Spatele lui Chirica în Justiție: 1 milion de euro de la primărie pentru familiile a doi judecători. DGA a sesizat parchetul

17386
Mihai Chirica , casa vanduta de primariei de Catalin Crisu si Anda Crisu Ciocanta
Mihai Chirica , casa vanduta de primariei de Catalin Crisu si Anda Crisu Ciocanta

@ Cazul de incompatabilitate clară al judecătoarei Alina Codreanu este un bun prilej de a arăta că nu este prima dată când inculpații Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu folosesc banii municipalității pentru a intra în grațiile unor judecători @ Pe data de 1 noiembrie 2017, Primăria Iași a cumpărat degeaba, de la Cătălin Crișu, soțul Andei Crișu Ciocântă, soțul vicepreședintei Curții de Apel, cu suma de 830.000 euro, clădirea de pe strada Cuza Vodă nr.41 fostul sediul al PNȚCD @ Banii au fost plătiți imediat, în 2017 dar de atunci clădirea zace abandonata, primăria nu i-a dat nicio utilitate @ În anul 2020, Direcția Generală Anticorupție Iași a sesizat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în legătură cu această tranzacție @ În sesizare s-a arătat că primăria a făcut această achiziție tocmai pentru a-și asigura ‘’spatele’’ la Curtea de Apel Iasi, unde Chirica, Harabagiu si Primăria se judecă de ani de zile în mai multe procese

Faptul că Mihai Chirica, primarul municipiului Iași a încercat să-și cumpere protecția la instanțele ieșene în special la Curtea de Apel Iași a intrat în atenția structurilor anticorupție încă din anul 2020. Atunci, Direcția Generală Anticorupție a sesizat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu o tranzacție încheiată între Cătălin Crișu și Primăria municipiului Iași. Astfel, la data de 1 noiembrie 2017, Primăria Iași cumpără de la Cătălin Crișu, cu suma de 830.000 euro clădirea de pe strada Cuza Vodă nr.41, fostul sediu al PNȚCT. În referatul de necesitate întocmit de primărie în vederea achiziționării acestui imobil se precizează doar că Primăria Iași își exercită dreptul de preempțiune în urma unei notificări depuse de Crișu Ciocântă. Soțul vicepreședintei Curții de Apel Iași a notificat primăria în legătură cu intenția de vânzare a clădirii iar Chirica s-a executat imediat (vezi documentele atasate). În aceiași lună, Chirica propune Consiliului Local achiziționarea clădirii și obține aprobare datorită majorității PNL- PMP. După aceea la 1 noiembrie 2017  se încheie contractul și familia Crișu-Ciocântă încasează de la primărie 830.000 euro. Acum, după 6 ani, clădirea zace în paragină, nefolosita, stă să se demoleze. Practic, Chirica nu a făcut nicio afacere în beneficiul municipalitatii, a vrut sa plateasca familiei Crisu-Ciocanta suma de 830.000 euro. Asta în conditiile în care ANAF evaluase anterior aceasta cladire și a vrut s-o cumpere cu 600.000 euro.

Harabagiu și-a recâștigat în instanță functia de viceprimar

Sesizarea făcută la SIIJ se referă la faptul că această tranzacție i-ar fi ajutat mult fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Să clarificăm. În perioada în care s-a făcut această tranzacție la nivelul PSD se discuta deja despre excluderea din partid a lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu. Chirica îl ataca fățiș pe Dragnea și critica atacurile șefului PSD la adresa Justiției. Așa a devenit Chirica erou al luptei ‘’Jos labele de pe Justiție’’ și s-a apropiat de Iohannis și PNL. O excludere din PSD însemna ca Harabagiu să-și piardă mandatul de viceprimar dar și pe cel de consilier local. Practic, după excluderea din PSD, Harabagiu ieșea din Primărie iar Chirica și cumătrul său știau că acest lucru nu putea fi oprit decât în Justiție, ceea ce s-a și întâmplat. În februarie 2018 Chirica și Harbagiu au fost excluși din PSD iar pe data de 23 martie 2018 prefectul Marian Șerbescu semnează ordinul prin care a dispus încetarea mandatului de consilier local al lui Gabriel Harabagiu. Astfel, Harabagiu pierdea si postul de viceprimar deoarece aceasta functie poate fi ocupata de un consilier ales. Numai că minunea s-a întâmplat la instanță. Tribunalul Iași a suspendat aplicarea ordinului prefectului iar decizia a ramas definitivă la Curtea de Apel Iași. După aceea, procesul pe fond s-a întins astfel încât Harabagiu si-a terminat liniștit mandatul de viceprimar. În ceea ce privește sesizarea făcută la SIIS exista informatii ca aceasta a fost îngropată fără să fi fost făcute nici un fel de cercetări.

Harabagiu si Mihai Chirica cu spatele
Mihai Chirica si Marius Striblea

Crișu și monumentele istorice

În ceea ce privește modul în care se raportează Catalin Crisu la monunentele istorice trebuie sa precizam ca acesta se comporta cu astfel de clădiri în funcție de profitul estimat. Dacă poate să vândă profitabil monumentul, cum a făcut cu clădirea de pe strada Cuza Vodă nr.41, atunci imobilul rămâne în picioare. Dacă terenul este mai valoros decât clădirea atunci Crișu o demolează ilegal așa cum a făcut cu clădirea de pe stradela Alba nr.1. Pentru aceasta demolare ilegală Crișu și asociatul său, Costel Rădeanu au fost inculpați, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași dar dosarul a fost mușamalizat de Mihaela Apostol, procuror la Curtea de Apel Iași, după ce l-a preluat forțat de la parchetul local. Mai multe detalii puteți citi în articolul repostat mai jos.

Dosarul soțului șefei Curții de Apel mușamalizat grosolan. Crișu și Rădeanu au demolat ilegal o casă monument

Declarație halucinantă a șefei Curții de Apel

Am amintit de această combinație Crișu-Ciocântă în contextul în care săptămâna trecută am arătat că în dosarul de corupție în care au fost trimiși în judecată de DNA Iași, Chirica și Harabagiu, judecătoarea Alina Codreanu nu s-a abținut decât după ce jurnaliștii Dezvăluirea.ro au arătat că s-a aflat în incompatibilitate. Firmele soțului acesteia, arhitectul Mihai Codreanu a încheiat în ultimii ani contracte cu primăria condusă de Mihai Chirica. Mai mult decât atât, a doua zi după ce s-a desfășurat la Curtea de Apel Iași primul termen de judecată în dosarul de corupție primăria a atribuit direct, fără licitație și selecție de oferte, firmei lui Codreanu un contract de 200.000 lei (40.000 euro). Într-o declarație data Ziarului de Iași, Diana Micu Cheptine i-a luat apărea Alinei Codreanu. „Doamna Codreanu este despărţită în fapt de soţul ei de patru ani. Nu există niciun contact direct între ei, exceptând momentul în care trebuie completată declaraţia de avere. Am discutat cu dumneaei şi mi-a spus că nu cunoştea colaborările profesionale pe care le are soţul său. Dacă ar fi divorţat, nu mai era nicio problemă, dar sunt aspecte legate de viaţa personală a fiecăruia”, a precizat preşedintele Curţii de Apel, Diana Cheptene-Micu pentru Ziarul de Iași. Bun, dacă ar fi așa cu ce schimbă asta situația? Profitul înregistrat de Mihai Codreanu în urma afacerilor cu Primăria, sau bunurile cumpărate cu acești bani nu se împart fifty-fifty în cazul unui divorț? Sau la Curtea de Apel Iași se aplică un al Cod al Familiei? Deci, Alina Codreanu este beneficiar indirect al banilor plătiți de primărie. În plus soții Codreanu au un băiat minor. Să credem și în aceste condiții că cei doi soți nu se întâlnesc decât atunci când trebuie completata declaratia de avere, așa cum a transmis Diana Micu Cheptine? În plus, cei doi se întâlnesc numai la completarea declarațiilor de avere? La declarațiile de interese nu se întâlnesc? Contractele cu instituțiile publice incheiate de soț trebuie trecute în declarația de avere a soției.

Diana Micu Cheptine
Diana Micu Cheptine

Un milion de euro pentru familiile judecătorilor

Cu 830.000 euro plătiți lui Cătălin Crișu, 40.000 euro plătiți lui Mihai Codreanu imediat dupa începerea judecății in dosarul de corupție, adunând și banii pe care acesta i-a încasat anterior de la primărie pentru proiectele spitalului regional și al sălii polivalente, se fac cel puțin 1 milion de euro plătiți de Chirica către famiile celor doi judecători. Întărim ideea că imobilul cumpărat de la Cătalin Crișu este acum în părăsire. Cu 830.000 euro, Primăria Iași putea moderniza multe străzi, parcuri sau cumpara autobuze noi etc. Așa a continuat Chirica să aplice ‘’crezul’’ mișcării ‘’Jos labele de pe Justiție’’.

Cine judecă dosarul lui Chirica: soțul judecătoarei plătit de primărie cu zeci de mii de euro

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.