Primăria lui Chirica, ilegalitați cu fonduri europene. Sentință definitivă a judecătorilor

8181
Mihai Chirica
Mihai Chirica

@ Ilegalitățile se referă la modul în care municipalitatea a derulat un proiect european la Baia Turcească @ Curtea de Apel Iași a respins ieri definitiv contestația depusă de primarie împotriva procesului verbal de control

Au existat nereguli cu privire la modul in care municipalitatea ieșeană a cheltuit fondurile europene obținute pentru Baia Turcească si din acest motiv primaria trebuie sa dea inapoi o parte din bani. Acest lucru a fost bătut in cuie ieri la Curtea de Apel Iași care a respins definitiv contestația depusă de primărie împotriva  decizii de penalizare financiară luate de Autoritatea de Implementare din cadrul Ministerul Dezvoltării dupa ce a descoperit nereguli la licitatiile de implementare a proiectului european de reabilitare a Băii Turcesti (vezi aici). Proiectul de la Baia Turcească are o valoare totală de  21.862.177,67 lei (circa 4,62 milioane de euro) si vizeaza transformarea obiectivului in Centru de Artă Contemporană. Autoritatea de Implementare din cadrul Ministerul Dezvoltării a verificat proiectul de la Baia Turcească, când Primăria Iași a depus cerere pentru deblocarea unei tranșe de plată în valoare de 691.866 lei. In urma verificarilor s-a constatat că firma care proiectase investiția si anume Elma Stil SRL asigura și asistența tehnică pentru municipiul Iași, aceasta fiind o incompatibilitate neacceptată de organismele europene. Din acest motiv, printr-o nota de neconformitate s-a dispus reducerea cu 25 la sută (echivalentul 29.700 lei) a valorii contractului de asistență tehnică. „S-a constatat atribuirea prin cumpărare directă a unui contract de servicii de asistență tehnică fără să se țină cont  că valoarea estimată a serviciilor de asistență tehnică ar fi trebuit cumulată cu valoarea serviciilor de proiectare încălcându-se art.7 alineatul 5 din Legea 98/2016”, se arată în nota ne neconformitate.

Primăria a contestat această decizie si a pierdut iar acum trebuie să dea banii inapoi. Alte detalii am publicat in articolul cu titlul  „Ilegalități cu fonduri europene la Baia Turcească. Chirica bun de plată”, publicat in data de 17 decembrie 2020.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.