Referendum la baioneta la Iasi. Mitropolia a mobilizat preotii si primarii, opozitia lupta cu partizani

3360

@ Mitropolia Moldovei si Bucovinei a organizat miercuri o intalnire cu toti primarii PSD, intrunire in cadrul careia IPD Teofan le-a transmis edililor sa colaboreze cu preotii pentru a aduce enoriasii la referendum @ De asemenea PSD le-a transmis primarilor de comune ca au obligatia sa mobilizeze la urne cel putin 1.100 de persoane pentru fiecare comuna @ Pe de alta parte cei care se opun referendumul sau vor ca acesta sa esueze au lipit afise cu mesaje de boicotare @ ”Ce-i spun copilului meu cand vede un copil al strazii? In fiecare zi mii de copii mor singuri fara adapost (UNICEF). Referendumul nu rezolva problema asta”, se arata pe unul dintre afisele lipite de opozanti

Referendumul pentru familie programat pentru aceste doua zile de 6-7 octombrie i-a imparit pe ieseni in doua tabere chiar daca echipa celor care se opun este coplesita numeric si logistic de cei care au organizat aceasta consultare populara respectiv Biserica Ortodoxa Romana si Partidul Social Democrat (PSD). Astfel, miercuri 3 octombrie Mitropolia Moldovei si Bucovinei a organizat chiar in Palatul Mitropolitan o intalnire cu toti primarii PSD, adunarea fiind condusa de insusi Inalt Preasfintia Sa Teofan. In cadrul acestei intalniri, care a inceput la ora 14.00, ocazie cu care cei care au participat au servit si pranzul, IPS Teofan le-a transmis primarilor ca vor beneficia de intreg sprijinul preotilor de la sate si din comunitatile urbane pentru a mobiliza enoriasii astfel incat acestia sa se prezinte in numar cat mai mare la urne. ”Au participat toti primarii de la PSD, ni s-a spus ca preotii ne vor ajuta. Noi insa nu putem cheltui bani din bugetul local pentru a transporta oameni la vot deorece dupa aceea vine Curtea de Conturi si ni-i imputa. Sa vedem in ce va consta ajutorul preotilor”, a spus un primar PSD care a participat la intalnirea organizata de Mitropolie. Pe de alta parte primarii PSD au primit si o sarcina politica. In fiecare comuna condusa de un primar PSD trebuie sa se prezinte la urne cel putin 1.100 de oameni. Li s-a transmis ca in cazul in care nu vor atinge acest ”target” se vor situa la coada finantarilor guvernamentale.

Opozitia a lipit afise: ”Referendumul nu rezolva problema asta”

Pe de alta parte, dupa cum s-a aratat si in titlu lupta cu partizani. In municipiul Iasi dar si in comune au fost lipite afise impotriva acestei consultari populare. Ideea generala a acestor afise este ca Romania are probleme mai importante decat cea supusa consultarii populare. Iata ce mesaje piteau fi citite pe afisele respective: ”Ce-i spun copilului meu cand vede un copil al strazii? In fiecare zi mii de copii mor singuri fara adapost (UNICEF). Referendumul nu rezolva problema asta”, ”Ce-i spun copilului meu cand nu poate sa mearga la scoala…Referendumul nu rezolva problema asta”, ”Ce-i spun copilului meu cand vede o mama adolescenta? Romania are cel mai mare procentaj al mamelor adolescente din UE. Referendumul nu rezolva aceasta problema”, Ce sa-i spun copilului meu cand cineva moare in spital? 46,6 la suta din mortile din Romania puteau fi evitate (Eurostat). Referendumul nu rezolva aceasta problema”.
Aceste afise nu sunt asumate de nici un partid politic sau organizatie non-guvernamentala si de aceea spunem ca cei care se opun lupta in spatele frontului, adica cu partizani. Cei care au lipit aceste afise vor mai degraba ca referendumul sa fie boicotat.

Peste 800.000 de voturi la Iasi

In judetul Iasi in cele 2 municipii, 3 orase si 93 de comune au fost organizate 736 de sectii de votare. Fata de ultimul proces electoral, din anul 2016, in judetul Iasi au fost infiintate cinci sectii de votare, cate una in comunele Valea Lupului, Comarna si Popesti si doua sectii de votare in comuna Tutora. In total, pentru judetul Iasi au tiparite 841.878 buletine de vot. Conform prevederilor legale, Referendumul National pentru revizuirea Constitutiei se va desfarura in zilele de 6 si 7 octombrie 2018, între orele 7.00 si 21.00.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.