Procurorii au îngropat cazul unui bătrân care a murit in condiții suspecte la Elytis. „Avea oasele rupte”

1613
Elytis Hospital
Elytis Hospital

@ Familia unui batrân a platit 9.200 lei pentru ca acesta sa fie ingrijit si supravegheat la spitalul privat Elytis Hospital din Iasi @ A doua zi dupa internare, fiind lasat nesupravegheat batranul a cazut, a suferit astfel mai multe fracturi, depășit de situatie personalul medical de la Elytis l-a transferat la Spitalul Sfântul Spiridon unde a si murit dupa o interventie chirurgicala @ Familia a depus plangere penala impotriva Spitalului Elytis avand in vedere ca potrivit contractului de asistenta medicala erau obligati sa-i asigure batranului supraveghere permanentă @ Procurorii au clasat dosarul, n-au gasit vinovati dar judecatorii le-au transmis ca au facut o cercetare superficiala si incompleta

Familia unui batran care a decedat in conditii suspecte dupa ce a fost internat la Spitalul privat Elytis (Elytis Hospital) nu-si va gasi linistea pana cand vinovatii nu vor fi trasi la raspundere. Indignarea familiei este cu atat mai mare avand in vedere ca au trecut 5 ani de cand procurorii au inceput cercetarile si pana acum nu a fost tras nimeni la raspundere. Mai mult decat atat, familia s-a adresat judecatorilor pentru a-i obliga pe procurori sa reia cercetarile si sa stabileasca cine este vinovat de moartea batranului. Astfel, C. M a fost internat la Elytis Hospital pentru ingrijiri paleative  la data de 6.06.2016 fiind diagnosticat cu demență mixtă formă severă, epilepsie vasculară, fibroză pulmonară, cu dependență socio-familială totală. La data de 7.07.2016 sau 8.07.2016, nu s-a putut stabili cu exactitate batrânul a suferit un accident ce i-a produs fractură de col femural și numeroase si severe echimoze la nivelul capului. Dupa accident cei de la Elytis au cerut acordul fiicei batrânului pentru ca acesta sa fie transferat la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Spiridon pentru o interventie chirurgicală.  Operația a avut loc pe data de 13.07.2016 iar batrânul a decedat pe data de 18 iulie in acelasi an.  Potrivit certificatului constatator al decesului nr.  05254/18.07.2016  cauzele decesului au fost insuficiența cardio-respiratorie acută, fractură de col femural, traumatism membru inferior drept. După aceea, spitalul Sfântul Spiridon a sesizat Poliția in legatura cu moartea violenta a batranului iar fiicele acestuia au depus plangere penala impotriva mai multor persoane de la Elytis Hospital pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpă și neglijență în serviciu dar la data de 14.08.2019 dosarul a fost clasat. Procurorii au stabilit ca nu exista o legatura de cauzalitate intre conduita personalului medical si decesul batranului.

„S-a făcut o cercetare superficiala”

Fiind nemulțumite de faptul că procurorii nu au gasit nici un vinovat, fiicele batranului au depus la Judecatoria Iasi o plangere impotriva ordonantei de clasare. Judecatorul de Camera Preliminara care a judecat plangerea impotriva ordonantei de clasare a constatat că soluțiile pronuntate de procuror in acest dosar sunt neintemeiate ”organul de urmarire penala efectuand o analiza superficiala a actelor efectuate in cauza”. Astfel, procurorul si politistii au audiat niste asistente care ar fi spus ca batranul ar fi cazut din picioare fara ca spitalul sa prezinte o alta proba in acest sens, cum ar fi o inregistrare video. Declaratia asistentelor a fost infirmata de un coleg de salon al batranului care a spus ca nu stie nimic de incident. „Judecătorul de Cameră Preliminară nu poate primi argumentele procurorului de caz referitoare la faptul ca personalul medical nu avea obligatia de a acorda supraveghere medicala continua, sens in care nu i s-ar putea vreo culpă, in conditiile in care aceste obligatii erau asumate prin contract și mai mult decat atat, aceasta monitorizare se realiza prin supraveghere video cat si prin activitatea de ingrijire a personalului cu astfel de atributii. Indignarea petentelor este justificata si in mod corect doresc lamurirea imprejurarilor in care ma avut loc accidentul. Față de cele mentionate mai sus  judecatorul de Camera Preliminară constata ca urmarirea penala desfasurata in dosarul 9965/P/2016 este incompleta si superficiala probatoriul administrat fiind insuficient pentru a stabili dincolo de orice dubiu ca personalul medical al Elytis Hospital Hope SRL care avea obligatia permanenta si continua de a ingriji pacientul, nu se face vinovat de cauza care a determinat decesul acestui pacient”, a aratat judecatorul de Camera Prelimiara care a dispus reluarea cercetarilor (vezi aici).

Desi judecatorul a dispus reluarea cercetarilor in acest dosar pe 29 octombrie 2020, familia nu a primit nici pana astazi vreun semn ca ancheta a fost reluata. „Vrem sa stim si noi in ce conditii a murit tatal nostru. Nu avem acest drept. De ce se tergiverseaza atat acesta ancheta?”, a spus un reprezentant al familiei. Am solicitat un punct de vedere și de la Elytis Hospital dar nu am primit. Citeste si „Tanara mama si bebelusul infectati cu stafilococ auriu in Spitalul Arcadia. „Viata a devenit un cosmar”

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.