Judecatorul Dan Anton condamnat la inchisoare cu suspendare. Fostul senator Hauca achitat

2128

@ Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus astazi pedeapsa aplicata fostului judecator Dan Anton de la 4 ani si 2 luni de  inchisoare cu executare la 2 ani si 9 luni cu suspendare @ De asemenea fostul magistrat Dan Anton trebuie sa presteze 100 zile de munca in folosul comunitatii @ Fostul senator Teodor Hauca a fost achitat

Sentinta supriza in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata Dan Anton, fostul judecator al Curtii de Apel Iasi. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis astazi sa-l lase in libertate pe fostul judecator si sa-i reduca pedeapsa aplicata acestuia la data de 6.07.2017, de Curtea de Apel Bucuresti de la 4 ani si 2 luni de inchisoare cu executare  la 2 ani si 9 luni de inchisoare cu suspendare fiind  de asemenea obligat sa presteze 100 de zile in  folosul comunitatii, la Primaria Iasi. De asemenea complicele lui Anton, cunoscutul om de afaceri, fostul senator Teodor Hauca care prin aceiasi sentinta a Curtii de Apel Bucuresti fusese condamnat la 3 ani de inchisoare pentru cumparare de influenta a fost achitat astazi de Inalta Curte. Amanta lui Anton, Marina Moglan a fost achitata pentru toate acuzatiile.  „Este o solutie nedreapta. Domnul judecator trebuia, in opinia mea achitat pentru toate infractiunile. Ma bucur pentru doamna Moglan ca a fost achitata pentru toate infractiunile”, a spus Robert Amuntencei, avocatul lui Dan Anton.

Acuzatiile

Detalii din acest dosar, incluzand interceptarile convorbirilor telefonice au fost prezentate de Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul  „Judecator surprins in timp ce se milogea in fata unui senator. Interceptari explozive„, publicat in data de 15 septembrie 2018. Procurorii DNA au aratat ca Anton ii promisese lui Hauca ca va obtine o sentinta favorabila intr-un dosar in care prieteni de-ai lui Hauca din Chisinau erau implicati. Astfel, in cursul anului 2014, ca urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane, pe nume Ion Picicurov (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda calificata in forma continuată, o ruda a acesteia pe nume Sergiu Cavcalciuc a apelat la Teodor Hauca, pentru ca acesta sa vorbeasca cu Anton sa-si foloseasca influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea solutionării favorabile a dosarului respectiv. Picicurov fusese condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare de Judecatoria Husi iar, in apel, dosarul sau a ajuns la un complet de la Curtea de Apel Iasi format din judecatoarele Iulia Ciobanu si Gabriela Manolache-Obreja. Astfel, potrivit procurorilor la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din municipiul Iasi, la care au participat, Sergiu Cavcalciuc, Hauca Teodor si Anton Dan, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei respective, colegi de-ai magistratului. Dupa aceea s-a retinut in rechizitoriul procurorilor DNA ca in data de 09.10.2014, judecatorul Dan Anton l-a contactat pe fostul parlamentar Teodor Hauca spunandu-i a doua zi se va deplasa in Chisinau, solicitandu-i sa-i asigure, cu titlu gratuit, cazarea pentru doua zile. Hauca ii da asigurari lui Anton ca se va ocupa de acest lucru. Mai multe amanunte in articolul indicat mai sus cel publicat in data de  15 septembrie 2018.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.