Justitie „la oferta” pentru magnatul Gruia Stoica. Frauda de 2 milioane euro a fost trimisa la prescriere

1635

@ Dupa 3 ani si jumatate de la demararea judecatii, procesul in care magnatul Gruia Stoica a fost trimis in judecata pentru o frauda de 2 milioane de euro reincepe de la zero @ Asta deoarece a fost schimbat titularul completul de judecata si trebuie reaudiati martorii @Totul se intampla in conditiile in care au trecut 13 ani de la savarsirea faptelor si deja se vorbeste despre faptul ca cea mai mare parte a acuzatiilor sunt prescrise

Situatie incredibila de situatie in dosarul in care magnatul Gruia Stoica, fratele sau Vasile Didila dar si tatal sau Vasile Raducan au fost trimisi in judecata pentru o frauda fiscala de circa 2 milioane euro. La termenul de astazi din dosarul aflat pe rolul Tribunaului Iasi, inregistrat cu nr.8056/99/2015, dosar in care cei trei au fost trimisi in judecata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) pentru savarsirea infractiunilor de grup infractional organizat si participatie improprie la evaziune fiscala, Grua Stoica si rudele sale au primit din partea justitiei un ajutor nesperat. Acestia au aflat ca, desi s-au scurs 3 ani si jumatate de termene de judecata, perioada in care au fost administrate probe, au fost audiati martori etc. judecata in acest dosar se reia practic de lal zero. Asta deoarece a fost schimbat titularul completului de judecata iar potrivit unor directive CEDO trebuie reudiati martorii. De altfel, noul complet de judecata le-a transmis avocatilor sa faca o lista cu martorii care trebuie reaudiati si sa o depuna pana la termenul fixat pentru luna iunie. Judecarea acestui dosar a inceput practic pe data de 22 decembrie de 2015 si de atunci s-au scurs 26 de termene de judecata. Vasile Didila a fost singurul care a aflat direct despre reluarea cel putin partiala a procesului, fratele lui Gruia Stoica fiind singurul dintre inculpati care s-au prezentat la termen. Vorbeam despre un ajutor nesperat primit de acestia din partea justitiei deoarece in acest dosar se vorbeste demult de prescrierea faptelor care s-au petrecut in urma cu 13 ani iar unele chiar in urma cu 15 ani. In conditiile in care se va proceda la reaudierea martorilor, procedurile vor dura cel putin un an. Si asta nu este tot.

Statul poate ramane cu paguba

Instanta a fost investita de circa 2 luni sa se pronunte cu privire la oportuunitatea efectuarii unei expertize contabile in acest dosar, procedura care dureaza cel putin un an. Chiar si asa, in cazul in care instanta s-ar pronunta cel mai devreme la anul 2019 spre 2020, sentinta nu va fi definitiva putand fi atacata la Curtea de Apel, iar reluarea procesului in apel se poate face dupa ce se primeste motivarea primei instante. La Curtea de Apel, procesul poate dura si trei ani, cu readministrarea unor probe cum ar fi audirea unor martori s.a.m.d. Si uite asa ne apropiem de un termen de 18-20 de ani de la prescrierea faptelor cand se prescrius si unele infractiuni atroce, cele savarsite impotriva persoanelor daramite niste infractiuni de evaziune fiscala. Sa mai precizam ca in cazul in care se va constata prescrirea faptelor statul prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu va mai avea nici o baza legala sa pretinda recuperarea prejudiciului.

Dupa cum s-a mai precizat in acest dosar Gruia Stoica si rudele sale au fost trimise in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit procurorilor DIICOT Iasi, faptele evazioniste investigate au demarat incepand cu anul 2003 când SC Grup Feroviar Român SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA Iasi de la societatea CFR Marfa SA respectivul contract de vanzare-cumparare a actiunilor fiind semnat de Vasile Didila, presedintele Consiliului de Administratie al companiei GFR SA. „In perioada 2003-2005, inculpatii Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infracţional organizat în scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani elaborând un plan prin care sa diminueze baza impozabila a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile SC GFR SA. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor”, se arata in comunicatul emis de DIICOT, dupa trimiterea in judecata a lui Gruia Stoica si a rudelor sale.
Procurorii DIICOT sustin ca firma achizitionata de compania lui Gruia Stoica a fost introdusa intr-un circuit financiar fictiv, alaturi de SC GFR SA, SC GRAMPET SA si SC RAPID COM SRL, in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, dar si al spalarii banilor astfel obtinuti. „Circuitul financiar a vizat savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin intermediul SC GFR SA, urmare a înregistrarii unui contract fictiv de subinchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum si prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de consultanta. Prejudiciul total creat bugetului de stat este in sumă de 8.871.394,9 lei”, au mai aratat procurorii DIICOT.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.