Mafia de la RAR prima condamnare. Panica printre samsarii de masini

2937
Matcaboja cu angajat RAR si un client
Matcaboja cu angajat RAR si un client

@ Costel Lazar cel care le  promitea iesenilor ca le obtinea mai repede programare la RAR pentru parcurgerea procedurilor de omologare si inmatriculare a autoturismelor si ii ‘’taxa’’ pe fiecare cu cateva sute de euro a fost condamnat @ Acesta a fost condamnat la o  pedeapsa de 2 ani  de inchisoare fiind obligat sa returneze si banii incasati @ Judecata lui Costel Matcaboja, ‘’tartorul’’ retelei, incepe insa in aceasta toamna

Prima condamnare in seria de dosare ”Mafia de la RAR” din Iasi. Astfel, a fost condamnat unul din personajele acuzate ca incasa sume considerabile de bani de la ieseni naive, carora le spunea ca le poate obtine o programare mai rapida la RAR Iasi pentru parcurgerea procedurilor de omologare si inmatriculare a autovehiculelor. Este vorba despre Costel Lazar din Targu Frumos care a fost condamnat de Tribunal la o pedeapsa de 2 ani cu suspendare si confiscarea sumelor de bani incasate de ieseni pentru ”programari’’. Astfel de traficanti de influenta precul Lazar si Costel Matcaboja au aparut in perioada 2017-2018 cand datorita unei legislatii mai permisive Iasul a fost invadat de masini – second hand iar RAR a fost asaltat de cereri de inregistrare si verificare. Proprietarii vehiculelor erau programati la RAR si dupa 2 – 3 luni de la sosirea in tara a masinilor aduse din strainatate, perioada in care  expirau si numerele rosii. Proprietarii de masini dornici sa circule cat mai repede apelau la astfel de traficanti de influenta precum Lazar si Matcaboja care se laudau ca sunt prieteni cu functionarii de la RAR si pot obtine programari mai rapid. Costel Lazar a fost arestat la domiciliu in martie 2018 iar dupa aceea a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta. Culmea, acest Lazar a continuat cu ilegalitatile si dupa ce procurorii au efectuat perchezitii la RAR in dosarul in care au fost trimis in judecata, separate Matcaboja si ceilalti, functionarii si samsarii. Procurorii au putut demonstra ca Lazar a luat bani de la cel putin 3 persoane fata de care s-a laudat ca are relatii la RAR si poate sa-I rezolve mai repede cu masinile.

Dosarul „Caracatitei” abia incepe

Lazar a fost trimis in judecata si condamnat pe cale separata.   ‘’Dosarul mare’’ cel in care au fost trimisi in  judecata functionari de la RAR, Corneliu Matcaboja si samsari de masini se afla inca in faza de Camera Preliminara la Tribunal. Judecata va incepe probabil in  aceasta toamna. Mai multe detalii din acest dosar am prezentat in editiile anterioare ale Dezvaluirea.ro  in articolele cu titlul „Mafia de la RAR executata astazi. Zeci de samsari de masini si functionari trimis in judecata”, publicat in data de 28 decembrie 2018 si „Mafia de la RAR. Filaje ca-n filme cu spioni pentru capturarea samsarilor”, publicat in data de 25 ianuarie 2019. Ca si Lazar, Matcaboja avea propriile tarife pentru ‘’serviciile’’ sale.

Tarifele lui Matcaboja

Astfel, Matcaboja pretindea de la ieseni o suma de bani in valuta cuprinsa intre 100-200 euro pentru ‘’programare la RAR’’, o suma pentru RAR intre 450-1.150 lei, o suma pentru sine cuprinsa intre 250-450 lei, ”pret al serviciilor sale”, sume cuprinse intre 100-200 lei pentru inginerul auto RAR si 30-50 lei pentru mecanicul de la RAR ”cu titlu de mita pentru admiterea masinii la procedura RAR”. „Traficantul de influenta Matcaboja Ionel Corneliu prezenta de la inceputul intalnirii termenii si conditiile ilicite in care efectua procedura RAR si scris personal pe hartiute gen post-it de culoare galbena sau alba sume de bani in valuta euro sau moneda nationala prestinse de acesta pentru sine sau pentru inculpatii de la RAR”, au aratat procurorii Parchetului de pe langa Tribunal.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.