Ruptura mare intre magistratii ieseni. Procurorii se dezic de protestul judecatorilor

1716

@ Procurorii ieseni au protestat anul trecut cand Guvernul PSD intentiona sa modifice legile justitiei si era afectata independenta magistratilor dar nu se alatura grevei judecatorilor care are ca miza ”pensia de serviciu” @ „In ceea ce priveste noile modificari legislative consideram ca CSM are atributii in acest sens”, a spus Monica Palaghia, prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi cu ocazia prezentarii bilantului de activitate pe anull 2019

Procurorii  ieseni de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi nu se vor alatura protestului demarat de judecatorii instantelor iesene care sunt nemultumiti de noile schimbari legislative privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrati. „In ceea ce priveste noile modificari legislative consideram ca CSM are atributii in acest sens. Eu ce  pot sa va spun este ca pe un fond al lipsei de alocari de resurse pe un fond de instabilitate legislativa  noi am dovedit fermitate in combaterea infractionalitatii”, a spus Monica Palaghia, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Declaratia a fost facuta cu ocazia prezentarii bilantului activitatii parchetului din anul 2019. Sa reamintim ca anul trecut procurorii din parchetele iesene au protestat impotriva intentiilor Guvernului PSD de a modifica legile justitiei considerand ca astfel era grav afectata independenta magistratilor.

Aproape 1.000 de rechizitorii in 2019

In anul 2019, procurorii parchetului local au intocmit  937 rechizitorii (fata de 823 in anul 2018) si 3 acorduri de recunoastere a vinovatiei (fata de 5 in anul 2018), fiind trimisi in judecata 1.110 inculpati, din care: 1.105 de inculpati prin rechizitoriu și 5 inculpati prin acord de recunoaștere a vinovatiei. Asta in conditiile in care in activitatea de supraveghere au lucrat efectiv 13 procurori. De asemenea in cursul anului 2019 au fost dispuse 405 masuri de retinere din  care,  9 de catre procurorii care efectueaza urmarirea penala proprie, celelalte masuri fiind dispuse de catre organele de cercetare penala in cauzele penale aflate in supravegherea PJ Iasi, fiind trimisi in judecata 326 inculpati retinuti. In anul 2019 au fost achitati definitiv, indiferent de perioada trimiterii in judecata, 14 inculpati in 13 cauze penale, fata de anul anterior când s-a inregistrat un numar de 6 inculpati achitati in 6 cauze penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.