Un pădurar, rudă cu șeful Poliției, scapă de dosar după 3 ani. L-au prins la furat

1415
Costel Poiana si Costel Gitlan
Costel Poiana si Costel Gitlan

@ Atât i-a luat Poliției județului Iași să soluționeze un banal dosar de furt de curent cu un prejudiciuc mic, circa 1.000 euro @ Trei ani în care Costel Poiană, vărul soției lui Costel Gîtlan dar și prieten cu șeful IPJ Iași a refuzat sa achite prejudiciul desi este unul dintre cei mai bogați padurari din judet @ Anul acesta Poiană a fost inculpat de procuror care i-a si suspendat si dreptul de a exercita funcții de paza si in concecință și-a pierdut si calitatea de salariat al Direcției Silvice @ ‘’Încolțit’’, anul acesta Poiana achita prejudiciul iar politistii din subordinea lui Gîtlan propun renunțarea la urmarirea penala in conditiile in care pentru o asemenea fapta Legea prevede o pedeapsa de pana la 3 ani de închisoare @ În anul 2020, Poiana a scăpat printr-o metoda asemănătoare de un alt dosar de furt

Furi de la oameni, furi de la EON, îl bați pe un simplu țăran după care îi lași fără bunuri și scapi basma curată. Oare este posibil să ai atât de mult noroc daca nu ești rudă și prieten cu Costel Gîtlan, șeful IPJ Iași? Costel Poiană, pădurarul din Poieni, vărul soției sefului lui Gîtlan va scăpa in perioada următoare de încă un dosar de furt. Asta după 3 ani în care dosarul a zăcut prin sertarele unui polițist și nu s-a făcut nimic. Este vorba despre o plângere de furt de curent depusă de furnizorul de electricitate EON. Într-una din gospodăriile  pe care le administrează, Costel Poiană a improvizat o instalație pentru a consuma current fara a-l contoriza și prin urmare fara sa plateasca. Plângerea a fost depusă in anul 2019 de EON si timp de 3 ani in acest dosar nu s-a intamplat mare lucru. Abia anul acesta în luna mai, după ce a fost inculpat, Poliția a notificat Directia Silvica ca i-a retras lui Costel Poiană avizul de pază, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă. Văzând că a rămas fara serviciu, Poiana a achitat prejudiciul, circa 1.000 euro iar pe data de 21.07.2022 un politist din subordinea lui Gîtlan propune procurorului renunțarea la urmărire penala adică decide sa nu aplice nicio pedeapsă. Asta în condițiile în care furtul de curent se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare. În plus, decizia de renunțare la urmarirea penala se ia in anumite condiții, in functie de conduit avuta de inculpat in cursul anchetei. ‘’În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de conţinutul faptei, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de împrejurările concrete de săvârşire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia’’, se arata in articolul 318 cod de procedura penala.

Ori Poiană achită paguba dupa 3 ani, deci nu a depus nici un efort in aceasta perioada sa înlăture prejudiciul iar politiștii cer renunțarea la urmărirea penală.

A bătut un sătean, i-a furat caii și a scăpat

Nu este prima dată când Poliția îl ajută pe Poiană să scape de un dosar penal. În trecut a fost scos basma curata dupa savârșirea unor infracțiuni mult mai grave. Astfel, in anul 2015, Costel Poiana a bătut un sătean pe nume Costel Nechita din comun Schitu Duca și i-a furat caii. Cabalinele erau la păscut și la un moment dat au scăpat pe o porțiune de pășune administrată de Poiană. Pădurarul l-a bătut pe Costel Nechita și i-a luat și caii. Costel Nechita a depus plangere si, impotriva lui Poiană au inceput ‘’cercetarile’’ pentru furt, lovire și alte violențe și amenințare. Poiana i-a dat caii lui Nechita abia dupa 5 zile, după ce i-a bătut politia la poarta. In alte conditii, anchetatorii ar fi vazut ca in acest caz este vorba despre savarsirea infractiunii de tâlhărie. Chiar și cercetat pentru furt, Poiana obtine clasare. De această data ‘’cercetările’’ au durat 5 ani. Poiană obtinea ordonante de clasare iar Nechita cu ajutorul avocatilor le desființa la instanță (vezi aici). Dosarul se intorcea la parchet iar Poiana obtinea inca o clasare. S-au hârâit așa până în anul 2020 cand se apropia termenul de prescriptie și de aceea Nechita a renunțat si s-a impacat cu Poiana, să nu ramână și bătut și cu banii luați. Cam așa se face  Justiția la Iași. Gîtlan si politistii care s-au ocupat de aceste anchete vor iesi la ‘’binemeritatele’’ pensii speciale de politisti iar noi vom avea grija să ne platim impozitele să nu-i lăsăm fara bani.

Cel mai bogat pădurar din Iași executat pentru furt. Poliția i-a interzis să mai intre în pădure

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.