Sadoveanu executat de justitia din Romania. „Amenda” pentru mostenirea marelui scriitor

1718

@ Urmasii marelui scriitor sunt obligati sa plateasca o suma de bani pentru ca s-au adresat statului roman @ Nepoata lui Sadoveanu a cerut in justitie sa fie recunoscuta mostenirea marelui scriitor @ Smaranda Herfurt a pierdut procesul de revendicare iar acum trebuia sa achite statului suma de 5.950 lei reprezentand „cheltuieli de judecata”

Nepoata scriitorului Mihai Sadoveanu a pierdut procesul prin care solicita justitiei din Romania sa recunoasca mostenirea lasata de marele scriitor. Pe langa faptul ca nu va avea acces la bunurile pe care al trebui sa le mosteneasca de la bunicul sau, Smaranda Caterina Herfurt a fost obligata sa achite si suma de 5.950 lei catre institutiile pe care le-a dat in judecata pentru a le obliga astfel sa restituie terenurile si cladirile care i-au apartinut lui Sadoveanu. Decizia prin care s-a respins cererea de retrocedare a fost luata ieri in dosarul in care Smaranda Caterina Herfurt a dat in judecata 6 institutii ale statului in incercarea de a obtine bunurile scriitorului, fiind vorba despre o casa care exista si astazi si a fost transformata in muzeu si o suprafata de teren. Astfel, pentru a obtine bunurile bunicului sau Smaranda Herfurt a dat in judecata statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Consiliul Judetean, Muzeul Literaturii Romane, Regia Autonoma Romisilva si Ministerul Agriculturii.

Justitia a fost de partea statului

Prin decizia luata de judecatorii de la Tribunalul Iasi, acestia au aratat ca sunt de acord cu exceptiile si obiectiile ridicate de institutiilel enumerate mai sus care printre altele au invocat lipsa calitatii procesuale pasand responsabilitatea solutionarii cererii de retrocedare de la una la alta. „Admite exceptia de inadmisibilitate a actiunii invocata de parâţii Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iasi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Judetul Iasi prin presedintele Consiliului Judetean si Statul roman prin Ministerul Finantelor Publice si în consecinţa: respinge ca inadmisibilă actiunea formulata de reclamanta Herfurt Smaranda Ecaterina in contradictoriu cu paratii. Obliga reclamanta sa plateasca paratei Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi suma de 5.950 lei”, se arata in decizia luata ieri de judecatori.

Casa si terenuri in Copou

Smaranda Herfurt a aratat prin intermediul avocatului sau ca toate institutiile vizate de acest proces administreaza sub o forma sau alta terenurile si casa Mihail Sadoveanu, din Copou, municipiul Iasi. Reamintim ca acesta a aratat ca Mihail Sadoveanu a detinut proprietatea din Copou, casa si o suprafata de circa 6 hectare teren impreuna cu fratele sau Vasile Sadoveanu, proprietatea fiind numita la vremea respectiva in documentele oficiale <>. Prin actul nr.687/14.05.1918, Mihail Sadoveanu
a iesit din indiviziune si a devenit unic proprietar. La un moment dat intre statul roman si Sadoveanu a intervenit un contract de schimb pe o perioada de 4 ani. „Prin acest schimb de folosinta Mihail Sadoveanu a primit de la statul roman o suprafata de 25 de hectare cu toate constructiile si instalatiile aflate pe acest teren, situat in comuna Ciorogarla judetul Ilfov iar acesta a dat in schimb statului in folosinta terenul in suprafata de 6 hectare situat in Copou Iasi. Schimbul s-a facut in baza unei hotarari a Consiliului de Ministri din luna septembrie a anului 1945. Dupa expirarea termenului de valabilitate a schimbului de folosinta, Statul Roman in loc sa restituie proprietatea catre autorul meu, Mihail Sadoveanu, a procedat la incheierea unui proces verbal in data de 2.01.1951 prin care avand „aprobarea” Ministerului Agriculturii, a preluat in mod definitiv terenul, fiind preluat astfel abuziv de Institutul Agronomic Iasi”, a aratat mostenitoarea scriitorului.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.