Prutul a trecut de cota de pericol. Debit maxim la barajul Stanca- Costesti: se aduc 20.000 de saci de nisip

24219
Prut
Prut

@ Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad a anuntat astazi ca la ora 12.00 a fost depasita cu 112 cm cota de pericol debitul fiind in tendinta de crestere @ Astfel, astazi la ora 18.00 Prutul intra in barajul de la Stanca-Costesti cu un debit 1.476 mc/secunda iar debitul de iesire a fost fixat de specialisti la 697mc/secunda @ In prezent volumul de apa din baraj este de 716 milioane metri cubi iar lacul are o capacitate maxima de retentie de 1,4 miliarde metri cubi

Astazi la ora 12.00 la stația hidrometrică Oroftiana COTA DE PERICOL pe raul Prut s-a depășit cu112 cm și tendința este în creștere, a anuntat Administratia Bazinala de Apa. La  la stația hidrometrică Rădăuți Prut s-a depasit cu 110 cm cota de inundatii iar dupa barajul de la Stanca Costesti cota de pericol este depasita cu 14 cm. „Din cauza precipitațiilor din ultimele zile, căzute pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut care, conform estimărilor efectuate atât de către hidrologii români și specialiștii ApelorRomâne, cât și de omologii din Ucraina va depăși  COTELE DE PERICOL”, se arata in comunicatul de presa al ABA Prut Barlad.

Salvati din nou de barajul de la Staca-Costesti

Astfel, daca nu ar fi fost  barajul de la Stanca Costesti satele Moldovei si chiar municipiile Iasi si Botosani ar fi poate fost inundate. Astazi la ora 18.00 Prutul intra in barajul de la Stanca-Costesti cu un debit 1.476 mc/secunda iar debitul de iesire a fost fixat de specialisti la 697mc/secunda. Asta inseamna ca in fiecare secunda barajul retine in plus 779 mc/ apa. Barajul face fata cu brio. In prezent volumul de apa din baraj este de 716 milioane metri cubi iar lacul are o capacitate maxima de retentie de 1,4 miliarde metri cubi.

Se aduc 20.000 saci de nisip

Autoritatile au decis sa foloseasca in plus circa 20.000 saci de nisip pentru a face fata viiturii. „În urma avertizărilor din Ucraina, a discuțiilor cu prefectul județului Botoșani și I.S.U. Botoșani, Ervin Molnar, director general al Administraței Naționale ”ApeleRomâne” împreună cu Petru Avram,  directorul au dispus distribuirea a 20.000 de saci din stocul de apărare către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut.

De asemenea in sate se va cara nisip pentru a fi umpluti alti saci.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.