Investigațiile procurorilor europeni la Zlate: fraude în proiecte cu o valoare totală de 10 milioane euro

1026
Lucian Zlate si Lucian Obreja
Lucian Zlate si Lucian Obreja

@ Prezentăm detalii din ancheta declanșată de procurorii Parchetului European în cazul afaceristului Lucian Zlate, acuzat de fraude cu fonduri europene @ Ancheta vizează două proiecte cu o valoare totală de 10 milioane euro, Zlate și complicii săi, medicul Lucian Obreja dar și tatăl afaceristului Vasile Zlate fiind acuzați că au încheiat contracte fictive pentru achiziția aparaturii necesare derulării celor două proiecte @ Magistrații Tribunalului au decis aseară că cei trei pot fi cercetați sub control judiciar

Acuzații de folosire de documente false în vederea obținerii de fonduri europene și de spălare de bani în dosarul în care afaceristul Lucian Zlate, tatăl său Vasile Zlate dar și medicul Lucian Obreja au fost reținuți de Parchetul European. Magistrații Tribunalului au decis aseară că cei trei pot fi cercetați sub control judiciar (vezi aici) deși procurorii europeni au propus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Ancheta vizează două proiecte europene derulate firmele lui Zlate. Este vorba un proiect finalizat în anul 2020 având ca titlu ‘’Înființare departament cercetare metode inovative de tratare ale afecțiunilor aparatului neuro-locomotor’’. Valoarea totala a proiectului a fost de 33.657.942,15 lei, valoarea totala eligila 25.519.376, 51 lei si valoarea eligibila nerambursabila din FEDR 15.184.029,02 lei. Acest proiect a fost derulat de International Modeling Company SRL, administrată de Lucian Obreja. Celălat proiect a fost derulat începând cu luna iunie 2018, de SC Zentahub SRL (fostă Ova General Construct SRL), administrate de Lucian Zlate iar această compeanie a semnat cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate (AMPOC) contractul de finanțare pentru ”Înființare departament de cercetare programe software inovative pentru combaterea traficului ilegal de bunuri” cu o valoare 17.223.043 lei.

Nereguli descoperite de autorități la ambele proiecte

Probleme este că în timpul derulării proiectelor dar și după finalizarea acestor organismele de control au descoperit mai multe nereguli. În cadrul primului proiect a fost prevăzută achiziția unui RMN, Computer Tomograf, Ecograf, Echipamente robotice, Masă masaj, Masă kineto-terapie, Bandă alergare, Suport ergonomie pentru operatori medicali, unitate stomatologică, microscop, lampă, lupă, truse instrumentar, kit implantologie, laser de înaltă performanță, aparat anestezie, centrifugă, set igienizare, aparate și licențe cad-cam, aparat cu ultrasunete, LCD, aparat foto, imprimantă 3D, bicicletă medicală, sistem de tracțiuni, combină de fizioterapie, masă de kiro-practică, podoscop, aparat terapie cu unde de șoc, aparat analiza mersului, sistem de testare la efort, defibrilator, spirometru, laptop, server, stații de lucru, UPS, climatizare, generator, rețea cercetare. În urma unui control s-a stabilit că o parte din aparatura a fost cumparata la suprapreț în ‘’combinații’’ fiind implicate și celelalte două firme ale familiei Zlate și anume Jad Group SRL și Topvas. În cadrul celui de-al doilea proiect trebuiau achiziționate echipamente și licențe software necesare dezvoltării unor aplicații și programe specifice. ‘’ „Există indicii temeinice că aceste firme fac parte dintr-un grup de criminalitate organizată, implicate în activități evazioniste în mod activ, printr-un sistem de tip suveică, prin tranzacționarea de bunuri/servicii în cadrul unor circuite comerciale complexe, pe mai multe paliere, vizând în final crearea de avantaje fiscale (deduceri și rambursări ilegale de TVA), cât și financiare prin extragere ilegale de fonduri europene. Menționăm că frauda suveică este organizată între mai multe entități (România, Bulgaria, Republica Moldova). Organele de inspecție fiscală constată că prin intermediul firmelor din amonte Topvas SRL și Expert Medical Equipment SRL, controlate de aceleași persoane dar administrate declarativ și scriptic prin interpuși, au fost simulate tranzacții doar la modul pur declarativ, fiind astfel majorată artificial valoarea bunurilor și implicit valoarea deducerilor fiscale și financiare, sau au fost emise documente contabile (în speță facturi) care nu există sau nu au existat în patrimoniul firmei la data emiterii documentelor și decontării bancare’’, se arată într-un raport de control întocmit de ANAF în urma verificării acestor proiecte.  Deși valoarea celor doua peoiecte este de 10 milioane euro, Parchetul European consider ca prejidiciul se ridica la numai 19.110. 982 lei.

Update! Exclusiv! Afaceristul ieșean Lucian Zlate reținut de Parchetul European pentru fraudă

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.