Gripa porcina nu lovea atat de tare. Agricultura decapitata de anchetele procurorilor

3867
Manuela Antoniu

@ Demisii in lant printre sefii la Directia Agricola unde procurorii ieseni au demarat o serie de cercetari penale @ In urma cu circa o luna s-a dat demisia directoarea economica Manuela Antoniu @ Anterior a plecat din institutie fostul director Catalin Rosca @ Ambii directori sunt vizati de o cercetare penala ca urmare a unei sesizari depuse de SC Latini Com SRL care a reclamat faptul ca i-au fos taiate abuziv subventiile @ Intr-un alt dosar Curtea de Conturi a formulat acuzatii de delapidare

Scandal fara precedent la Directia Agricola Iasi unde o serie de acuzatii penale au dus la demisia sau transferul unor directori. Fiind acuzata de delapidare in urma unui control al Curtii de Conturi, directoarea economica a institutiei Manuela Antoniu si-a dat demisia. Inainte de plecarea lui Antoniu a parasit institutia si fosta casiera Anda Pop care s-a trensferat la Agentia de Plati si Interventia in Agricultura. Cele doua foste angajate ale Directiei Agricole sunt vizate de unele acuzatii de delapidare formulate de un control al Curtii de Conturi. Recent, noua conducere a Directiei Agricole, reprezentate de Laurentiu Precup a emis deciziile de impunere, actele administrative de recuperare a banilor de la cele doua foste angajate. Suma totala care le-a fost imputata celor doua a fost de 136.000 lei in conditiile in care Curtea de Conturi identificase la sfarsitul anului trecut nereguli de 36.000 lei.

Alt dosar penal, abuz in serviciu

Cel care a ocupat o buna perioada de timp functia de director al Directiei Agricole Iasi, Catalin Rosca s-a transferat la centrul judetean al Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, structura din cadrul Directiei Agricole care se ocupa de implementarea programelor LEADER, programe finantate de UE pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Rosca si Antoniu sunt vizati de o sesizare penala depusa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi de SC Latini Com SRL, o societate care detine niste ferme pentru cresterea porcilor in comuna Belcesti, judetul Iasi. Abuzul sesizat de Latini Com SRl se refera la faptul ca in anul 2011, Directia Agricola condusa la acea vreme de Catalin Rosca i-a sistat ilegal subventii in valoare de 99.000 lei. Banii erau alocati de Guvern pentru achizitionarea unor scroafe, in vederea popularii fermelor. Reprezentantii Directiei Agricole au motivat sistarea subventiilor ca urmare a unui control al Curtii de Conturi. Inspectorii identificasera niste nereguli in acordarea acestor subventii. Directia Agricola si Latini Com s-au judecat la instantele iesene procesele fiind castigate de societatea comerciala. In acelasi timp a fost deschis si un dosar de cercetare penala la Parchetul Curtii de Apel Iasi, cercetarile vizand un posibil abuz in serviciu. Recent, magistratii Curtii de Apel au avizat unele acte facute de procurori in cursul urmaririi penale, in acest dosar.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.