Odrasla sefului DNA, proprietar de bloc construit ilegal in Copou. Prefectul cere anularea autorizatiei

7112
Blocul ridicat de Amarie in Copou

@ Autorizatia prin care i s-a permis lui Alexandru Amarie, fiul lui Ioan Amarie, primul sef al DNA sa contruiasca un bloc in Copou, adica in cea mai ravnita zona rezidentiala din Iasi, a fost emisa ilegal @ La aceasta concluzie au ajuns specialistii Inspectoratului de Stat in constructii care au solicitat prefectului sa solicite in instanta anularea acestei autorizatii @ Prefectura s-a adresat deja instantei de contencios pentru anularea autorizatiei si asta in conditiile in care Amarie continua sa lucreze la blocul sau cu

Locatarii din Copou, in special cei de la blocurile situate langa fosta policlinica cu plata din Copou au castigat prima batalie cu dezvoltatorul Alaxandru Amarie, fiul lui Ioan Amariei primul sef al DNA pe atunci PNA. Astfel, Prefectura judetului Iasi a inregistrat la instanta de contencios administrativ a Tribunalului Iasi o cerere prin care solicita anularea autorizatiei de construire care permite construirea unui bloc in Copou, pe bulevardul Carol 40-42 beneficiari fiind Alexandru Ioan Amarie si partenerul sau de afaceri Petru Abatacesei. Inca din momentul in care s-au facut studiile pentru elaborarea unui Plan Urbanstic Zonal care sa permita construirea unui bloc in Copou, la adresa bulevardul Carol nr.40-42, locatarii din aceasta zona s-au opus aratand ca se incalca reglemantari legale inca in vigoare. Acestia au aratat inca de acum doi ani ca noul bloc se va ridica intr-o zona inghesuita, fara ca de acces si ca se vor distruge si niste spatii verzi etc. Cu toate acestea Primaria Iasi nu a tinut cont de opinia locatarilor iar in data de 2 martie 2017 a emis autorizatia de construire nr.277 in beneficiul lui Alexandru Ioan Amarie si Petru Abatacesei. In urma unui control finalizat la data de 31.08.2018, specialistii Inspectoratului de Stat in Constructii (ITC) au ajuns la concluzia ca municipalitatea a emis ilegal aceasta autorizatie de construire si a solicitat prefectului judetului Iasi sa inceapa demersurile pentru anularea acesteia in justitie. ITC a constatat in primul rand ca imobilul autorizat depaseste regimul de inaltime impus pentru zona respectiva. Astfel, suprafata de 429 metri patrati detinuta pe b-dul Carol nr.40-42 de Amarie se afla in zona de protectie a monumentelor istorice din Copou. Astfel, conform HCL nr.219/30.06.2015, regimul maxim de inaltime pentru constructiile ce trebuie autorizat este de D+P+4E. Ori, conform documentatiei depuse la primarie s-a permis construirea unui etaj in plus. Acest lucru a fost posibil, au concluzionat inspectorii ITC printr-o tentativa de a palacli autoritatile utilizand intr-un mod ambigu termenul ”demisol”. Cu alte cuvinte cei doi au spus ca la constructia respectiva vor ridica in demisol cand de fapt este vorba despre ”un etaj” intermediar. Insepectorii au aratat in raportul de control ca ”demisolul are pardoseala sub nivelul solului”. De regula demisolul se proiecteaza pentru cladiri care se ridica pe o panta, ori aici nu este cazul deoarece blocul se ridica pe un loc drept. Mai departe, inspectorii au aratat ca suprafata care se construieste este mai mare decat cea autorizata. Astfel, s-a autorizat o suprafata desfasurat de 1.714 mp iar in final vor rezulta 1.928 mp, deoarece cladirea va avea de fapt 7 niveluri.

Fara aviz de la Pompieri

Mai departe, inspectorii au mai aratat ca municipalitatea a emis autorizatia de construire fara sa se tine cont de faptul ca nu au fost obtinute avizele necesare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. ”Autorizatia de construire in discutie a fost emisa in lipsa avizelor pentru protectia civila si securitatea la incendiu. Aceasta reprezinta o incalcarea a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii dar si a Hotararii nr.863/2016 privind aprobarea categoriilor de constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila”, se arata in raportul Inspectoratului de Stat in Constructii.
De asemenea documentatia tehnica pentru instalatiile electrice si cea pentru gazele naturale nu a fost insusita de un verificator autorizat iar asta reprezinta o alta incalcare a legislatiei din acest domeniu. In ciuda acestor constataru si a faptului ca prefectura solicita anularea autorizatiei, dupa cum arata si fotografiile realizate de Dezvaluirea.ro, dezvoltatorii continua sa lucreze la ridicarea acestui bloc. Contactati de Dezvaluirea.ro, dezvoltatorii nu au transmis un punct de vedere.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.