Bomba! Magnatul CFR Gruia Stoica condamnat azi la 4 ani de inchisoare cu executare

1913
Gruia Stoica
Gruia Stoica

@ Gruia Stoica a primit o pedeapsa de 4 ani cu executare in dosarul in care DIICOT Iasi l-a acuzat de evaziune fiscal, constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani @ Alaturi de Gruia Stoica au mai fost condamnati fratele sau Vasile Didila dar si tatal sau Vasile Raducan

Tribunalul Iasi l-a condamnat astazi la o pedeapsa de 4 ani cu executare pe magnatul CFR Gruia Stoica cel care a fost trimis in judecata de DIICOT Iasi in anul 2015 pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. Alaturi de Gruia Stoica au mai fost trimisi in judecata in acelasi dosar si pentru aceleasi infractiuni, fratele sau Vasile Didila dar si tatal sau Vasile Raducan. Cei trei nu au mai fost condamnati pentru evaziune fiscala deoarece s-a prescris. In schimb acestia au fost codamnati pentru constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani. Vasile Didila a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare iar Vasile Raducan a primit 3 ani cu suspendare. Gruia Stoica s-a ales cu 4 ani de inchisoare deoarece pedepsele primite astazi au fost contopite cu pedeapsa de 2 ani si 6 luni la care a fost condamnat in 2015 de Curtea de Apel Ploiesti.

De asemenea cei trei au fost condamnati sa returneze statului peste 2 milioane euro, fiind obligati ‘’la plata către partea civilă a sumei de 8.871.394,9 lei reprezentând debit principal, la care se adaugă dobânda legală şi penalităţile de întârziere’’, dupa cum se arata in sentinta. Sentinta de astazi nu este definitiva. Prejudiciul trebuie achitat de inculpati si de firmele implicate GFR SA, Grampet SA etc.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi totul a inceput, în anul 2003 dupa ce SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iaşi de la societatea CFR Marfă SA, contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor fiind semnat de Vasile Didilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei GFR SA. „In perioada 2003-2005, inculpatii Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infracţional organizat în scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani elaborand un plan prin care sa diminueze baza impozabila a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile SC GFR SA. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor”, se arata in comunicatul emis de DIICOT Iasi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.