Lista milionarilor ieșeni căutați de procurori pentru fraudă. Marele jaf al transportatorilor

4254
Ionel Isari, Gheorghe Voion, Constantin Samson, Dumitru Mandachi
Ionel Isari, Gheorghe Voion, Constantin Samson, Dumitru Mandachi

@ Nu mai puțin de 11 dosare penale au fost deschise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, firmelor de transport care au înșelat statul încasând cu documente false, subvențiile acordate pensionarilor @ Sesizările au fost făcute de Direcția de Finanțe care a raportat astfel un prejudiciu de peste 15 milioane euro @ Firmele vizate sunt Teisa SRL, Samson Internațional Group SRL, Intersaam SRL , Auto Balmir SRL , Alex Tour Inter, Transgrup-Ionuț SRL, Voion Trans SRL, Rottmarg SRL, Tod Mit SRL  Podu Iloaiei, Trans Polosam SRL, Ami Turing SRL @ Deja în urmă cu o săptămână procurorii au descins la sediile firmelor Tod Mit SRL și Ami Turing SRL @ Prezentăm mai jos lista firmelor implicate și prejudiciul imputat fiecăreia

Nu mai puțin de 11 dosare penale au fost deschise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași firmelor de transport care au încasat ilegal subvenții acordate pensionarilor. Dosarele au fost deschise în urma unor plângeri penale depus de Direcția Regională de Finanțe prejudiciul total sesizat fiind imens, 76.608.181 lei, adică peste 15 milioane euro. Cele 9 sesizări penale vizează 10 firme de transport din Iași care au încasat subvențiile acordate pensionarilor fără să presteze și serviciile finanțate de stat. Este vorba despre subvențiile în valoare de 50 la sută din prețul unei călătorii acordate pensionarilor de statul român. Aceste subvenții se acordă prin intermediul unor cupoane pe care le primesc pensionarii. Fiscul a constatat că transportatorii au depus aceste cupoane pentru a primi subvențiile dar călătoriile nu au fost efectuate. S-au completat și fișe de traseu cu date false, pentru încasarea acestor subvenții. De exemplu s-a putut constata că în aceiași zi, în același interval orar, un pensionar a ‘’călătorit’’ în cinci direcții diferite din România. S-a mai constatat de asemenea că sute de pensionari pe care transportatorii susțin că i-au transportat erau decedați demult la momentul efectuării curselor. ‘’Precizăm că pentru cele 1.360 dosare de pensie pentru care au fost solicitate informații Caselor Judetene de Pensie, acestea au precizat că un număr de 732, (respectiv 53,82 l sută) dosare de pensie sunt sistate la plată ca urmare a decesului titularului, sunt suspendate, transferate sau nu se găsesc în baza de date. Din valorificarea informațiilor primite, organul de inspecție a constatat că deconturile centralizatoare transmise lunar către Ministerul Transporturilor cuprind date eronate respectiv: numere de dosare de pensie ce aparțin unor persoane decedate anterior raportării acestora; numere de dosare de pensie fictive, care nu se regăsesc în bazele de date ale caselor de pensii; datele unui dosar de pensie se regăsesc înscrise pe două trasee diferite, imposibil de realizat de o persoană în același timp; datele unui dosar de pensie sunt raportate de câte două sau trei ori în aceiași zi’’, se arată într-una din plângerile penale făcute de Direcția Regională de Finanțe. Această plângere a vizat firma Samson Internațional patronată de Constantin Samson.

Lista firmelor anchetate penal și sumele de bani ‘’furate’’

Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași ne-a transmis că Direcția Regională de Finanțe a formulat în total 9 plângeri penale împotriva transportatorilor din Iași. Cele 9 plângeri au fost reunite în 5 dosare penale. ‘’Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a formulat sesizări penale către această unitate de parchet, începând cu anul 2021 până în prezent, privind nereguli semnalate în activitatea de transport călători a unor societăți de profil din județul Iași, fiind înregistrate alte șapte cauze penale, pe lângă cele două la care s-a făcut referire în comunicatul de presă din data de 15.11.2023. Din cele 7 dosare au fost reunite 3 dosare, astfel că în prezent se efectuează cercetări in rem de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași în 5 dosare penale privind societăți având ca obiect de activitate prestarea de servicii transport de călători, sub supravegherea procurorului de caz’’, ne-a transmis Parchetul.

Comunicatul de presă din data de 15.11.2023 a vizat firmele Tod Mit SRL și Ami Turing. Mai multe detalii puteți citi în articolul repostat mai jos. Prezentăm mai jos lista firmelor împotriva cărora Fiscul a făcut plângeri penale și prejudiciul imputat fiecăreia.

 1. Teisa SRL – 6.713.466 lei
 2. Samson Internațional Group SRL – 5.434.488 lei
 3. Intersaam SRL – 5.313.851 lei
 4. Auto Balmir SRL -9.952.795 lei
 5. Alex Tour Inter – 2.856.544 lei
 6. Transgrup-Ionuț SRL – 2.806.473 lei
 7. Voion Trans- 8.032.975 lei
 8. .Rottmarg SRL – 16.129.448 lei
 9. Tod Mit SRL Podu Iloaiei – 5.078.922 lei
 10. Trans Polosam – 15.313.023 lei
 11. Ami Turing SRL – 7.009.131 lei

Teisa SRL este patronată de Ionel Isari, Samson International si Intersaam sunt ale familiei lui Constantin Samson, Rottmarg este patronată de Bogdan Marchidan, Voion Trans este a lui Gheorghe Voion, Ami Turing este a lui Marian Iacomi, Tod Mit este administrată de Mitică Todirașcu, Auto Balmir este patronată de Dumitru Mandachi.

 

Doi milionari din Iași luați pe sus de procurori. Au înviat sute de morți să se îmbogățească

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.