„Noaptea se aude un scârțâit de sub pământ”. Un cartier de vile se prăbușește într-o râpă

8903
prabușire strada Văleni
prabușire strada Văleni

@ Locuitorii uneia dintre cele mai râvnite zone rezidențiale din Iași trăiesc de ani de zile un adevărat coșmar iar în ultima perioadă situația s-a agravat @ Strada Văleni,  din Galata s-a prăbușit pe alocuri iar in pereții caselor au inceput să apară fisuri @ Pâmântul se mișcă in permanenț, alunecările de teren devenind din ce in ce mai pronunțate @ „Situația s-a agravat in ultimii ani. Pereții se crapă, ușile nu se mai inchid, uneori se simt trepidații. Uneori noaptea se aude un scârțâit de sub pământ”, a spus V.Boboc, o femeie care locuiește într-una din casele de pe strada Văleni, municipiul Iași

Unii locatari ai caselor s-au mutat de frică. S-au mutat după ce au apărut fisuri in pereți iar strada s-a prăbușit pe alocuri. Pământul de sub casele din strada Văleni se mișcă în permanență iar o alunecare de teren cu consecințe catastrofale pare inevitabilă dacă autoritățile nu iau măsuri urgente. Este strada pe care in urma cu 20 de ani, fostul primar Constantin Simirad și-a ridicat la rândul său o vilă. Fiind primar al municipiului Iași, in perioada respectivă a fost asfaltata strada si s-au facut si unele consolidari ale versantului. De atunci, nu s-a mai facut nimic iar acum, inclusiv vila fostului primar este amenințata de alunecarile de teren. Asfaltul este prăbușit inclusiv in fața casei fostului primar.

Pereții caselor s-au crăpat

 

Într-un loc strada s-a prăbușit aproape cu un metru. In acelasi loc se afla o veche casa batranesca in spatele căreia la câțiva metri se deschide una dintre râpile de pe dealul Galata. Pe partea cealalta, câțiva metri mai incolo se află casa familiei Boboc, construită in urma cu 25 de ani, inainte sa-și ridice vila fostul primar Simirad. Casa familiei Boboc a rezistat in toata aceasta perioda dar acum locatarii  imobilului  sunt mai ingrijorați. Pe hol a apărut o crăpătură care taie peretele in două. „Situația s-a agravat in ultimii ani. Pereții se crapă, ușile nu se mai inchid, uneori se simt trepidații. Uneori noaptea se aude un scârțâit de sub pământ. S-a facut un studiu geo, ni s-a spus că sunt niste straturi de nisip in subteran care alunecă”, a spus V.Boboc, unul din proprietarii caselor de pe strada Văleni.

Un alt locatar din zonă ne-a spus ca situația s-a agravat si in cauza unor defrișări locale. Unii au tăiat copaci sa-și faca gradina iar un altul a defrișat suprafața din fața casei pentru ca cei care trec pe drum să-i vadă vila.

 

Primăria a crezut ca este spartă o țeavă de apă

Reprezentanții municipalității ieșene susțin ca le este cunoscută situația de pe strada Văleni. O echipă de inspectori a facut verificari saptamana trecuta in zona, crezând ca terenul alunecă din cauza unor infiltrații de la o conductă de apa potabila spartă. Municipalitatea susține ca va consolida acest versant si va afectua lucrarile de reparații necesare. „Saptamana trecuta s-au facut verificari impreuna cu ApaVital si s-a constatat ca totul este in regula din acest punct de vedere, anume nu sunt pierderi pe reteaua de apa si canalizare. Strada Valeni este prinsa la proiectare pentru anul 2021, iar concomitent se va efectua si expertiza versantului, pentru a vedea exact cat si unde trebuie intervenit. Vom  scoate la licitatie proiectarea, modernizarea strazii si expertizarea versantului. Concomitent, se vor efectua interventii punctuale pentru a stabiliza versantul in zona respectiva, urmand ca investitia sa fie efectuata dupa finalizarea expertizei. Credem ca pana la sfarsitul anului documentatiile vor fi gata si imediat vom licita lucrarile de interventie”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.