Ministrul Mediului, Costel Alexe a descins în pădurea Dobrovăț. ‘’Lucrăm să regenerăm această pădure’’

1545
Costel Alexe
Costel Alexe la Dobrovat

@ Ministrul Mediului, Costel Alexe a organizat astazi o conferinta de presa in padurea Dobrovat pentru a dezminti unele informatii aparute in presa potrivit carora in aceasta zona copacii sunt taiati ilegal @ „Toate lucrările silvice din Pădurea Dobrovăţ Bârnova, în judeţul Iaşi, se întâmplă şi au loc în baza unui amenajament silvic. Noi vrem sa regeneram aceasta padure nu sa o facem sa dispara’’,  a spus Costel Alexe

Ministrul Mediului, ieseanul Costel Alexe organizat astazi o conferinta de presa in Padurea Dobrovat tocmai pentru a arata faptul ca in aceasta zona padurea nu se exploateaza ilegal. Alexe a organizat aceasta conferinta de presa dupa ce in presa locala si nationala a publicat mai multe articole in care se arata ca padurea Dobrovat este defrisata ilegal. Ministrul Mediului a aratat ca taierile se fac in baza unui amenajament silvic tocmai pentru a fi regenerata. Acesta a declarat ca taierile se fac in baza unor amenajamente silvice inca din anul 2007. ‘’Vreau sa demontez toate fake-newsurilor din aceasta perioada pe o emotie publica in aceasta perioada de pandemie. Padurea Dobrovat – Barnova are 9.966 ha care face parte dintr-un sit natural. Toate lucrările silvice din Pădurea Dobrovăţ Bârnova, în judeţul Iaşi, se întâmplă şi au loc în baza unui amenajament silvic. Amenajamentul silvic pentru pădurea Lunca Cetăţuii, padurea in care ne aflăm astăzi, a intrat în Comisia tehnică de avizare silvică în 2018. În 2019, prin Ordinul de ministru din fostul Guvern a fost aprobat. Acest amenajament silvic, exploatare sustenabilă şi durabilă a pădurii în care ne aflăm, a avut şi are avizul APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.), are avizul ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, n.r.), pentru că este sit Natura 2000. Acesta este planul in baza caruia va fi manageriata aceasta padure in urmatorii 10 ani’’,  a explicat Costel Alexe.

Declarații lângă o parcelă în lucru

Primele declarații de presă au avut loc chiar in fața unei parcele de 3,5 hectare unde se efectueaza lucrari pentru regenerarea stejarului. ‘’În momentul de faţă, aici au fost lucrări pe 3,5 hectare, la ultima tăiere pentru a da posibilitatea acestui stejărete să fie regenerat natural. Avem o regenerare de peste 85%, pentru ca, în viitor, generaţiile viitoare să aibă o pădure cu adevărat de stejărete. La momentul exploatării, în 2019, compoziţia pădurii era formată din: 30% gorun, stejărete, 30% fag, 20% tei, 10% frasin şi alte esenţe 10%. Trebuie să înţelegem cu toţii că silvicultura este o ştiinţă, este o artă, pentru că ce vedem noi aici este munca unor silvicultori, în ultima sută de ani. Aici, specialiştii silvici nu fac altceva decât să dea posibilitatea că crească aceste esenţe de valoare de stejărete, de la 30% cât avem astăzi, la 70%. În pădurea Dobrovăţ Bârnova, în 2017, s-au tăiat 58.768 de metri cubi (mc) în 2018 au fost 38.000 mc, în 2019 s-au tăiat 33.870 mc, urmând ca, în anul 2020, respectând legea, amenajamentul silvic, va trebui să se exploateze 33.836 mc, produse principale, produse secundare, rărituri. Pentru că s-a făcut această tevatură la nivel judeţean, cu toate aceste cantităţi de material lemnos care se taie în ultima perioadă în judeţul nostru, aş vrea să trec în revistă datele din 2015 încoace. În 2015, s-au tăiat 224.000 mc, în 2016 au fost 200.000 mc, în 2017 s-au tăiat 222.000 mc, în 2019, 195.500 mc, urmând ca, în 2020, să fie recoltate 188.900 mc’’, a mai precizat Costel Alexe.

‘’Pădurea este o resursă regenerabilă’’

Costel Alexe a mai adăugat ca odata cu preluarea manadatului de ministru al Mediului si-a asumat misiunea de a opri taierile ilegale de padure din Romania. ‘’Mi-am asumat misiunea de a stopa taierile ilegale. Am adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele şi a descuraja tăierile ilegale, suspendăm autorizaţia celor care taie ilegal, am intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe maşini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din pădure până la procesator! Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor şi transporturilor ilegale! Vreau să îi asigur pe toţi românii că sunt foarte preocupat şi mă interesează soarta pădurilor României şi îmi dedic cu bună credinţă toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor şi exploatarea durabilă şi sustenabilă a acestei bogăţii naturale”, a subliniat Costel Alexe.

Nu se rad padurile in carantina

Acesta a raspuns si acuzatiilor potrivi caror se profita de aceasta perioada de carantina pentru exploatarea ilegala a padurilor. ‘’Specialiştii” în propagandă şi dezinformare au folosit până şi poze din parcuri din SUA drept defrişări din România. Fără a politiza sau face judecăţi de valoare, strict legal şi pe procedură, în realitate amenajamentul silvic şi planul după care s-au executat şi se execută tăierile din Pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat de ministrul Deneş, în 2019. Am inclus pentru aceasta perioada în ordonanţa de urgenţă militară,  prezenţa gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos’’, a mai precizat Alexe.

Impreuna cu jurnalistii Costel Alexe a mers la parcelele unde se fac lucrari silvice explicand lucrarile de regenerare care se fac in fiecare zona.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.