Doi notari, doi avocați și interlopi inculpați în dosarul țepelor imobiliare. Jaf de 2,8 milioane euro

9177
Catalin-Sandu-si-Alexandru-Bernic si Razvan Costin
Catalin-Sandu-si-Alexandru-Bernic si Razvan Costin

@ Notarii Daniel Bogdan Florea și Ionut Răzvan Costin precum și avocatul Ionuț Crâșmariu au fost inculpați in mega-dosarul țepelor cu bunuri imobiliare instrumentat de DIICOT Iași @ Anterior, în acest dosar a fost inculpat și avocatul Alexandru Bernic dar între timp acesta a decedat @ Procuratorul Cătalin Sandu, cel în jurul căruia s-au facut combinatiile imobiliare a lucrat impreună cu Adrian Corduneanu

În perioada următore procurorii DIICOT urmeaza să finalizeze mega-dosarul țepelor imobiliare și să sesizeze cu rechizitoriu instanța de judecata. Zilele trecute, in acest dosar au fost inculpați și notarul Daniel Bogdan Florea și avocatul Ionuț Crâșmariu. Anterior, alături de procuratorul Catalin Sandu principalul autor al combinatiilor imobiliare ilegale a mai fost inculpat și notarul Ionut Răzvan Costin dar și avocatul Alexandru Tudor Bernic care intre timp a decedat. În calitate de complice a lui Cătălin Sandu în acest dosar este inculpat și Adrian Corduneanu. Prejudiciul calculat in acest dosar este de 2,8 milioane euro din care circa 2,5 milioane euro a fost pus in sarcina lui Cătalin Sandu iar diferent i-a fost imputata lu Adrian Corduneanu. Unul dintre pagubitii din acest dosar este Mihai Cozma, fost ofițer in cadrul MAI. ‘’Acesti escroci m-au jefuit de 485.000 euro. M-au inselat, au vandut terenuri si cladiri la mai multe persoane. Notarul Costin stia foarte bine ce face. O parte din terenuri au ajuns la Ioan Zapodeanu’’, a spus Mihai Cozma.

Cum acționa rețeaua

Potrivit procurorilor DIICOT, rețeaua de înșelătorii a inceput sa lucreze din 2016. Aceștia identificau persoane care moșteneau imobile, le cumpărau drepturile și le incheiau contracte cu promisiuni de vanzare si antecontracte cu mai multe persoane. Multi dintre cei care plateau bani care nu au mai intrat in posesia terenurilor si cladirilor. ‘’Începând cu anul 2016 şi până în prezent, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești. Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie. Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului. După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective’’, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cunoscut notar din Iași anchetat pentru abuz in serviciu în dosarul clanului Corduneanu. A vândut ilegal un teren

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.