Mafia Imobiliară a plantat un bloc în curtea unei creșe. Acte false, prefectul cere anularea autorizației

2169
terenul pentru bloc din spatele cresei din Cantemir
terenul pentru bloc din spatele cresei din Cantemir

@ Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș cere judecătorilor de la Tribunalul Iași să anuleze autorizația de construire nr. 142/25.03.2021 pentru construirea unui bloc cu 5 etaje pe Aleea Decebal nr.17 chiar in spatele creșei din cartier @ Înainte sa intre in posesia unor persoane fizice terenul făcea parte din curtea creșei @ Prefectul a constatat ca documentația in baza căreia a fost eliberata autorizația, conține date false @ De exemplu, autorizatia este dată pentru un imobil aflat pe Aleea Decebal nr.17 pe cand terenul pe care se va construi se află pe Aleea Decebal nr.10A @ Autorizatia de construire a fost emisă pentru firma In Front Asociates SRL din Vaslui dar potrivit portalului instanței de judecata investitia a fost vanduta catre Cărăbuș Grup Construct SRL

Scandalul blocului plantat de Mafia din Urbanism în curtea creșei din cartierul Cantemir a ajuns in instanță după ce prefectul județului Iași, Marian Grigoraș a deschis la Tribunalul Iași o acțiune prin care solicită anularea autorizației eliberate de Primăria Iași in luna martie a acestui an. Astfel, beneficiarul autorizatiei ‘’viitoarei’’ clădiri cu 5 etaje este firma In Front Asociates SRL din Vaslui, aceiasi societate care detine si restaurantul Bistro de pe strada Alexandru Lăpușneanu. Însă, potrivit portalului instanței de judecata investitia a fost vanduta catre Cărăbuș Grup Construct SRL (vezi aici). Aceasta firma Cărăbuș Grup Construct SRL este administrata de Ioan Carabus si fratele sau, fiind originari din comuna Dumesti. Este o firma de constructii care a ridicat blocurile marilor dezvoltatori din Iasi dupa care a intrat in investii imobiliare. Firma a ridicat de asemenea pe cont propriu la iesirea din municipiul Iasi prin Păcurari in dreapta pasajului trei blocuri care sunt de asemenea contestata in instanță. Actiunea prefectului se bazeaza in primul rand pe un control al Inspectoratului de Stat in Constructii, instituție care a constatat că proprietarii investitiei au mintit in permanență pe parcursul obtinerii avizelor pentru aceasta clădire iar municipalitatea a acceptat acest lucru. Astfel, in primul rând SC In Front Asociates SRL a obtinut certificat de urbanism pentru ‘ ”Construire ansamblu mixt-used – conform PUZ aprobat cu HCL nr. 94/2020” iar autorizația de construire obtinută nr. 142/25.03.2021 a fost eliberata pentru ‘’cămin pentru elevi și studenți conform aceluiași PUZ. ‘’ Se constată, pe de o parte, că scopul emiterii Autorizației de construire nr. 142/25.03.2021, respectiv ”Construire cămin pentru elevi și studenți conform PUZ aprobat prin HCL nr. 94/2020”, nu este corelat cu conținutul documentației tehnice – DTAC – anexă la autorizație. Obiectul Autorizației de construire nr. 142/2021 este construirea unui cămin pentru elevi și studenți, în timp ce documentația-anexă la autorizație indică generic un ”ansamblu mixt-used”, astfel cum a fost eliberat și Certificatul de urbanism nr. 872/07.04.2020’’, a aratat prefectul.

Autorizație pentru alta adresă

De asemenea, dupa cum am aratat si mai sus, Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat ca terenul pe care ar urma sa se ridice cladirea se afla pe Aleea Decebal nr.10 A, chiar vis a vis de Liceul Dimitrie Cantemir in timp ce autorizatia a fost eliberata pentru o cladirea cu 5 etaje la adresa Aleea Decebal nr.17. In plus, nu s-a cerut acordul vecinilor si nu s-a facut un studiu privind impactul asupra cladirilor si calitatii vietii locuitorilor din zonă. ‘’ Emiterea autorizatiei de construire nr. 142/2021 s-a efectuat în baza unei documentații incomplete (lipsa studiu de impact asupra sănătății publice a noului obiectiv, lipsă aviz Ministerul Turismului pentru clădire cu spații de cazare, lipsă proiect cu verificare tehnică pentru specialitatea instalații gaze natural, lipsă acord vecini pentru inserția unui obiectiv cu altă funcțiune), în baza unui proiect întocmit pentru un obiectiv cu altă funcțiune decât cea declarată inițial, cu un număr de locuri de parcare mai mic decât minimul prevăzut de PUZ-ul aprobat’’, a mai aratat prefectul.

Au mintit in permanență

După cum am aratat si mai sus proprietarii acestei investitii au mintit in permanenta. De la o etapa a autorizarii la alta documentatia continea alte date decat in faza precedentă. ‘’Întreaga documentație este viciată profund prin declararea circumstanțială a funcțiunii clădirii, care diferă de la o etapă de avizare la alta. Astfel, obiectivul declarat ca imobil cu funcțiune mixtă (mixt-used) a fost aprobat la faza PUZ ca imobil de locuințe colective / aparthotel cu afterschool la parter; la faza de avizare PSI, în cadrul scenariului de securitate la incendiu este declarat ca structură de cazare turistică cu program permanent, iar în final, este autorizat în vederea construirii drept cămin pentru elevi și studenți. Emiterea autoriatiei nr. 142/2021 s-a efectuat cu încălcarea prevederilor legale din domeniul sănătății publice și educației, prin autorizarea unei funcțiuni ce a avut la bază avize emise pentru o altă funcțiune (a se vedea notificarea DSP nr. 6466/2020, emisă pentru ansamblu mixt-used și care enumeră condiții sanitare aplicabile în proiectarea locuințelor individuale sau colective’’, au mai constatat juristii prefecturii.

De asemenea, terenul respectiv este traversat de retele de utilitati iar autorizatia a fost emisă fara ca acestea sa fie mutate. ‘’Emiterea autorizatiei de construire nr. 142/2021 s-a efectuat pentru un amplasament compus din două imobile separate (NC 131806 și 131807), grevat de existența unor trasee ale rețelelor de utilități urbane, care ar fi trebuit eliberat în prealabil prin devierea/relocarea pe alt amplasament (conform prevederilor avizelor condiționate Apavital SA și Delgaz Grid SA existente în dosarul martor), în baza unor soluții agreate de avizator și cu obținerea unor autorizații de construire separate’’, se mai arata in actiunea depusa la Tribunal de prefect.

Trebuie mutate rețelele de utilitati

alee ingusta acces terenul pentru bloc din spatele cresei din Cantemir
alee ingusta acces terenul pentru bloc din spatele cresei din Cantemir

De altfel, furnizorii de utilitati printre care si ApaVital si Delgaz au dat avizul pentru emiterea autorizariei de construire numai cu conditia mutarii retelei dar acest lucru nu a fost respectat. ‘’Aceleași neconformități se constată și în cazul Liniei Electrice Subterane de Medie Tensiune, pentru devierea căreia Delgaz Grid S.A., prin avizul nr. 1003431734/27.11.2020, a prevăzut o serie de măsuri de eliberare a amplasamentului sau de modificare a instalațiilor existente, în baza unei autorizații de construire și cu interdicția de începere a lucrărilor pentru obiectivul autorizat înaintea realizării lucrărilor prevăzute prin aviz’’, a arătat prefectul.

In plus, autorizatia a fost emisa cu 60 de zile peste termenul legal. În actiunea prefectului se mai arată ca inainte de emiterea autorizatiei, conform Legii trebuia solicitat acordul vecinilor iar acest lucru nu s-a intamplat. Inspectoratul de Stat in Constructii a verificat amiterea acestei autorizatii de construire ca urmare a unor plangeri facute de locatarii blocurilor invecinate X5, X6, X7 și X8 din cartierul Cantemir. De asemenea, locatarii au mai aratat ca accesul in zona se face pe o alee ingusta lata de 2,5 metri nu de 5 metri cum este scris in documentatie.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.