Scandal la un spital din Iaşi! Sancţionat pentru că a mutat camerele de luat vederi! (EXCLUSIV)

585
Targa, pe holul unui spital
Targa, pe holul unui spital

@ Un nou scandal a izbucnit recent la un spital din judeţul Iaşi @ Astfel, un angajat a fost sancţionat de conducerea unităţii medicale după ce acesta ar fi mutat camerele de luat vederi @ Totuşi, Ioan Cotruţă a dat în judecată Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri

Un nou scandal a izbucnit recent la un spital din judeţul Iaşi! Aşadar, un angajat a fost sancţionat de conducerea unităţii medicale după ce acesta ar fi mutat camerele de luat vederi!

Totuşi, Ioan Cotruţă a dat în judecată Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri. „Instanta admite în parte contestatia. Anulează în parte decizia emisă de intimat. Înlocuieste sanctiunea disciplinară constând în reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 10% cu sanctiunea disciplinară constând în avertisment scris. Obligă intimatul să restituie contestatorului sumele retinute în baza deciziei de pe 31 mai 2023”, au afirmat judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi.

Scandal la un mare spital din judeţul Iaşi!

Procesul dintre angajat şi spital a început pe data de 4 iulie 2023. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, contestatorul, în contradictoriu cu intimatul Spitalul de Psihiatrie Grajduri, a formulat contestație împotriva deciziei de sancționare din 31.05.2023, prin care s-a dispus diminuarea salariului cu 10% pentru 3 luni și a solicitat anularea deciziei de sancționare si obligarea angajatorului la restituirea sumelor reținute in baza acestei decizii.

În subsidiar, el a solicitat anularea parțială a deciziei de sancționare din 31.05.2023 si înlocuirea sancțiunii cu avertismentul scris sau cu reducerea salariului de baza pe durata de o luna cu 5%.

„Pe 31.05.2023, s-a emis decizia prin care angajatorul a dispus sancționarea mea, prin diminuarea salariului cu 10% pentru 3 luni. Potrivit deciziei de sancționare, pe 28.03.2023, as fi intervenit asupra sistemului de supraveghere video al unității, modificând pozițiile camerelor de la nivelul construcțiilor modulare unde sunt internați pacienți bolnavi psihic periculoși. Decizia de sancționare nu cuprinde motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de mine, deoarece comisia de disciplina nu a făcut posibila formularea apărărilor, nerespectând dreptul meu la apărare”, a sustinut reclamantul in fata instantei.

Angajat sancţionat pentru că ar fi mutat camerele de luat vederi!

Potrivit procesului-verbal din data de 26.05.2023 al comisiei de cercetare disciplinara, salariatul nu a dorit sa răspundă la întrebări si a încercat sa tergiverseze ședința prin depunerea de noi solicitări. S-a mai consemnat faptul ca reclamantul nu a adus nicio proba care sa susțină apărarea sa. In cuprinsul deciziei contestate, angajatorul consemnează „refuzul clar,, al salariatului de a da orice declarație”, împrejurare nereala cat timp angajatul a avut propriile solicitări prealabile, cărora nu li s-a dat curs.

Reclamantul a mai spus ca fapta imputata nu constituie abatere disciplinara, deoarece criteriile prevăzute la art. 250 Codul Muncii nu sunt îndeplinite. Astfel, angajatorul nu a avut in vedere împrejurările în care fapta a fost săvârșită, gradul de vinovăție a salariatului, consecințele abaterii disciplinare, comportarea generală în serviciu a salariatului si nici eventualele sancțiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Pe 28.03.2023, reclamantul ar fi modificat pozițiile camerelor de supraveghere in containerul – unitate trans – în care nu erau pacienți, deoarece, in acel spațiu, muncitorii de pe fiecare tura se echipează pentru serviciu, respectiv isi schimba hainele de strada cu cele corespunzătoare activității in unitatea medicala, in lipsa unei încăperi special amenajate cu destinație de vestiar. Conduita angajatului nu este culpabila in raport cu obligația generala a angajatorului de asigura vestiar salariaților.

Ce au spus reprezentantii spitalului

Reclamantul a mai sustinut ca, in decursul celor peste 24 de ani de vechime în calitate de salariat al angajatorului, nu a avut abateri disciplinare. Totodată, acesta a acumulat experiența necesara in activitatea specifica locului de munca, respectiv paza si supraveghere bolnavi psihici periculoși. Intenția directa a angajatului a fost de a modifica poziția camerelor, dar nu in scopul de a afecta supravegherea pe camera a bolnavilor, ci pentru a nu fi vizionat cand isi schimba vestimentația de strada cu cea de serviciu, situație care se repeta in fiecare zi de lucru.

Intimatul Spitalul de Psihiatrie Grajduri a formulat o întâmpinare, prin care a solicitat respingerea excepțiilor invocate, iar, pe fond, respingerea contestației ca netemeinica si nefondata pentru ca angajatul ar fi refuzat sa dea vreo declarație in fata comisiei de cercetare disciplinara, a depus doar solicitări, la care a primit răspuns imediat din partea conducerii unității.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.