Prefectul ataca blocurile din Valea Lupului. „Nereguli privind inaltimea”

4461
bloc Valea Lupului
prefectul critica o hotarare privind regimul de inaltime al blocurilor din Valea Lupului

@ Prefectura judetului Iasi solicita judecatorilor sa anuleze o hotarare de Consiliu Local care se refera la regimul de inaltime pentru noile cladiri din Valea Lupului @ „Noi am primit o adresa de la Inspectoratul de Stat in Constructii care a facut o  serie de verificari la Valea Lupului. Ni s-a transmis ca anumite prevederi privind regimul de inaltime din  Planul urbanistic General al comunei au fost modificate nelegal si am actionat in consecinta”, a spus prefectul Marian Serbescu

Blocurile din Valea Lupului au ajuns din nou in justitie. Pe zi ce trece dezvoltarea pe verticala a comunei Valea Lupului incepe sa semene cu haosul urbanistic din municipiul Iasi. Adica, apar blocuri lipite de case, strazile sunt extrem  de inguste si nici nu poate efectua manevre de intoarcere nici macar un sofer cu un Logan, locuri de parcare putine, spatii verzi pe cale de disparitie. In aceasta ordine de idei, precizam ca prefectul Marian Serbescu a decis zilele trecute sa solicite judecatorilor sa anuleze o hotarare prin care Consiliul Local din Valea Lupului a decis sa modifice regimul de inaltime al cladirilor din localitate. Este vorba despre Hotararea Consiliului Local nr.39/28.03.2017 prin care s-a aprobat „modificarea regimului actual de inaltime la constructiile ce se vor realiza pe raza comunei Valea Lupului, judetul Iasi, stabilit prin PUG aprobat prin HCL nr.22/2010 din P+4E in P+1+M sau in P+2E cu exceptia celor care sunt autorizate sau in zonele in care pana la data prezentei sunt deja PUZ-uri aprobate si a zonei (UTR 4 fosta ferma Carpati) in care se va mentine regimul de  inaltime P+4E”. Prin urmare aceasta hotarare aducea modificari numai in anumite zone. Adica unii aveau voie sa construiasca mai departe blocuri mai inalte iar  unii din alte zone aveau voie sa ridice numai case. Aceasta modificare a venit dupa ce unii au apucat sa autorizeze mastodonti de beton cu multe etaje. Asa s-a nascut zona pestrita din punct de vedere urbanistic de la Valea Lupului, zona care seamana mult cu haosul din municipiul Iasi din motivele aratate mai sus.  „Au fost sesizate nereguli legate de regimul de inaltime, noi am fost sesizati de cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii ca s-a modificat ilegal PUG”, a spus prefectul Marian Serbescu.

Primarul Mihailuc: „N-am vrut blocuri langa case”

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, primarul comunei Valea Lupului a spus ca hotararea atacata de prefect avea  tocmai misiunea de a opri construirea de blocuri langa case. „Scopul nostru  a fost tocmai acesta sa reducem regimul de inaltime in anumite zone din comuna, tocmai sa nu se mai construiasca blocuri langa case. Decizia nu a fost pe placul prefecturii si urmeaza sa decida judecatorii.  Noi oricum am inceput sa facem un nou PUG dar mai dureaza”, a spus primarul Dumitru Mihailuc.

Intrebat totusi de ce si dupa aceea au aparut blocuri cu 5-6 etaje  in Valea Lupului, primarul a adaugat ca acestea „au fost aprobate prin PUZ-uri” (Planuri Urbanistice Zonale). In actiunea depusa de prefect la instanta se arata ca prin HCL nr.39/28.03.2017 al comunei Valea Lupului, Planul Urbanistic General (din 2010) a fost modificat fara dezbatere publica si fara avizul Consiliului Judetean, proceduri obligatorii conform Legii. Reamintim ca recent trei blocuri construite de dezvoltatorul Gheorghe Achitei in Valea Lupului au ramas fara autorizatie de construire ca urmare a unei actiuni depuse la instanta de vecinul sau Catalin Ciuta (vezi aici).

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.