Judecator surprins in timp ce se milogea in fata unui senator. Interceptari explozive

4868

@ In dosarul in care fostul magistrat al Curtii de Apel Iasi, Dan Anton a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, procurorii DNA au depus la dosar o serie de interceptari telefonice din care reiese clar ca judecatorul a solicitat o serie de foloase materiale de al fostul senator Teodor Hauca @ La randul sau, Hauca apelase la Anton sa-i ajute niste prieteni sa obtina o sentinta mai blanda intr-un dosar de contrabanda @ Prezentam in exclusivitate interceptarile telefonice din care reiese clar ca Dan Anton, ii cerea fostului senator Hauca, acum un potent om de afaceri sa-i asigure cazarile si mesele la Chisinau @ La randul sau Hauca ii asigura pe prietenii din Chisinau ca a vorbit cu Anton sa le obtina o sentinta favorabila intr-un dosar care ii interesa

Interceptarile telefonice din dosarul penal in care Dan Anton, fostul judecator al Curtii de Apel Iasi a fost trimis in judecata de DNA nu prea lasa loc de dubiu. Astfel, din interceptarile telefonice pe care Dezvaluirea.ro la prezinta in exclusivitate reiese clar cum Dan Anton ii solicita fostului senator Teodor Hauca unele favoruri, constand in special in achitarea unor servicii de cazare si masa in orasul Chisinau. Procurorii au aratat ca Anton ii promisese lui Hauca ca va obtine o sentinta favorabila intr-un dosar in care prieteni de-ai lui Hauca din Chisinau erau direct interesati. Astfel, in cursul anului 2014, ca urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane, pe nume Ion Picicurov (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda calificata in forma continuată, o ruda a acesteia pe nume Sergiu Cavcalciuc a apelat la Teodor Hauca, pentru ca acesta sa vorbeasca cu Anton sa-si foloseasca influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea solutionării favorabile a dosarului respectiv. Picicurov fusese condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare de Judecatoria Husi iar, in apel, dosarul sau a ajuns la un complet de la Curtea de Apel Iasi format din judecatoarele Iulia Ciobanu si Gabriela Manolache-Obreja. Astfel, potrivit procurorilor la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din municipiul Iasi, la care au participat, Sergiu Cavcalciuc, Hauca Teodor si Anton Dan, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei respective, colegi de-ai magistratului. Astfel, in rechizitoriul procurorilor se arata ca in data de 09.10.2014, judecatorul Dan Anton l-a contactat pe fostul parlamentar Teodor Hauca spunandu-i a doua zi se va deplasa in Chisinau, solicitandu-i sa-i asigure, cu titlu gratuit, cazarea pentru doua zile. Hauca ii da asigurari lui Anton ca se va ocupa de acest lucru. Sa mai preciam ca Hauca este acum unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri din Iasi.

Hauca Teodor: ”Hai ca …neinteligibil… sau…te suna Sergiu…sau nu-i problema”.
Anton Dan: ” Da, da, da, da, da”.
Hauca Teodor: ” Bine?”
Anton Dan: ”Hai, hai, hai, hai”.
Hauca Teodor: ”Bine. Servus! Pa!
Anton Dan: ” Undeva la o pensiune din asta, daca-i…poate ne ducem la Coliba lui Moșu.
Hauca Teodor: ”Da, da”.
Anton Dan: ” Daca nu, orice pensiune.
Hauca Teodor: ”Da, da, da, da, da, da”.
Anton Dan: ”Hai si ma-ndatorez. Eu te cazez cand vii la Iași.. .
Hauca Teodor: ”Daaaaa ( râde – n.n .)”

Dupa aceea Hauca, l-a sunat pe Sergiu Cavcalciuc si i-a spus ca judecatorul Dan Anton va veni in Republica Moldova rugandu-l sa se ocupe de cazarea si transportul magistratului. Convorbirea telefonica interceptate de Serviciul Roman de Informatii si inclusa in rechizitoriu confirma inca o data ca cei trei, Cavalciuc, Anton si Hauca se intalnisera anterior.

Cavcalciuc Sergiu: ”Alo”?
Hauca Teodor: ”Sergiu, ce faci?
Cavcalciuc Sergiu: ” Da’ dom’ Teo? Da’ ce fac? Sunt la serviciu.
Hauca Teodor: ”Da”?
Cavcalciuc Sergiu: ”Da”.
Hauca Teodor: ”Auzi de ce te deranjez, mi se pare ca ti-am facut cunostinta cu prietenul ala al meu care e judecator la Iasi.
Cavcalciuc Sergiu: ”Da”.
Hauca Teodor: ”El vrea sa vie la Chisinau si nu stiu are nevoie de ceva recomandari la…
Hauca Teodor: ” Si dupa aia a… sa suni pe judecatorul asta, cred ca il mai tii minte”
Cavcalciuc Sergiu: ”Da’ sa-mi dati telefonul lui ca eu n-am telefonul lui.
Hauca Teodor: ”A, nu il ai?
Cavcalciuc Sergiu: ”Nu-l am, pe al judecatorului nu-l am”.
Hauca Teodor: ”Hai ca ti-l dau eu acuma……il cheamă Anton Dan.
Cavcalciuc Sergiu: ”Da, da, da, da, îl cun… da, stiu de-amu cum il cheama”.

La Chisinau au abordat problema dosarului

Dupa aceea Cavcaliuc s-a intalnit cu Dan Anton in Chisinau. Cu aceasta ocazie, sustin procurorii Cavcalciuc i-a transmis lui Anton ca au ceva de discutat: ”Poate stam, oleaca la o discutie, nu”, s-ar fi exprimat Cavcalciuc, potrivit unei inregistrari ambientale depuse la dosar. Dupa aceea, Cavcalciuc i-a platit lui Dan Anton de cateva ori, cazarea si masa cand venea la Chisinau. Acesta venea la Chisinau insotit de concubina sa Marina Moglan, de asemenea trimisa in judecata in acest dosar. Fiind audiati Cavcalciuc a confirmat faptul ca a platit cazarile si mesele lui Anton si prietenei sale. De asemenea in anumite situatii aceste”servici” erau asigurate prin intermediul unui intermediar avand initialele numelor Ion S.

Anton Dan catre Hauca: ”Ma, duc maine la Chisinau.
Hauca Teodor: ”Îhî”
Anton Dan: ”Eu am uitat… ma interesa de o cazare si mi-ai zis mata odata, Ion si mai cum il cheama pe domnul cela? Poate reusesc sa ajungem la… la Coliba lui Mosu.
Hauca Teodor:” Da’ pun eu, pun eu sa te sune Ion. Da?
Anton Dan: Hai te rog frumos daca gasim o cazare.
Dupa aceea Hauca i-a legatura cu I.S. si il roaga sa-l ajute pe Anton cu cazarea.
Ion S: ”Da”?
Anton Dan catre I.S: ”Privet, salut!
Ion S: ”Buna ziua!
Anton Dan. ”Judecatorul Anton de la Iasi , prietenul lui Teo Hauca daca-ti amintești tu de mine.
Ion S: ”Oooo! Da, da, da, da, da, da! Dom’ jude…
Anto Dan: ” Mai Ioane, eu sunt. Mai Ioane, uite te roaga Teo sa-mi gasești o odaie pe maine, pe poimaine seara vin la Chisinau. Nu neaparat, nu mai vrem la Moșu acolo daca nu-i ocupat, da’ o odaie de asta daca nici… nici prea rea, nici foarte, foarte. Intelegi, daca reusesti.
Ion S: ” Da’ unde doriti?
Anton Dan: ” Ei, unde dorim? Unde s-a primi acuma, intelegi?. Ca vin cu un prieten, el se cazeaza la iubita lui, stii.
Ion S. ”Am inteles”.
Anton Dan: ”Si eu n-am unde sa ma cazez, intelegi si…
Ion S: ”Eu iti organizez o camera”.
Anton Dan: ”Hai te rog o odaie. Da’ mă rog, știi, să nu fie nici… nici…
Ion S: ”Gata eu stiu. Eu am sa fac tot posibil ok.
Anton Dan: ”Da?”
Ion S: ”Da”.
Anton Dan: ”Nu pensiune …neinteligibil…”.
Ion S: ”Pe-o zi sau cat?
Anton Dan: ”Pe doua nopti s-ar primi daca se poate.
Ion S: ”Pe doua nopti, bine. Un apartament pe doua nopti ii bine? Lux.
Anton Dan: ”Ii foarte bine, ii foarte bine. Si avem noi bucataria noastra, ne facem noi acolo, facem…
Ion S. ”Am inteles, amuș eu repede sun si vedem ce si cum. Bine?
Anton Dan: ”Hai. Si când…”
Ion S: ”Cand veniti dumneavoastra?
Anton Dan: ”Cand vii la Iasi te cazez și eu pe tine aicea”.
Ion S. ”Ei da, ia… ( râde – n.n .)”.

Hauca: ”Vorbesc eu cu domnul judecator Anton”

Dupa aceea Ion S. l-a sunat pe Hauca si i-a transmis ca s-a ocupat de cazarea judecatorului Anton.
Ulterior, in data de 02.12.2014, Teodor Hauca l-a sunat pe Cavalciuc si i-a spus ca va intreprinde noi demersuri pe langa Dan Anton pentru ca acesta sa influenteze, in mod favorabile judecatorii investiti cu judecarea dosarului penal a lui Picicurov. Sa mai precizam ca in cursul lunii februarie 2015, magistratii Curtii de Apel Iasi au mentinut pedeapsa de 4 ani și 6 luni de inchisoare fata de Picicurov, persoana pentru care judecatorul Anton Dan sustinuse ca a intervenit.

Hauca: ”La Bucuresti merg asa si rasfoiam niste hartii si zic ia sa te-ntreb prietenul ala al meu, mai trebuie impins de la spate sau nu?
Cavcalciuc: ”Cum? Cum?
Cavcalciuc: ”’Prietenul ala al meu mai trebuie impins de la spate sau nu mai trebuie?
Cavcalciuc: ”Ma tem c-o sa trebuiasca domnu’ Teo pentru ca iara se amana, s-a amanat, s-a amanat toata istoria aceea a noastra”.
Hauca: ”Da, da”.
Cacvalciuc: ”Trebuie sa-i mai aduceti aminte.
Hauca: ”Nu, nu, deci daca e asa, insemna ca el stie de are de facut”.
Cavcalciuc:” Mai aduceti-i dumneavoastra aminte”.
Hauca: ”Da, am sa ma vad cu el si-i spun. Bine. Asta am vrut sa stiu.
Cavcalciuc: ”Va rog foarte mult, da”.

Dupa aceea l-a data de 15.01.2015, Hauca il suna pe Cavcalciuc si ii confirma ca a vorbit cu Dan Anton.

Cavcalciuc: ” Alo?”
Hauca: ”Ce faceti?
Cavcalciuc: ”Da’ ce fac? Prin oras dom’ Teo.
Hauca: ”Da?”.
Cavcalciuc: ”Da”.
Hauca: ”Ă… ce m-ati rugat e-n regula, da, eu sper”.
Cavcalciuc: ”Ati discutat, da?
Hauca: ”Îhî. Bine?
Cavcalciuc: ”Îhî, bine. Multumesc foarte mult, da. De amu cand veniti mai vorbim, da. Hai, multumesc mult dom’ Teo! Da, hai.
Hauca: ”Pa, pa, pa!”

Judecator in afaceri. Primele condamnari

Cei doi veneau des in Republica Moldova pentru a face lobby pe langa ministrii acestei tari in favoarea omului de afaceri italian Del Gatto Renato. Acesta din urma dorea sa dezvolte unele afaceri in Republica Moldova. Pentru a-l ajuta pe Del Gatto, Anton ar fi primit de la italian o suma de bani. De asemenea italianul a promis ca o va angaja pe concubina lui Anton pe functia de director la una din institutiile financiare pe care urma sa o infiinteze in Republica Moldova. S-a constatat ca cei doi reusisera sa-i intermedieze italianului o intalnire cu niste ministri din Republica Moldova. Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu si aceste fapte de trafic de influenta si l-au trimis de asemenea in judecata si pe italian fiind condamnat in prima instanta, de Curtea de Apel Bucuresti la o pedeapsa de 2 ani si 2 luni de inchisoare pentru savrsirea infractiunii de cumparare de influenta. Dan Anton a fost condamnat la 4 ani si 2 luni de inchisoare pentru trafic de influenta iar Teodor Hauca a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare. Marina Moglan a fost achitata. De precizat ca aceasta a fost trimisa in judeca pentru santaj victima fiind fostul sau sot. Dosarul se judeca acum in apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.