„La Iasi, Papa Francisc va merge pe urmele Maicii Domnului”. Detalii inedite, masuri speciale de securitate

3161
Episcopi Perca, Gherghel primar Chirica

@ Episcopul Petru Gherghel, ajutoarele sale , clerici de de la Episcopia Romano Catolica si primarul Mihai Chirica au organizat astazi o conferinta de presa pentru prezentarea unor detalii despre vizita Papei la Iasi @ Incepand cu data de 31 mai Centrul Iasului va fi inchis @ Papa Francisc se va intalni cu enoriasii catolici la Catedrala Sfanta Fecioara Regina din Iasi

„Papa Francisc va merge pe urmele Maicii Domnului”,  a fost mesajul transmis de clericii Episcopiei Romano- Catolica in frunte cu Episcopul Petru Gherghel in cadrul unei conferinte de presa organizate impreuna cu municpalitatea cu scopul de a prezenta publicului  detalii despre vizita Sfantului Parinte la Iasi.  Mesajul se refera la faptul ca de la Catedrala Romano-Catolica, Sfantul Parinte va merge pe bulevardul Stefan cel Mare catre scena ce va fi amplasata in fata Palatului Culturii, de unde se va adresa celor peste 60.000 de enoriasi din toate colturile lumii care si-au anuntat prezenta la acest eveniment istoric. Astfel, Icoana Miraculoasa a Maicii Domnului de la Cacica (secolul 17) va fi dusa in procesiune catre Palatul Culturii iar aceasta va fi urmata de Sfantul Parinte. „Ne bucuram foarte mult ca Sfantul Parinte a binevoit sa accepte sa viziteze aceasta parte a tarii”, a aratat episcopul Petru Gherghel in debutul conferintei. „Incercam sa organizam totul astfel incat sa traim un adevarat moment de sarbatoare. Orasul va fi impodobit, copiii, tinerii vor purta cateva semne de sarbatoare”, a adaugat Aurel Perca, episcopul auxiliar Diacezei Iasi.

Papa Francisc se va opri intai la Catedrala

Papa Francisc va ajunge pe 1 iunie a.c la ora 17.25 la Catedrala Romano Catolica. Aici se va ruga si va aprinde o lumanare la icoana episcopului martir Anton Durcovici dupa care va sta de vorba cu tinerii si cu familii de  catolici din Diaceza Iasi. „Titlul vizitei la Iasi este <<Intalnire Mariana cu tinerii si familiile. Intâlnirea de la Iasi va fi mariana, in sensul ca o va avea in centru pe sfânta Fecioara Maria. Protagonistii acesteia sunt tinerii si familiile. De ce tocmai ei? Pentru ca Biserica in ultimele decenii a luat foarte in serios misiunea de a fi alaturi de tineri si de familii si de provocarile lor. Papa este si Pontif, de la latinescul pontifex, a face punti.  Episcopul Romei faureste punti intre Dumnezeu si oameni, intre tineri si batrani, intre toti oamenii”, a explicat  preotul Daniel Iacobut, responsabil cu organizarea celebrarilor liturgice.

In acelasi sens, lumanarea care va fi aprinsa de Papa Francisc la icoana Sfantului Anton Durcovici  ii va fi inmanata de cel mai batran preot catolic (93 de ani) din Diaceza Iasi si de un tanar diacon. Episocopia va beneficia de ajutorul a 1.000 de voluntari care sunt instruiti in aceasta perioada.

Masuri speciale de securitate

Primarul Mihai Chirica a spus ca municipalitatea este pregatita pentru vizita Papei. Incepand cu data de 31 mai,  zona centrala, cea din jurul Palatului Culturii, piata din fata vor fi inchise incepand cu data de 31 decembrie. Zona va fi delimitata cu garduri si nu vor putea patrunde in perimetru decat organizatorii. In ziua de 1 iunie transferul pelerinilor care vin  din altte judete sau alte tari se va face cu autobuze, de la Gara Mare din parcarea Carrefour Era unde vor fi parcate autocarele si probabil de la Metro. Accesul pelerinilor in perimetru se va  face numai pe baza biletului special pe care l-au primit la parohiile la care s-au incris. Biletul are un cod special avand inscrisa si zona din perimetru in care va sta persoana in timpul discursului Papei Francisc. Fiecare bilet este legat de CNP-ul persoanei care il foloseste.

Perimetrul va fi impartit in 9 zone de securitate si de acces.  Primaria va amplasa in oras ecrane mari pe care va putea fi urmarit discursul. Aceste ecrane vor fi montate inclusiv si in Piata Unirii, Esplanada Oancea,  Nicolina si Alexandru cel Bun. Primaria va imparti 120.000 de sticle de 0.5 litri  de apa si daca va fi cazul pelerine de ploaie (15.000 de pelerine pregatite). Dupa discursul Sfantului Parinte va urma un concert sustinut de Gheorghe Zamfir. In oras vor fi amenajate 20 puncte de informare si zeci de toalete ecologice. Vom reveni cu detalii in editiile viitoare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.