Amantlâc cu procurora, abuz și incompetență la DNA Iași. Un polițist anticoruptie a făcut un denunț bombă

17157
Florin Costan-DNA Iasi
Florin Costan-DNA Iasi

@ O acțiune depusă la Tribunal de un un polițist anticorupție, proaspăt pensionat aruncă in aer serviciul teritorial al DNA Iași @ Acesta vorbește despre abuzuri săvârșite împotriva persoanelor cercetate, despre mușamalizarea unor dosare cu ‘’șmecheri’’ dar și despre nepriceperea unor procurori @ Mai mult decat atat acesta arată că o doamna procuror are o relație extraconjugală cu un polițist, de asemenea, căsătorit iar acest amantlâc afectează grav activitatea instituției @ ‘’La DNA Iași ,,dacă nu ești amantul procurorului sau dacă nu execuți, fără să pui întrebări, sarcini nelegale, nu ai șanse să reziști în ultima perioadă’’, a scris fostul politist DNA, Florin Costan

O acțiune depusă recent la Tribunal de un politist DNA proaspăt  pensionat scoate la lumină abuzuri incredibile săvârșite în interiorul serviciului teritorial anticoruptie. Revoltat de faptul că a fost notat cu calificativul satisfăcător inainte de pensionare deși timp de 12 ani a muncit peste program și a avut nenumarate succese profesionale, comisarul Florin Costan a dat in judecata DNA solicitand sa fie evaluat corect. În 19 ani de carieră Florin Costan a obținut numai calificativul foarte bine și excepțional și a fost desemnat polițistul anului la IPJ. Din cei 19 ani 12 ani a activat la DNA Iași fiind evaluat cu calificativul foarte bine. A fost nevoit să se pensioneze din motive medicale dar înainte de a părăsi DNA Iași s-a ales  cu calificativul satisfăcător deoarece a avut curajul să se opună unor abuzuri săvârșite de procurorii în funcție. Acesta arata ca a intrat in conflict direct cu procurorul Irina Perjoiu pentru că a refuzat să execute anumite ordine abuzive care se refereau la încălcarea unor proceduri in dosarele penale in care primise delegare sa efectueze cercetari. Printre ordinele abuzive pe care a refuzat sa le puna in practica se numarase audierea unor inculpati prin incalcarea drepturilor sau constrangerea unor persoane să efectueze denunțuri de dare de mită impotriva altora. ’’Mă refer la audierea unor inculpați in legătură cu fapte pentru care nu era extinsă urmărirea penală și nu li s-a dus la cunoștință calitatea de suspect cat și drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate….I-am adus la cunoștință procurorului faptul că nu este legal să mi se solicite să ‘’smulg’’ denunțuri de la diferite persoane care comiseseră infracțiuni de dare de  mită sau cumpărare de influență in conditiile in care la dosarul cauzei existau acte procedurale clare care arătau că procurorul a luat cunoștință despre comiterea infracțiunii, mai mult i-am precizat că denunțul este un act unilateral și nu pot ‘’trage’’ de astfel de persoane să depună sesizări pentru că oricum nu ar beneficia de o clauză de nepedepsire’’, a arătat Florin Costan, în actiunea depusa la Tribunal prin intermediul avocatului Cristian Constantin Curcă.

Procurori care nu se pricep

Acesta vorbește și despre incompetența unor procurori DNA. Astfel, comisarul Florin Costan a povestit ca la un moment dat in cursul anului 2021 i-au fost aduse la cunoștință unele informatii despre trucarea unui concurs de angajare la un spital din Iași. Din nepricepere, doi procurori au refuzat sa preia aceasta ancheta. ‘’Exemplific din memorie doar sesizarea din oficiu întocmita in anul 2021 in legătură cu un concurs organiat in domeniul medical, ocazie cu care deși procurorul Perjoiu cu care lucram și procurorul Origel Cotoi au refuzat sa efectueze urmărirea penală într-un astfel de dosar, primul neînțelegând situația de fapt, iar secundul precizand ca este vorba de o contravenție nu am renunțat și am mers cu speța la al treilea procuror, respectiv Cristina Chiriac care mi-a solicitat să mă sesizez din oficiu și ulterior a dispus începerea urmăririi penale și ridicarea de documente’’, a mai aratat Costan.

Mușamalizarea dosarului de viol al Episcopului Hușilor

Mai grav, acesta a arătat ca DNA Iași a încercat sa mușamalizeze dosarul de viol al Episcopului Hușilor, Corneliu Bârlădeanu. DNA Iași a instrumentat primul dosar a acestui scandal, dosarul in care a Corneliu Bârlădeanu a fost santajat cu filmări compromițătoare de niste elevi de la Seminarul Teologic. In timpul perchizitiilor din dosar, DNA Iași a gasit niste filmari ascunse care dovedeau că episcopul violase niste elevi. Costan arata ca DNA Iași a vrut sa ratăceasca acesta filmari pentru ca episcopul sa scape de acuzati de viol. ‘’Chiar și doamnei procuror Chiriac i-am spus la momentul finalizării dosarului privind șantajul comis in dauna Episcopului Hușilor că nu este ok să lăsăm la urma dosarului înregistrările care îl incriminau pe episcop sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol pentru ca după mult timp înregistrările să fie cerute de către parchetul competent care a și dispus reținerea preventivă a episcopului amintit’’, se mai arata in actiune.

În cele din urma Corneliu Bârlădeanu a fost trimis in judecata pentru infractiunea de viol de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iași. Înregistrarile au fost cerute de la DNA de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Amantlâcul care domină activitatea DNA Iași

DNA Iasi
DNA Iasi

De ceva vreme, in anumire cercuri din Justiție se discuta despre o relație extraconjugala dintre o doamna procuror si un politist DNA Iasi de asemenea casătorit. Este viața lor privată dar in acest caz ne intereseaza deoarece afecteaza activitatea institutiei. Detinem informatii că, în baza acestei relații cu procurora politistul dispune de o putere discreționară care a dus inclusiv la săvârșirea unor abuzuri. Vom reveni asupra acestei situatii. ‘’Anterior am surprins in două rânduri (nu am fost singurul i s-a intâmplat unei doamne procuror) in biroul unui politist scene intime între acesta și o doamnă procuror dar mi-am văzut de treaba mea și nu am spus nimănui nimic, în scurt timp și-a dat seama toată lumea de despre relația celor doi (domnii procurori luând poziție la momentul nominalizarii magistratului respectiv pentru functia de procuror șef serviciu tocmai pe linia relației imorale, fapt care a dus la retragerea doamnei de a mai participa pentru ocuparea funcției. La DNA Iași dacă nu ești amantul procuorului sau dacă nu execuți, fără să pui întrebări, sarcini nelegale, nu ai șanse să reziști în ultima perioadă’’, a mai aratat Florin Costan.

In conflict cu procurorul Irina Perjoiu

Fostul politist DNA este convins ca s-a ales cu acest calificativ pe care-l contestă in justitie deoarece a refuzat sa tolereze abuzurile procurorului Irina Perjoiu. S-a ajuns pana acolo incat Irina Perjoiu l-a insultat numindu-l ‘’purtător de penis’’ doamna procuror folosind termenul argotic pentru desemnare organului sexual masculin. ‘’ ’În mod cu totul accidental am aflat că în spatele acestei evaluări de serviciu s-ar afla un referat înaintat procurorului șef de serviciu de către procurorul Perjoiu. În condițiile în care evaluarea a fost făcută cu rea intenție și cu titlu de răzbunare mă simt nevoit să explic conextul general, pe scurt fiind în această postură de a chema în judecată la care am activat timp de 12 ani pentru că am fost singurul care am refuzat să execut sarcini nelegale să comit infracțiuni și singurul care a precizat expres că relațiile extraconjugale din interiorul instituției pot afecta imaginea acesteia’’, se mai arata in a actiunea depusa la Tribunal.

Vor merge pana in panzele albe

avocat Cristian Curca
avocat Cristian Curca

 

Dupa cum am aratat mai sus, Florin Costan este reprezentat de avocatul Cristian Constantin Curcă care a aratat ca va face tot posibilul să demontreze ca fostului politist i s-a făcut o mare nedreptate. “Clientul meu nu face decât să iși exercite dreptul de a contesta ultimul calificativ al unei indelungate activitati profesionale, un nedrept „satisfacator”, ceea ce trebuie catalagat ca o umilinta suprema, luandu-se in considerare ca a avut o cariera de succes, incunanata constant prin obtinerea de calificative pozitive si chiar superlative. Prin motivarea cererii a devoalat anomalii grave ale sistemului de lupta aniticoruptie local, devieri de tot felul, pe care le-am perceput chiar si eu, alaturi de alti colegi avocati. Trist este că, încă este haituit, chiar si dupa ieșirea din sistem’’, a declarat avocatul Cristian Constantin Curcă.

Citește și ‘’ De ce a dormit DNA Iași atâția ani. Fosta șefă s-a făcut de râs la interviul pentru funcția de procuror european. Video”

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.