in stare grava la spital. Medicii spun ca artistul a reactionat pozitiv la tratament iar in curand se va vindeca.
Expozitia „Istorii franceze si romanesti” a fost organizata de Muzeul de Arta din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Galeria Romana din Bucuresti. Contactata telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Lacramioara Stratulat, directorul Complexului National Muzeal Moldova a spus ca nu poate oferi nici un fel de detaliu legat de cele relatate mai sus. „Istorii franceze si romanesti” reuneste cele mai recente lucrari de grafica si pictura semnate de Valentin Scarlatescu, veritabile meditatii asupra raporturilor omului cu lumea inconjuratoare si cu divinitatea, lucrate intr-o factura moderna.
Expozitia, al carei curator este muzeograf dr. Corina Cimpoesu, va putea fi vizitata In spatiul Muzeului de Arta, cu biletul aferent acestuia, pana pe 2 decembrie 2018″, se arata intr-un comunicat de prezentare a expozitiei publicat de Palatul Culturii.

In Franta restaureaza opere de patrimoniu

Valentin Scarlatescu s-a format in Romania dar in anii 80′ s-a stabilit in Franta. Artistul a studiat la Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, specializandu-se In restaurare-conservare, si la Institutul National de Arta, sectia pedagogie. A absolvit, la Universitatea Paris I, Panthéon-Sorbonne, un master In stiinta si tehnica (conservarea bunurilor culturale de patrimoniu), urmat de un master In cercetare, pe care il continua cu studii doctorale HICSA (istoria culturala si sociala a artei), aflate in curs de desfasurare. Valetin Scarlatescu este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Bucuresti, dar si al Maison des Artistes din Paris. In Romania, a fost profesor de desen, istoria artei si estetica, iar in Franta se ocupa de conservarea si restaurarea operelor de patrimoniu. Membru al grupului „Prolog”, din 1986, alaturi de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Christian Paraschiv, Horea Pastina, Ion Grigorescu, Mihai Sarbulescu si Matei Lazarescu, artistul participa la numeroase expozitii personale si colective. Artistul a obtinut numeroase premii si distinctii internationale si distinctii printre care si „Le Gest d’OR”.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.