Primăria a poluat sursele de apă ale orașului. Apavital: infiltrații de ape periculoase

641
Apavital-statie-tratare si Mihai Chirica
Apavital-statie-tratare si Mihai Chirica

@ Conducerea Apavital a depus împotriva Primăriei Iași o sesizare de poluare a râului Șorogari @ Poluarea s-a produse cu substanțe chimice periculoase și substanțe organice @ Pericolul provine de la deșeurile stradale și mormanele de zăpadă depozitate de Primăria Iași pe bulevardul C.A Rosetti @ Râul Șorogari (Cacaina) este un afluent al râului Bahlui care se varsă în Jijia care la rândul său de varsă în Prut sursa de apă potabilă a municipiului Iași și a unor localități din Republica Moldova

Municipalitatea ieșeană condusă de primarul Mihai Chirica este acuzată că a poluat cu sustanțe chimice periculoase și substanțe organice râul Șorogari (Cacaina) punând în pericol sursele de apă potabilă ale municipiului Iași. Poluarea ar proveni de la mormanele de zăpadă și alte deșeuri stradale depozitate de primărie pe bulevardul C.A Rosetti. Zăpada conține clorurile folosite la deszăpezire care s-au infiltrat în pânza de apă freatică și au poluat râul Șorogari. Să mai precizăm că râul Șorogari (Cacaina) este un afluent al râului Bahlui care se varsă în Jijia care la rândul său de varsă în Prut sursa de apă potabilă a municipiului Iași și a unor localități din Republica Moldova. Apavital a sesizat Administrația Națională Apele Române și Garda de Mediu. ’’În data de 18 ianuarie 2024, furnizorul Apavital SA a sesizat Administrația Națională Apele Române-Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, asupra faptului că pe bulevardul C.A Rosetti au fost depozitate zăpadă și alte deșeuri stradale în vecinătatea cursului de apa Cacaina. Din analizele efectuate de Laboratorul de Ape Uzate din cadrul SC Apavital SA, acreditar RENAR, cu probele prelevate în aval și în amonte de depozitul de zăpadă, s-au constatat depășiri la următorii parametri: cloruri, reziduu și CCO-CR conținut de substanțe organice. Menționăm faptul că s-a făcut această sesizare întrucât apele râului Cacaina sunt preluate de colectorul de canalizare C.A. Rosetti ajungând în stația de epurare a municipiului Iași’’, ne-a transmis Apavital.

De precizat că și apele uzate care intră în stațiile de epurare ale Apavital sunt eliberate în cursurile naturale de apă după ce sunt supuse tratamentelelor. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad nu ne-a transmis încă un răspuns cu privire la măsurile luate. Garda de Mediu Iași a demarat o anchetă. ‘’Da, confirmăm că am primit o astfel de sesizare. Am solicitate unele documente, am demarat verificări. La final vom lua măsurile legale’’, a declarat Gheorghe Bacușcă, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași. Am solicitat un punct de vedere și de la primarul Mihai Chirica dar acesta nu ne-a răspuns.

Municipiul Iași desemnat cel mai poluat oraș din România

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.