Procurorul care a elucidat „crima din catacombe” a iesit la pensie

3334

@ Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a dat avizul in vederea pensionarii procurorului iesean Vasilii Pretula, pe data de 4 iulie @ Pe cat a fost de controversata cariera lui Pretula pe atat a si fost plina de realizari

Unul dintre cei mai cunoscuti procurori criminalisti ieseni a iesit la pensie. Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat pe data de 4 iulie a.c cererea de „eliberare din functie prin pensionare” a lui Vasilii Pretula, procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Vasilii Pretula a fost unul dintre cei mai eficienti procurori criminalisti din Iasi dar totodata si unul dintre cei mai controversati. Astfel, Vasilii Pretula a elucidat „crima din catacombe” adica ucidderea unei fete de 16 ani pe nume Ana Maria Ceobanu. Fata a fost ucisa si violata pe data de 18 martie 2004, in catacombele de pe Stefan cel Mare, „la Cub”, iar dupa 11 luni de ancheta, timp in care politistii au bajbait in descoperirea asasinului, la scurt timp dupe ce a fost preluat de Vasilii Pretula, cazul a fost eludicat. Vasilii Pretula a intiuit ca autorul crimei este fratele fetei, Ionut Ceobanu, pe atunci in varsta de 22 ani, iar ulterior, probele au confirmat acest lucru.

Dat afara din magistratura

Dupa cum am spus si mai sus cariera lui Pretula a fost si destul de controversata. In anul 2004, Vasilii Pretula a fost dat afara din magistratura dupa ce a fost acuzat de braconaj. Impreuna cu un prieten avocat dar si cu alti doi amici Pretula a participat la o partida de vanatoare. Dupe ce au terminat partida acestia au fost opriti de politia de frontiera care a gasit in masina unuia dintre vanatori un caprios impuscat fara autorizatie. S-a dovedit ulterior ca animalul era bolnav. Dupa ce a fost exclus din magistratura Pretula a contestat in justitie decizia CSM si a catigat refacandu-si astfel reputatia. La scurt timp a eludicat „crima din catacombe”.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.