Nereguli grave la podul din Cicoarei. „Există riscul exploatării in condiții de nesiguranță”

4201
Mihai Chirica si pod Cicoarei
Mihai Chirica si pod Cicoarei

@  Un raport al Curții de Curții de Conturi arata ca Primăria Iași a riscat siguranța cetățenilor atunci cand a dat in folosință noul pod de pe Bahlui care face legatura cu zona Cicoarei @ Inspectorii au constatat că înainte să fie dat în folosință primaria nu a facut recepția tehnică a podului „existând riscul exploatării/utilizării acestuia în condiții de nesiguranță” @ „Deocamdata nu putem face nici un comentariu oficial. Vom analiza si vom transmite un punct de vedere”,  a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei @ „Eu sunt in concediu. Vorbiți cu purtatorul de cuvant al IPJ”, a spus Mihai Soric, seful Politiei Rutiere

Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica a riscat siguranța cetățenilor și a încălcat Legea atunci cand când a dat in folosință podul peste Bahlui, de pe strada Sarmisegetuza cel care face legatura cu zona Cicoarei, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi. Asta deoarece obiectivul a fost dat in folosință fără sa fie facuta receptia, implicit fara sa se semneze documentele care atesta că podul a fost facut cu respectarea proiectului si prezinta siguranta in exploatare. Podul a fost dat in folosinta de Primaria Iasi in septembrie 2019. „S-a constatat punerea efectivă în funcțiune/exploatare a obiectivului de investiții Pod din beton armat cu 4 benzi carosabile din Str. Sarmisegetuza in zona Ștrand-traversare rău Bahlui nu a fost precedată de întocmirea procesului verbal de recepție la finalizarea lucrărilor conform reglementărilor legale in domeniu, existând riscul exploatării/utilizării acestuia în condiții de nesiguranță”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Mai mult decat atat la momentul in care a fost intocmit raportul, in august 2020, adică dupa un an de la darea in folosinta a podului, receptia finala nu fusese facuta. „S-a dispus recepționarea obiectivului de investiții Pod din beton armat cu 4 benzi carosabile din Str. Sarmisegetuza in zona Ștrand-traversare râu Bahlui, în conformitate cu prevederile regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora, coroborat cu luarea măsurilor legale în situația identificării de neconformități cu privire la modul de executare și decontare a lucrărilor de investiții”, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Ceea ce a constatat Curtea de Conturi este foarte grav. In cazul in care, intr-un scenariu ipotetic, s-ar fi petrecut un accident cauzat de unele erori facute in construirea podului si ar fi fost raniți sau ucisi oameni, atunci primaria ar fi avut o foarte mare problema, ar fi fost in culpa si buna de plata.

Primăria: „No coment”

Pentru construirea podului peste Bahlui, Primăria Iași a semnat contractul la sfârșitul lunii septembrie 2018, cu firma Geiger Transilvania SRL.  Obiectivul contracului a fost ”Construire pod peste râul Bahlui în zona Cicoarei” fiind vorba despre un pod cu 4 benzi carosabile. Valoarea contractului a fost la 6,5 milioane lei iar termenul de execuție a fost 12 luni după primirea ordinului de începere. Am solicitat de la Primăria Iași un punct de vedere dar nu am avut succes. „Deocamdata nu putem face nici un comentariu oficial. Vom analiza si vom transmite un punct de vedere”,  a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.

Am intrebat si seful Politiei Rutiere daca stia ca pe raza municipiului Iasi a fost dat in folosinta un pod, pe care circula masini si pietoni, fara repectarea prevederilor legale. Mihai Șoric, șeful Politiei Rutiere a spus ca este in concediu. IPJ Iasi ne-a transmis ca potrivit reglementarilor legale Politia da numai avizele legate de regulile de circulatia care se impun in zona neavand atributii legate avize ce tin de darea in folosinta a podului.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.