Filaje ca-n filme într-un dosar al DNA Iași. Polițiști și vameși ancheți pentru un jaf de 2 milioane euro

56441
filaj DIICOT-Vama Albita
filaj DIICOT-Vama Albita

@ Filaje și interceptări telefonice intr-unul dintre cele mai complexe dosare de contrabandă in care sunt implicați vameși și polițiști de frontieră din Iași @ TIR-uri ticsite cu țigări de contrabandă a reușit sa treaca prin vama și punctul de trecere a frontierei Sculeni numai cu complicitatea polițiștilor și a vameșilor @ Nu mai puțin de 11 de transporturi cu țigări de contrabandă care au tranzitat Vama Sculeni au fost filate de poliștii Direcției de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism @ O buna parte din dosarul in care se estimeaza ca prejudiciul adus bugetului statului este de cel puțin 1,8 milioane euro a fost declinat recent de DIICOT catre DNA Iasi

‘’ În după-amiaza zilei de 24.04.2021, în interiorul unei hale din com. Afumați, jud. Ilfov, a fost adus un TIR încărcat cu 1.310 baxuri(655.000 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova în valoare de peste 1.800.000 de euro; ansamblul auto era format din capul tractor roșu(IF-12-UCW) și semiremorca SCHWARZMULLER cu prelata inscripționată LOVASPED (cu număr fals de înmatriculare IF-18-ASV), iar cutiile cu țigări erau ascunse în spatele câtorva rânduri de saci cu tărâță de grâu’’, acesta este începutul  in actele de cercetare intocmit de procurorii DIICOT intr-un dosar in care sunt anchetati mai multi politisti de frontiera precum și lucrători de la vămile Albita și Iași. Toate țigările de contrabandă găsite in depozitul de la Afumați au intrat in țară, in luna aprilie 2021, pe la Vama Sculeni.

Traficanții sunt cetățeni moldoveni și afaceriști din Iași și din alte județe ale României, o parte dintre aceștia fiind deja arestați preventiv in acest dosar. Cercetarile in acest dosar care are numărul 57/D/P/2019 au fost demarate de DIICOT Buzau care la sfârșitul lunii octombrie a dispus trimiterea in judecata (vezi aici) a traficantilor Goncear  Ghenadie, Iuri Platon, Igor Scalovschi, Nicu Gherman, Constantin Mocan si Alexandru Ceban precum și a firmei implicate SC ASV Premier Transport SRL din Iasi pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabandă, fals etc.

filaj DIICOT-Vama Albita-TRAFICANTI
filaj DIICOT-Vama Albita-TRAFICANTI

Polițiștii și vameșii vor fi cercetați de DNA Iași

Ancheta a fost efectuata intr-o maniera profesionista, persoanele si vehiculele implicate fiind filate in permanenta de polițiști si lucratori ai serviciilor secrete. Au fost realizate si interceptari telefonice precum si ale discutiilor dintre contrabandisti, vamesi si politisti. Procurorii DIICOT au constatat ca nu au competență sa-i cerceteze pe polițistii si vamesii care au permis ca din Republica Moldova sa intre pe teritoriul Romaniei o cantitate atat de mare de tigari de contrabandă astfel incat, au decis ca o parte din dosar sa fie declinat catre DNA Iasi. ‘’Față de lucrătorii de poliție de frontieră și față de lucrătorii vamali de la vămile Sculeni și Iași, decide declinarea cauzei în favoarea DNA-Serviciul Teritorial Iași, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competenței, sub aspectul comiterii unor fapte de corupție în legătură cu cele 11 transporturi investigate’’, se arata intr-o ordonanta emisa de procurorii DIICOT Buzau la sfarsitul lunii octombrie.

Țigările erau introduse in țară cu autotrenuri cu numere de inmatriculare false. De asemenea introducerea in țară sub pretextul unor importuri de grâu și țărîțe.Cutiile de țigări erau ascunse in spatele unor rânduri de saci cu grâu și țărîțe. Pentru aceste importuri au fost folosite si acte false. False vămuire s-a realizat la Vama Iași de la Tehnopolis. Vom reveni cu amănunte.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.