Rămășițele unei culturi străvechi descoperite în comuna Lungani. Primar: ‘’Sprijinim cercetările arheologice’’

612
Virgil Corobuta-primarul comunei Lungani si tumulii culturii Yamnaia
Virgil Corobuta-primarul comunei Lungani si tumulii culturii Yamnaia

@ Pe teritoriul comunei Lungani au fost descoperite rămășițele unei civilizații străvechi din Epoca Bronzului, cercetările arheologice fiind sprijinite de Primăria Lungani în vederea realizării monografiei comunei

Comuna Lungani își va putea realiza una dintre cele mai complexe monografii având în vedere descoperirile arheologice recente făcute pe raza acestei unități administrative. Astfel, la Lungani, rămășițe ale culturii Yamnaya, din Epoca Bronzulului, civilizație supranumită ‘’strămoșii Europei’’, sunt cercetate de trei ani de zile de o echipă de cercetători de la trei instituții partenere și anume Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos, Institutul de Arheologie din Iași dar și în colaborare cu cercetători din Republica Moldova. Cercetările sunt sprijinite financiar și logistic de Primăria comunei Lungani. ‘’Imediat ce am aflat de această descoperire în urmă cu trei ani am decis să ne implicăm și am decis în Consiliul Local să sprijinim echipa de cetcetare. Am aflat astfel că teritoriul comunei Lungani este locuit de peste 5.000 de ani și am rugat cercetătorii ca aceste descoperiri să fie incluse in monografia comunei’’, a spus primarul Virgil Corobuță.

Civilizația Yamnaya este cunoscută prin faptul că își îngropau morții în tumuli mari de pământ (gorgani). Coordonatorul echipelor de cercetare este Sergiu Enea, directorul Liceului Ion Neculce din Târgu Frumos. Cercetările arheologice au scos la lumina o necropola tumulară la Crucea cu 11 înmormântări și la Lungani cu 5 morminte. Descoperirile din satul Zmeu sunt în curs de cercetare. ‘’ Prin aceste descoperiri a fost pusă comuna Lungani pe harta arheologică a României Cercetările deoarece contribuire la cunoașterea ritualului funerar din bazinul râului Bahluieț din Epoca Bronzului’’, a spus Sergiu Enea .

Comuna Lungani o obținut fonduri de 1 milion de euro pentru modernizarea școlilor

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.