Exclusiv. Dosarul Porumboiu de la DNA Iasi a fost ‘’ucis’’. Spaga si spalare de bani. Documente explozive

3324

@ Putina lume stie ca Adrian Porumboiu a fost cercetat pentru dare de mita in dosarul de coruptie in care Remus Mitrea, fostul sef al Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru luare de mita @ Mitrea a fost condamnat ca a luat spagi de la afaceristi pentru a le emite autorizatii de mediu @ Initial, printre afaceristi figura si Porumboiu dar s-a decis ca fostul arbitru sa fie cercetat separat pentru ca i-a dat spaga lui Mitrea @ Culmea, desi Mitrea a fost condamnat ca a luat mita de la ceilalti afaceristi, in cazul spagii luate de la Porumboiu s-a luat o alta decizie pe care o prezentam in detaliu mai jos

DNA Iasi incepe sa-si faca un obicei din a ‘’ucide’’ dosare care privesc smecheri cu bani, nume sonore si potentati preferand sa trimita in judecata niste amarati sau persoane carora li se imputa ‘’nimicuri’’ si care oricum obtin solutie de achitare in instanta. Sa nu uitam in acest context, clasarea dosarului lui Adrian Covic fostul director de la Spitalul Parhon care era cercetat ca a luat spagi de zeci de miliarde de la firmele de medicamente si, trimiterea in judecata a Doinei Azoicai, fostul decan de la Medicina, pentru ca a luat mita o tavita de 80 de lei si care a fost achitata anul trecut. Iata, ca recent DNA Iasi  clasat si dosarul lui Adrian Porumboiu iar decizia este mai mult decat discutabila in conditiile in care in acelasi dosar persoane cu acuzate de fapte similare au ajuns in fata judecatorilor.

Dosarul disjuns a lui Porumboiu

Vorbim despre unul dintre cele mai mari dosare de coruptie care au vizat judetul Vaslui si anume cel in care Remus Mitrea, fostul sef al Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui a fost trimis in judecata pentru ca pretins mita de la mai multe firme si afaceristi in vederea eliberarii unor autorizatii de mediu. In dosar, printre cei care i-au dat mita lui Mitrea figurau printre altii si Comcereal Vaslui si Adrian Porumboiu. In final, in noiembrie 2012,Mitrea a fost trimis in judecata numai pentru spaga luata de la unii printre care Emil Savin si firma Transmis SRL Zorleni dar si firma Mitrmond SRL Vaslui. Spaga luata de a Comcereal nu a fost inclusa in acest iar in 2014, Mitrea a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. Revenind, in ceea ce priveste spaga luata de la Porumboiu prin ‘’rechizitoriul nr.30/P/2013 din s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la o parte a activitatii infractionale cercetate in respective cauza, printre care si activitatea infractionala comisa in legatura cu reprezentantii Comcereal de la care numitul Mitrea Remus a primit in contul societatii comerciale SC Chriserem Wind SRL Vaslui (firma lui Mitrea – nr.) suma de 100.000 lei in baza unor pretinse relatii comerciale care in realitate nu au avut loc’’.

Spaga de la Porumboiu

Pentru banii primiti de la Comcereal, Mitrea urma sa elibereze firmei lui Porumboiu autorizatia de mediu nr.47/1.03.2012.  In contractul in baza caruia a primit 100.000 lei, firma lui Mitrea se obliga sa transporte niste cereale pentru Comcereal dar acest lucru a fost prevazut pentru ca cei implicati sa aiba o acoperire, in realitate firma SC Chriserem Wind SRL Vaslui nu a facut nimic pentru banii primiti. Dupa aceea s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Porumboiu pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, spalare de bani, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura private, complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului de care se bucura societatea. Alaturi de Porumboiu au mai fost urmariti penal si doi directori de la Comcereal Vaslui si anume Ghiorghe Chiriac si Eugen Cain acestia fiind de asemenea cercetati pentru dare de mita, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura private, complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului de care se bucura societatea. Cei doi directori au initiat si semnat contractul fictiv de transport cereale in baza caruia s-a platit firmei lui Mitrea suma de 100.000 lei.

Au ‘’picat’’ pe interceptari

In acest dosar au fost efectuate si interceptari telefonice. Alaturi de unele documente din dosarul de urmarire panala pe care le-am obtinut cu ajutorul unor surse judiciare prezentam in fotocopie si o parte din transcrierile interceptarilor telefonice inregistrari care arata ca Porumboiu a coordonat intreaga actiune. De altfel, acest lucru a fost stabilit si de procuror.’’Din discutiile telefonice date si interceptate in cauza corroborate perfect cu prima declaratie data in cauza de Chiriac Ghiorghe rezulta ca numitul Adrian Porumboiu este persoana care in fapt avea puterea de decizie in cadrul Comcereal SA si a discutat initial cu suspectul despre remiterea sumei de bani’’, au stabilit procurorii.

Din interceptari mai reiese faptul ca Porumboiu si oamenii sai ar fi acceptat sa-i dea lui Mitrea cei 100.000 lei sub forma de imprumut si il presau pe acesta sa dea banii inapoi. Este vorba de un ‘’imprumut’’ fara dobanda. Convorbirile telefonice mai releva faptul ca Porumboiu si oamenii sai il presau pe Mitrea sad ea banii inapoi dar acesta refuza. Procurorii au constatat ca acesta returnase jumatate din bani si dupa aceea nu l-au mai presat.

Clasare pentru dare si luare de mita

Cu toate acestea pe 29 mai 2018 procurorii DNA Iasi au decis sa claseze faptele de coruptie din acest dosar adica infractiunile de luare de mita (Remus Mitrea) si dare de mita (Porumboiu si directorii Comcereal). In ordonanta de clasare din care prezentam in fotocopie cateva pagini procurorii au aratat ca au dispus clasarea faptelor de coruptie de mai sus deoarece au ajuns la concluzia ca nu exista o legatura intre faptul ca a primit bani in mod nejustificat de la Comcereal si emiterea autorizatiei de mediu solicitate de Porumboiu. In ordonanta de clasare se insista asupra faptului ca Mitrea ar fi obtinut banii sub forma de imprumut.

Porumboiu nu a scapat de tot

Pe de alta parte procurorii DNA Iasi au dispus ca Porumboiu si directorii sa fie cercetati in continuare pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare si complicitate la savarsirea acestei infractiuni, complicitatea la folosirea cu rea-credinta a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia. DNA Iasi a declinat in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui cercetarea infractiunilor descrise anterior. Sa nu uitam insa ca Porumboiu este un afacerist foarte influent in Vaslui si sa nu ne facem iluzii cu privire la finalul anchetei de la Parchetul de pe langa Tribunalul din acest judet.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.