Papa Francisc a recitat din Eminescu! Ziua in care Iasul a facut istorie. Foto Dezvaluirea.ro

4742

https://www.dezvaluirea.ro/

@ La Iasi Papa Francisc a recitat din Eminescu si mai mult decat atat in discursul sau a adaugat  pilde din invataturile calugarilor ortodocsi de la Manastirea Sihastria @ ‘’Asa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru national, care ii dorea dulcii sale Romanii: „fiii tai traiasca numai in fratie ca a noptii stele”, a rostit Sfantul Parinte @ Circa 100.000 de crestini din toata lumea au venit ieri la Iasi sa se roage impreuna cu Sfantul Parinte

Papa Francisc a ajuns ieri la Iasi cu o ora mai devreme decat era programat. Dupa o ploaie cu gheata, cu putin timp inainte de sosirea Papei, furtuna s-a oprit iar Sfantul Parinte a a putut merge cu papamobilul prin multime pentru a-i binecuvanta pe cei peste 100.000 de crestini veniti special sa-l vada. Papa Francisc le-a oferit o surpriza romanilor si iesenilor in special cand, pe scena din fata Palatului Culturii, Sfantul Parinte a citat din Eminescu. ‘’Toti inflorim cand ne simtim iubiti. Pentru ca iubirea prinde radacini si ne cheama sa ne infigem aceste radacini in viata celorlalti. Asa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru national, care ii dorea dulcii sale Romanii: „fiii tai traiasca numai in fratie ca a noptii stele” (Mihai Eminescu: „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”). Eminescu era unul mare; unul care a crescut. Se simţea matur, si nu numai. Se simtea fratern şi de aceea a dorit ca Romania, ca toţi romanii sa fie fraţi precum stelele nopţii. Noi apartinem unii altora, iar fericirea noastra personala se realizeaza facandu-i fericiti pe ceilalti. Toate celelalte sunt povesti’’, a spus Papa Francisc.

‘’Intr-o zi calugarul Ilie Galaction de la Manastirea Sihastria’’

Mai mult decat atat pentru a scoate in evidenta universalitatea invataturilor crestine Sfantul Parinte, Capul Bisericii Catolice a citat din invaturile calugarilor orotodocsi de la Manastirea Sihatria. ‘’Pentru a merge impreuna acolo unde esti, sa nu uiti de ceea ce ai invatat in familie. Nu-ţi uita radacinile. Acest lucru mi-a amintit de profetia unui sfant eremit al acestor tinuturi. Intr-o zi calugarul Galaction Ilie de la Manastirea Sihastria, mergand cu oile la munte, s-a intalnit cu un pustnic, un eremit sfant pe care-l cunostea si il intreaba: „Spune-mi, parinte, cand va fi sfarsitul lumii?”. Si venerabilul eremit, suspinand din inima sa, spune: „Parinte Galaction, stii cand va fi afarsitul lumii? Cand nu va mai fi carare de la vecin la vecin! Adica, atunci cand nu va mai fi dragoate si intelegere crestineasca intre frati, intre rude, intre crestini si intre popoare! Atunci cand nu ne vor mai iubi oamenii deloc, cu adevarat, va fi afarsitul lumii. Caci fara iubire si fara Dumnezeu nu pot sa mai traiasca oamenii pe pamant!”, a adaugat Papa.

‘’Papa se simte acasa cu voi’’

Imediat dup ace a aterizat pe Aeroportul Iasi, putin dupa ora 16.00, Papa Francisc s-a indreptat catre Catedrala Catolica Sfanta Maria din centrul Iasului unde a binecuvantat sute de bolnavi si s-a intalnit cu familiile de crestini din Diaceza Iasi. De asemenea ieri a fost operata si o mica schimbare de program. Initial fusese stabilit ca Sfantul Parinte sa vine spre Palatul Culturii de la Catedrala Catolica in procesiune cu icoane Sfintei Marii de la Cacica. Insa, ieri procesiunea a avut loc inainte de sosirea Papei astfel incat Sfantul Parinte s-a rugat la icoana pe scena din fata Palatului unde a ajuns in jurul orei 17.25.   ‘’Aici, impreuna cu voi, se simte caldura de a fi in familie, inconjurati de cei mici si de cei mari. Este usor, vazandu-va si auzindu-va, sa te simti acasa. Papa se simte acasa intre voi’’, a mai rostit Sfantul Parinte.

De asemenea in fata Palatului Culturi, Papa a primit marturia unei vechi familii de catolici in frunte cu Elisabeta si Ion Balan (71 de ani) din comuna Sipote. Cei doi au venit impreuna cu cei 11 copii ai lor si nepotii. Familia are in total 27 de membri.  ‘’Sfinte Parinte, Noi, Elisabeta si sotul meu Ioan, am venit la aceasta întalnire dintr-un satuc de la periferia judetului Iasi, unde mica noastra comunitatea catolica traieste în armonie si respect cu membrii comunitatii ortodoxe. Nu am venit singuri, ci impreuna cu toti cei 11 copii ai nostri: 7 dintre ei au ales sa îsi întemeieze si ei familii, iar 4 au ales calea consacrarii în slujba Domnului: doi preoti si doua surori’’, a spus Elisabeta in fata Papei Francisc.

De asemenea Papa Francisc a mai primit marturia unui tanar catolic, Eduard, student la Informatica.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.