Nouă avocați din Iași interceptați ilegal. Procurorii ascultau discuțiile purtate cu clienții

26822
avocati Iulian Gafon, Constantin Agheorghiesei, Renata Dumitras, Bogdan Volovat
avocati Iulian Gafon, Constantin Agheorghiesei, Renata Dumitras, Bogdan Volovat

@ Magistraților Curții de Apel Iași li s-a adus la cunoștință zilele trecute un abuz săvârșit de procurorii DIICOT: discuțiile pe care 9 avocați ieșeni le-au avut cu clienții lor au fost interceptate iar transcrierea acestora a fost introdusă în dosarul înșelăciunilor imobiliare de milioane de Euro @ La dosar există atât interceptări telefonice cât și ambientale între avocați și clienți @ Asta în condițiile în care potrivit Codului de Procedura Penală ‘’ raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni’’ @ Ori, în acest dosar nici unul dintre cei 9 avocați interceptați nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată @ Este vorba despre avocații Dan Constantin Agheorghiesei, Cătălin Văleanu, Gabriela Bârlădeanu, Alexandru Bogdan Volovăț, Gianina Vera-Poroșnicu, Călin Florin Zaharia, Renata Dumitraș, Iulian Gafon și Ioana Laura Gherghe

Abuz al DIICOT Iași în dosarul înșelăciunilor imobiliare cu un prejudiciu de circa 2,8 milioane de euro. Discuțiile ambientale dar și telefonice pe care apărătorii din dosar le-au avut în cursul urmăririi penale cu clienții au fost interceptate, transcrise și introduse în dosarul cu rechizitoriul de trimitere în judecată care a ajuns pe masa judecătorilor. Este vorba despre un număr de 9 avocați: Dan Constantin Agheorghiesei, Cătălin Văleanu, Gabriela Bârlădeanu, Alexandru Bogdan Volovăț, Gianina Vera-Poroșnicu, Călin Florin Zaharia, Renata Dumitraș, Iulian Gafon și Ioana Laura Gherghe. Nici unul dintre aceștia nu a fost urmărit penal în acest dosar. Codul de Procedura Penală interzice interceptarea discuțiilor dintre avocați și clienți. ‘’ Raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin 2’’, se arată la articolul art. 139 alin. (4) Cod procedură penala. Mai departe, Legea prevede că în cazul în care au rezultat și astfel de interceptări acestea nu pot fi folosite în cadrul procesului penal. ‘’ Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Atunci când apreciază necesar, judecătorul dispune informarea avocatului’’, se mai arată în Codul de procedura penală.

Acest abuz a fost adus la cunoștința judecatorului de la Curtea de Apel Iași care analizează în Cameră Preliminară dosarul înșelăciunilor imobiliare, la ultimul termen de judecată. În aceste condiții, judecătorul a trimis adrese de informare către cei 9 avocați și le-a solicitat să trimită contractele de asistență juridică pe care le-au încheiat cu inculpați din acest dosar. ‘’Având în vedere cele dispuse prin rezoluţia judecătorului de cameră preliminară în data de 27.07.2023, în interesul soluţionării cauzei penale înregistrate pe rolul Curţii de Apel Iaşi sub nr.463/45/2023/a1, având ca obiect verificarea competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, după trimiterea în judecată a inculpaţilor Corduneanu Adrian, Corduneanu Ramona Carmen, Costin Răzvan Ionuț, Crâșmaru Ionuț Florin, Curcă Alin Eugen, Florea Bogdan Daniel, Graur Elena, Ilincariu Iulian Dănuț, Mihalcea Carmen, Pușcașu Mihaela Monica, Roată Florin Constantin, Sandu Cătălin Gheorghiță vă rugăm să ne comunicaţi dacă la data de 20.12.2021 asiguraţi asistenţă juridică (în prezentul dosar sau în orice alte cauze) numitului…’’, se arată în adresele trimise de judecător avocaților.

Cel mai probabil după ce avocații vor trimite contractele de asistență juridică, transcrierile interceptărilor respective vor fi eliminate din dosar. Mai multe detalii despre dosarul înșelăciunilor imobiliare puteți citi în articolul repostat mai jos.

Doi notari, doi avocați și interlopi inculpați în dosarul țepelor imobiliare. Jaf de 2,8 milioane euro

Constantin MAZIlLU

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.