Golanie imobiliara vis a vis de primarie. Bloc din centru gaurit pentru a face alaturi unul mai mic

2568

@ Firma de imbracaminte Casa Teo a intrat in afaceri imobiliare  si s-a apucat sa transforme spatiul comercial pe care-l are pe bulevardul Stefan cel Mare, in spatele Cubului, in Cupola ,in apartamente de locuit @ Numai ca, ”apartamentele” nu aveau usa si asa a fost gaurit blocul @ Asta deoarece spatiul detinut este intr-un corp de cladire pe trei nivele lipit bloc, fara scara interiora @ Primarie a autorizat lucrarile in conditiile in care initial au fost constatate ilegalitati @ Acum locatarii blocului solicita in instanta anularea autorizatiei de construire

Scandalurile imobiliare si  aberatiile urbanistice care au pus stapanire pe oras in ultima perioada nu au ocolit nici macar centrul orasului. Peste 20 de familii din blocul C1 situat intre bulevardul Stefan cel Mare si strada Closca (in spatele Cubului, in Cupola) au declarat razboi municipalitatii care a permis firmei de imbracaminte Casa Teo, sa construiasca pe proprietatea lor. Astfel, firma de imbracaminte detine un spatiu comercial pe trei nivele cu acces in Cupola  iar in  anul 2016, patronii acesteia au ajuns la concluzia ca se castiga bani mai multi din imobiliare decat din vanzarea de haine. Astfel, in anul 2016 firma Casa Teo solicita certificat de  urbanism pentru a transforma spatiul comercial in apartamente. Culmea, functionarii serviciului de urbanism de la Primaria Iasi  au observat inca de pe atunci nereguli legate  de accesul catre viitoarele apartamente si cu toate acestea emit un certificat de urbanism favorabil acestei investitii. Asta in conditiile in care accesul catre apartamente se facea pe o proprietate care nu avea nici o legatura cu imobilul detinut de Casa Teo. Mai exact, plansele prevedeau ca firma sa gaureasca blocul si sa intre in casa scarii care face parte din condominiu si este proprietatea locatariilor. Asta deoarece spatiul detinut este intr-un corp de cladire pe trei nivele lipit bloc, fara scara interiora. Respectivul spatiu avea  cale de acces prin Cupola cu magazine si printr-o scara exterioara de aprovizioanare, prin spatele blocului pe strada Closca. Primaria observa acest lucru si cu toate acestea autorizeaza amenajarea a 10 apartamente cu o camera cu precizarea ca firma trebuie sa ”intre in legalitate”. „Se autorizeaza schimbare destinatie din spatii comerciale in spatii de locuit conform certificat de urbanism nr.2831/2016 si intrare in legalitate pentru lucrarile de recompartimentari interioare conform conditiilor din certificatul de urbanism nr.2340/2017”, se arata in autorizatia nr. 878 din 8 septembrie 2017 emisa de municipalitate

Se va ajunge la plangeri penale

Peste 20 de familii din acest bloc au aratat ca nu i-a intrebat nimeni daca sunt de acord ca firma Casa Teo sa-si creeze o cale de acces pe proprietatea lor, adica pe casa scarii, zona a blocului care face parte din condominiu. „Cum adica sa intre in legalitate? Noi toti suntem proprietari pe aceste apartamente iar casa scarii de apartine, faca parte din condominiu. Cei de la Casa Teo s-au apucat de spart blocul sa intre in ca scarii fara sa ne intrebe deloc. Vom face tot posibilul sa oprim asta. Am cerut deja in istanta anularea autorizatiei de construire emisa de primarie”, a spus Adrian Necula, unul dintre locatarii blocului C1.

Mai mult decat atat, unul alt locatar a spus ca se va merge si mai departe si se va formula si o plangere penala deoarece Casa Teo nu detine nici un metru patrat din condominiul scarii. „Eu am documentele imobilului. Si-au facut cale de acces pe proprietatea noastra, fara sa ne intrebe. Nu ne oprim aici, facem si sesizare penala”, a spus Grunzu Otonel, un alt locatar.

Locatarii cer anularea autorizatiei de construire

Zilele trecute locatarii blocului C1 au inregistrat la sectia de contencios-administrativ a Tribunalului, un proces prin care solicita anularea autorizatiei de construire emisa de primarie pentru cele 10 apartamente. Cererea de anulare a autorizatiei a fost inregistrata in dosarul nr.1785/99/2019.  Unul din motivele invocate este tocmai faptul ca s-a autorizat o viitoare constructie fara cale de acces. Contactati de jurnalistii Dezvaluirea.ro, reprezentantii firmei Casa Teo au spus ca au respectat Legea atunci cand au demarat amenajarea celor 10 apartamente. „Firma noastra care ocupa 3 niveluri din blocul C1 face parte din condominiul blocului C1. Noi persoanele juridice trebuie sa respectam legislatia in vigoare , pas cu pas, in obtinerea unei autorizatii de constructii. Persoanele fizice , mai ales cele din blocul C1, bloc de categorie C, isi schimba inchiderea balconului sau isi fac amenajari interioare fara nicio autorizatie. Poate fi vorba de necunoasterea legislatiei in vigoare ? Nu, pentru ca te poti interesa la serviciul urbanism care este vis a vis de bloc.  Cred ca subiectul este nesemnificativ”, a aratat Sorin Pislariu, patronul firmei Casa Teo.

 

 

Reamintim ca saptamana trecuta judecatorii au anulat autorizatia de construire obtinuta de Gheorghe Achitei pentru trei blocuri in Valea Lupului tocmai pentru ca s-au gasit nereguli in legatura cu calea de acces precizata.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.